van der Horst

Spa Rally: 181 km tegen de klok en een chronorit live op televisie

Belgian Rally Championship
Belgian Rally Championship
Zeventien chronoritten - vijf op vrijdag 18 mars, twaalf 's anderendaags - zullen goed zijn voor 181,1 km. tegen de klok: het menu voor de deelnemers aan de Spa Rally is bijzonder aantrekkelijk. Kers op de taart: één van die chronoritten zal live en in prime time op televisie worden uitgezonden!
De start van de tweede afspraak van het Belgisch rallykampioenschap - waar ook de fans van de VHRS zijn voor uitgenodigd - wordt op vrijdag 18 maart op 17u45 gegeven, voor een eerste avondetappe met vijf klassementsproeven: Saive-show (8,24 km), dat één keer wordt afgewerkt, en dan Herve-Bolland (9,80 km) en La Reid-Becco-Theux (10,45 km), die elk twee keer worden verreden. Een heel selectieve start, en na 48,7 km. tegen de klok zal de eerste dag er iets na middernacht opzitten.

Zaterdag 19 maart om 7u30 worden de debatten opnieuw op gang getrokken, met twaalf chronoritten, goed voor 132 km. De teams krijgen geen tijd om zich te vervelen, want het programma van iedere lus is verschillend. Weet dat er drie KP's zijn die drie keer zullen worden afgewerkt: Stavelot-Wanne-Aisomont (11,61 km), La Gleize-Andrimont (7,46 km) en Winamplanche-Creppe (13,42 km). De KP van Sassor-Polleur-La Clémentine (14,90 km), die twee keer wordt verreden, zorgt voor een ware apotheose, want daar zullen de rijders die nog in koers zijn hun laatste kruit verschieten, vooraleer richting finishpodium te rijden. Last but not least is er ook één doortocht op La Gleize-Cheneux (5,09 km) voorzien, maar toch zal dat één van de memorabele momenten van deze Spa Rally vormen.

Live televisie!

De doortocht van de deelnemers zal tussen 13u30 en 15u30 live worden uitgezonden op minstens vier regionale zenders (Télévesdre, RTC, TeveLux en Brabant Wallon). De internationale zender Motors TV - te bekijken in zo een vijftig landen - zal diezelfde beelden iets later in uitgesteld relais uitzenden, op zaterdag tussen 18u en 20u. Niet minder dan acht camera's zullen langs het parcours staan, om zo niets van de actie te missen. Eén van de wegen die door de deelnemers gebruikt wordt doet trouwens denken aan de hoogdagen van de rally made in Spa: na een heel spectaculaire afdaling loopt ze langs de spoorweg aan het dorp van La Gleize, waarin twee indrukwekkende jumps moeten worden genomen. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen zijn toeschouwers op die plaatsen verboden. De rallyliefhebbers zullen op de vijf kilometer trouwens heel wat andere kijkpunten vinden, zeker aan de kleine brug of aan de laatste bochten voor de finish bij het binnenrijden van het dorp van Cheneux.

De Spa Rally wordt afgevlagd op zaterdagavond, iets na 20u30, na twee heel intense dagen, waarbij de teams de degens zullen kruisen op dikwijls onuitgegeven, of sterk herziene, klassementsproeven:  "Met 181,1 km tegen de klok, op een totaal van 565 km., en acht verschillende chronoritten passen we perfect in het kader dat door RACB Sport voor het Belgisch rallykampioenschap 2016 werd opgesteld", stelt Robert Vandevorst, wedstrijddirecteur van de Spa Rally. "Dat stond ons echter niet in de weg om de deelnemers van alle categorieën een gevarieerd en selectief menu voor te schotelen... dat ook door de toeschouwers zal worden gesmaakt!"

Spa Rally press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op vrijdag 12 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons