van der Horst

Spa Rally: Voorbeschouwing van de organisatoren

Spa Rally
Spa Rally
Het is nog iets meer dan een maand wachten (9-10 maart) voor de vierde editie van de Herock Spa Rally op gang wordt getrokken, maar de wedstrijd kondigt zich nu al als heel spectaculair aan! Sinds het ontstaan van het evenement is organisator DG Sport trouw gebleven aan dezelfde principes: drie wedstrijden in één – het JobFIXers BRC (Belgisch rallykampioenschap), het HBRC (Historics) en de VHRS (regularity) – op een identiek parcours, technische proeven, tegelijk gevarieerd en natuurlijk, die rijkwaliteiten tot zijn recht laten komen, en bijzondere voorwaarden voor deelnemers die regelmatig in ASAF-wedstrijden aan de start staan.
NIEUW VOOR 2018: Het assistentiepark wordt opgericht op het circuit van Spa-Francorchamps, net als de organisatiecentra (technische controle, markering van de banden, refueling, technische en mediazones, enz.). Het podium blijft evenwel op het Place du Monument in Spa, en de deelnemers zullen er in de loop van het weekend zeven keer passeren. Bovendien zal het Parc de Sept Heures in centrum van het kuuroord op vrijdag gedurende bijna twee uur (16u33 tot 18u15) alle wagens mogen ontvangen, na de proloog en voor de nacht van vrijdag op zaterdag.

SHAKEDOWN: een eerste afspraak is er op donderdag 8 maart, met de shakedown, zoals de traditie het wil in Vecqueterre te Spa. Deze test op ware grootte, op het programma tussen 17 uur en 21 uur, biedt de fans de gelegenheid om de deelnemers in heel wat spectaculaire bochten in actie te zien, vooral op de beroemde ‘cuvette’ en aan de rechts-links voor de finish in Winamplanche.

ETAPPE 1: op vrijdag 9 maart staan er vijf chronoritten op het programma. De eerste werd Eau Rouge (10,94 km) gedoopt en zal op vrijdag vanaf 15u08 worden verreden. Ze heeft eenzelfde profiel als de proef van 2017, met start in de F1-pitlane van het mooiste circuit ter wereld. Of de toeschouwers nu plaatsnemen in de overdekte tribune aan de endurancepitlane of op het pitgebouw, het spektakel zal in ieder geval de moeite lonen!

Na een break in Spa werken de deelnemers van 18u20 twee keer een lus van twee chronoritten af. La Reid-Theux (10,65 km) ondergaat in vergelijking met 2017 enkele kleine wijzigingen, want na Bois Renard gaat het niet langer de nationale weg, maar wel rechts richting Becco. De afdaling richting Jevoumont en het gedeelte richting ‘Les Minières’ zal van iedereen bijval krijgen, net zoals de haarspeld aan de Quatre Chemins, waar de broeders van Franchimont trouwens een drankstandje zullen uitbaten.

Plaats vervolgens voor de ‘scherprechter’ van de eerste dag, Mont-Rivage (23,60 km), waar snelle stroken worden afgewisseld met ‘semi-technische’ en ‘technische’ gedeeltes. Tijdens de eerste kilometers richting Hockai (waar een drankstandje zal staan) gaat het snel, daarna gaat het richting het plateau van Cronchamps, met smalle, veeleisende, bochtige, kortom selectief stuk. Vandaar keren we terug naar de ‘traditionele’ KP van Ster, inclusief jump in het stuk bergop, en de weg rond het circuit, om zo aan de finish bij het binnenrijden van Rivage uit te komen.
 
Deze twee chronoritten zullen twee keer worden afgewerkt. De 79,03 km tegen de klok van de eerste wedstrijddag zullen voor het gesloten wagenpark in Spa (00u10) al voor een eerste schifting zorgen.

ETAPPE 2: Op zaterdag 10 maart hernemen de debatten om 08u25, met een lus van vijf chronoritten die twee keer zal worden afgewerkt. De eerste twee KP’s werden uitgetekend op de terreinen van het circuit de Spa-Francorchamps, maar blijven toch 100 % rally want ze gebruiken de servicewegen binnenin, asfalt dat niet echt geschikt is voor F1-bolides of prototypes…. Blanchimont (13,55 km) begint aan de voet van het pitgebouw  en gaat via de Jacques Swaters-tunnel naar de andere kant van de piste, om zo richting karting te rijden. Daar wacht, na een haarspeld links, een strook genaamd ‘Dakar’, waarna ze door de poort beneden opnieuw de paddock binnenrijden. Dit rondje wordt drie keer afgewerkt.

Vervolgens werken de deelnemers Combes (15,42 km) af, met start aan de karting, waarna het circuit in tegenovergestelde richting wordt afgewerkt (aan de dubbele… rechtse komt er een chicane), tot aan Combes. Door de poort komen we zo op de servicewegen, en wordt er afgedaald richting Raidillon, voor de EBRT chalet. Op papier lijkt deze afdaling makkelijk en voluit te nemen, maar in de praktijk zou dat wel eens wat ingewikkelder kunnen blijken… Na de haarspeld aan de oude douane brengt een stukje circuit de deelnemers aan de poort van Kemmel, voor een nieuwe afdaling, die wordt afgerond met een stevige haarspeld links richting dubbele linkse, waarna het in de eerste ronde richting karting gaat, in de tweede richting de finish aan Combes.

Na een stop in het assistentiepark rijden de deelnemers richting Fays Show (8,90 km), een snelle chronorit die door de vele blinde toppen lastiger kan blijken dan verwacht. Dicht bij de start (waar een groot deel van het parcours te bewonderen valt) zal er een drankstandje staan, maar ook in de afsluitende afdaling richting Le Rocheux wordt heel wat spektakel verwacht.

Uiteraard staat ook La Clémentine (14,51 km) op het programma, met een ongewijzigde versie in vergelijking met 2016 en 2017, behalve aan Spaloumont, waar het nu onmiddellijk rechts gaat.

Dan is er tenslotte de laatste chronorit van de lus, weliswaar de kortste maar ook de meest opwindende van deze Spa Rally 2018. Le Maquisard (8,07 km) staat voor de eerste keer op het programma, begint iets boven Winamplanche, met de klim richting de provinciale tuinbouwschool. Eens aan de top zullen de deelnemers de klimkoers afwerken… maar naar benenden! Spektakel gegarandeerd,  zowel in de lange bochten in het midden als tijdens de laatste paar hectometers, ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd (toegang via een weg aan de Avenue du Marteau). Vandaar gaat het richting Winamplanche en naar Vecqueterre – en de ‘cuvette’ – om dan uiteindelijk aan de eveneens lastige finish uit te komen.

Na de 120,70 km tegen de klok van deze tweede etappe (ofwel een totaal van 199,73 km voor de vijftien proeven) zullen de winnaars van de Herock Spa Rally 2018 bij een laatste doortocht over het podium (18u04) passend worden gevierd. 

Spa Rally Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op vrijdag 16 februari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons