van der Horst

Spa Rally: Stéphane Lefebvre wint laatste manche BRC

Lefebvre/Portier - Citroën C3
Lefebvre/Portier - Citroën C3
Het was een intens duel, maar uiteindelijk werd een zekere logica gerespecteerd. Stéphane Lefebvre (Citroën), even snel als ervaren en boordevol vertrouwen, deed zijn titel van Belgisch Rallykampioen 2022 alle eer aan door een zevende overwinning te veroveren tijdens de finale van de Spa Rally. Een succes dat de Fransman van DG Sport Compétition eindelijk toeliet om zijn verdiende titel te vieren.
“Het was een ongelofelijk seizoen, en om te beginnen wil ik het team van DG en Alain Georges bedanken”, luidde de reactie van Lefebvre aan de laatste TK. “We hebben een geweldig seizoen achter de kiezen en dit slotakkoord is de kers op de taart. De auto leek wel een Zwitsers horloge en in dat geval wordt alles natuurlijk eenvoudiger…”

Het is nog zacht uitgedrukt dat Grégoire Munster (Hyundai) een tegenstander van hoog niveau is geweest, van het begin tot het einde van de wedstrijd. Hij kreeg maar liefst zeven scratches achter zijn naam en bleef druk zetten op de uiteindelijke winnaar… “Nu moeten we leren om constant te flirten met de limiet, zonder er voorbij te gaan”, analyseerde de BMA-rijder correct. “Dat was de troef van Stéphane. Wacht maar…”

Cédric De Cecco (Citroën) stond in Spa voor het eerst op het podium in BRC en verwezenlijkte op die manier een droom. De Luikenaar, die het seizoen afsloot bij het CRT-team van Olivier Cartelle, kon na afloop maar moeilijk zijn tranen in bedwang houden. “Ik aas al zolang op dit resultaat”, reageerde Cédric. “Het weekend verliep niet zonder hindernissen, maar hier staan we dan op het podium! Vooraan ligt de lat bijzonder hoog, maar wat is het amusant om alles uit de kast te halen om in de buurt te komen…”

Cédric Cherain (Porsche), held van de Condroz, bevestigde een ongelofelijk einde van het seizoen door de vierde plaats te grijpen in Spa, een resultaat dat hem de nationale titel in RGT bezorgt, het voornaamste doel van zijn seizoen. De Luikenaar eindigde voor Charles Munster (Skoda), die snel bijleerde aan het stuur van een Rally2, een Thierry Neuville die het spektakel verzorgde en het publiek verwende aan het stuur van zijn duivelse BMW M3 E30 Gr.A, terwijl hij ondertussen ook samenwerkte met zijn nieuwe team van ouvreurs met het oog op de volgende WK-wedstrijden.

Nicola Stampaert (Skoda) werd tot de opgave gedwongen na een dubbele lekke band en een kapotte demper met zicht op de aankomst. De Rally4-rijders twijfelden geen ogenblik om de laatste plekjes in de algemene top 10 in te nemen. De Duitser Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4), kampioen van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux, finishte voor een overtuigende Niels Reynvoet (Peugeot 208 Rally4) en kersvers Belgisch Junior-kampioen Tom Rensonnet (Renault Clio Rally4), die een foutloos parcours afwerkte. Een prachtige beloning voor de jongeman uit Verviers na een delicaat seizoen. 

En wat dan gezegd van de prestatie van Thomas Delrez (Renault Clio RS) uit Stoumont? Hij domineerde de 2WD Trophy, tikte uitstekend als dertiende algemeen aan en werd winnaar van de Bruno Blaise Challenge, die wordt uitgereikt aan de beste regionale rijder van de categorie. Een beloning die Delrez had gemotiveerd om aan de start te staan van de wedstrijd, waarin hij voor spektakel heeft gezorgd.

We vermelden ook de zege van Armand Fumal (Alpine A110 RGT Rally) in de BRC Master Cup, na een weekend waarin het een uitdaging was om de juiste bandenkeuze te maken.

In het Historic BRC was de zege voor Nicolas Havet uit Jalhay, met zijn BMW M3 E30 Gr.A, voor de Toyota Celica ST165 van Jean-Pierre Vannerum.

“We hebben een grootse editie beleefd”, reageerde een opgetogen organisator Christian Jupsin in naam van DG Sport. “Dat geldt zowel voor de sportieve strijd en het talrijk opgekomen publiek op de proeven als voor de veiligheid die tijdens deze editie van de Spa Rally werd gegarandeerd. De terugkeer van het assistentiepark naar Spa was een schot in de roos en voor 2023 hebben we al verschillende ideeën, onder meer wat betreft de animaties, om de ervaring van de toeschouwers in het centrum nog te verbeteren. De deelnemers zijn met de glimlach huiswaarts gegaan, want het parcours kon rekenen op unaniem positieve reacties. Naar goede gewoonte zullen we ook volgend jaar weer innoveren en een paar nieuwe proeven invoeren. Tot slot wil ik het volledige team van DG Sport bedanken, dat een voorbeeldige organisatie op poten heeft gezet. Onze ervaring in de eventsector speelt daarbij een cruciale rol. Hoed af ook voor de marshals en de stewards: dankzij hen is er geen enkele proef met vertraging van start gegaan. U heeft het begrepen: dit was een fantastisch weekend voor iedereen!” 

DG SportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op maandag 5 december 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons