van der Horst

Spa Speedweek: Nabeschouwing van MDM Motorsport

Het prachtige ‘Circuit de Spa-Francorchamps’ in de Belgische Ardennen was de locatie voor het vierde raceweekeinde van het seizoen in de GT4 European Series. Voor coureurs Mark van der Aa (Oisterwijk) en Koen Bogaerts (’s-Hertogenbosch) was het min of meer hun thuiswedstrijd met de BMW M4 GT4 van het team MDM Motorsport. Van enig voordeel was echter bepaald geen sprake, want na recente aanpassingen van de ‘balance of performance’ hadden alle BMW-coureurs het letterlijk zwaar, en het Nederlandse duo vormde daarop geen uitzondering. In de eerste race eindigden ze, mede vanwege een discutabele straf van de wedstrijdleiding, op de 31e plaats. In de tweede wedstrijd overtuigde het Brabantse duo echter door veel progressie te boeken: vanaf de 32e startplaats eindigden ze als 16e algemeen en elfde in de Silver Cup. “Daarmee zijn we alleszins tevreden, zeker ook met de constante rondetijden die we konden rijden”, stelden de rijders naderhand vast.
In vergelijking met de voorgaande races kregen de BMW’s er zelfs 90 kilogram extra gewicht bij, maar na de resultaten in de vrije trainingen was het ook voor de organisatie van het kampioenschap wel duidelijk dat dit iets teveel van het goede was, zodat er voorafgaand aan de kwalificatie 30 kilogram vanaf werd gehaald. Daarmee gingen de beide coureurs in de BMW M4 GT4 met het startnummer 8 de tijdtrainingen in, waarin de startposities voor de beide wedstrijden verdeeld zouden worden. Mark van der Aa reed in zijn sessie een tijd van 2:35,185 minuten en werd daarmee als 19e geklasseerd. “Helaas kon ik niet alle sectoren aan elkaar rijgen, maar ik had het weekeinde wel goed opgebouwd en was dus wel tevreden met mijn prestatie in de kwalificatie”, aldus Van der Aa. Bogaerts kwam in zijn heat tot een tijd van 2:36,148 minuten, waarmee hij de 32e positie behaalde. “Ik werd twee keer opgehouden en kon daardoor niet het maximale uit de kwalificatie halen, dus in de race moet ik nog even aan de bak”, zei Bogaerts.
 
De eerste race werd verreden op zondagochtend. Daarin nam Mark van der Aa de start voor zijn rekening. “Ik kon gelijk een paar plaatsen goedmaken en het tempo voorin goed bijhouden”, vertelde hij. “Zo klom ik gelijk op naar de 16e plaats en even later kon ik nog twee posities winnen, waardoor ik de auto als 14e de pits in bracht voor de rijderswissel.” Vervolgens was het de beurt aan teamgenoot Koen Bogaerts om het resterende deel van de race te rijden, maar daarin kreeg hij te maken met een euvel dat alle BMW-rijders parten speelde: “Naarmate de race vorderde werd de grip steeds slechter. Dat was bij de BMW’s veel extremer dan bij alle andere auto’s en het was dus erg moeilijk om nog op snelle rondetijden te komen. Toen kregen we ook nog eens een ‘drive-through penalty’ opgelegd, omdat we de afgrenzingen van de baan zouden hebben overschreden. Naderhand hebben we alle beelden nog eens goed bekeken, maar we hebben echt geen idee waar dat dan gebeurd zou zijn. Maar ja, tegen zo’n straf kun je niets doen, dus zo werden we als 31e geklasseerd.”
 
In de tweede race verliepen de zaken een stuk voortvarender. Koen Bogaerts nam de startfase voor zijn rekening, die zoals zovaak nogal hectisch was: “Er gebeurde van alles: ik werd bijna ge-T-boned door een andere rijder, voor me waren er ongelukken… Het was die eerste ronden echt een kwestie van overleven, maar daarna kon ik goed naar voren rijden. Onze pitstop was heel goed en daarna heeft Mark het heel sterk afgemaakt.” Van der Aa richtte zich vooral op een sterke opening: “Die ‘outlap’, daar hadden we van tevoren op geoefend en dat pakte heel goed uit, want zo kon ik meteen een aantal plekken winnen. Daarmee zat ik meteen lekker in het ritme en kon tot het einde toe goede rondetijden blijven rijden. Wel jammer dat we in de Silver Cup net buiten de top tien eindigden, anders hadden we nog punten gescoord, maar als geheel zijn we zeker positief over dit weekeinde.”
 
Na de zomerpauze wordt het seizoen in de GT4 European Series op 1 en 2 september voortgezet met twee races op de Hungaroring, voor Van der Aa en Bogaerts een nieuw circuit. Met een goede voorbereiding aan de hand van videobeelden en op de simulator van de TU in Delft hopen ze daar weer goed voor de dag te kunnen komen.

Persbericht MDM MotorpsortDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT4 op maandag 23 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Speed Week.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons