van der Horst

Spa Summer Classic: Tourenwagen Legenden brengen spektakel

Erdbrügger - BMW M1 Procar
Erdbrügger - BMW M1 Procar
Een van de spectaculairste series die dit weekend tijdens de Spa Summer Classic in actie kwamen was de Tourenwagen Legenden. Een hele rits oude DTM wagens deelt er de piste met STW touring cars, Porsche’s en zelfs een heuse BMW M1 Procar. De blikvangers van de race naast enkele oud DTM vedetten als Klaus Ludwig en Christian Danner, waren de Belgische veteranen Jean-Michel Martin (BMW M3 DTM) en Eric van de Poele (BMW 320is E30).
  • St. Paul
Martin/Grohs - BMW E30 M3
Martin/Grohs - BMW E30 M3
Maar ook enkele rijders die normaal uitkomen in de Belcar Historic Cup zoals Samuel Verheggen (Mercedes 190 E 2.5) en Leonard Batenburg (BMW M3) waagden zich aan de Tourenwagen Legenden. De eerste race, die al op vrijdag plaats vond, kende een chaotisch verloop. In de kwalificatie verloren we al de DTM Opel Calibra van Stein na een zware crash. Bij de race zelf sprong het licht in de pitstraat op rood nog voor dat alle wagens de piste hadden genomen. Enkele bolides waaronder de BMW’s van Martin en Marc Hessel, die de BMW 320is deelde met van de Poele, moesten dus van uit de pitstraat starten.

Luis Barros - Ford Sierra RS500
Luis Barros - Ford Sierra RS500
Vasco Barros startte met zijn Porsche van op de pole maar werd al snel uitgeschakeld bij een crash. Meerde incidenten volgden en de Safety Car werd de baan op gestuurd. Ondertussen was de ITC Mercedes C van Thorsten Stadler van achter op de grid naar voren gesneld. Uiteindelijk werd de race achter de safety car met rood afgevlagd, maar Stadler had ondertussen zijn Mercedes aan de kant moeten zetten. De zege ging zo naar Luis Barros (Ford Sierra RS500) voor Anton Werner (Audi 200 Quattro) en Kristian Poulsen (BMW E30).

Raphaël de Borman/Olivier Meurens - Porsche 996 GT3 Cup
Raphaël de Borman/Olivier Meurens - Porsche 996 GT3 Cup
Marc Hessel, die de eerste race voor zijn rekening nam en Jean-Michel Martin moesten zich een weg banen tussen de tragere deelnemers, maar de safety car interventie riep hun opmars een halt toe. Hessel werd nog dertiende terwijl Martin tevreden moest zijn met de tweeëntwintigste plaats. Samuel Verheggen pakte de tiende plaats algemeen en werd vijfde in de class 2. Leonard Batenburg werd zelfs vijfde algemeen en tweede in class 2. Raphaël de Borman en Olivier Meurens werden met hun Porsche 996 GT3 Cup de race vroegtijdig moeten verlaten.
 
Hessel/van de Poele - BMW 320is E30
Hessel/van de Poele - BMW 320is E30
Luis Barros mocht de tweede race van op de pole aanvatten, maar in een weer woelige race geraakte hij in de race niet verder dan de vierde plaats. Vasco Barros (Porsche 997 GT3 Cup), startte na zijn sortie in race achteraan maar rukte al snel op naar de voorste gelederen. Uiteindelijk strandde hij op de tweede plaats achter de Audi 200 van Anton Werner. Hans-Ulrich Kainzinger (Porsche 993 GT2) legde beslag op de laatste podiumplaats. De BMW 320is van Hessel/van de Poele was ditmaal goed voor de negende plaats, de BMW M3 van Grohs/Martin kwam vijf plaatsen verder toe. Verheggen kwam als dertiende over de lijn, Batenburg werd vijfde algemeen en won de class 2. De Porsche van Meurens/de Borman kwam zaterdag niet meer in actie.
 
Samuel Verheggen - Mercedes 190 E 2.5
Samuel Verheggen - Mercedes 190 E 2.5
Werner had de pole voor de derde wedstrijd maar kon de start niet nemen. Nu stond Vasco Barros niets in de weg om eindelijk de zege binnen te halen. Achter de Porsche werd de BMW M3 van Jansen/Abbring tweede, Batenburg werd ditmaal derde en won opnieuw zijn klasse. Een mooie vierde plaats was er voor de BMW van Hessel/van de Poele, Verheggen kwam als tiende over de finishlijn. De BMW M3 van Grohs/Martin bolde als twaalfde over de finishlijn.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Historic Cup op zondag 28 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Summer Classic.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons