van der Horst

Kan Team Hansen MJP bevestigen in Spa-Francorchamps?

Spa-Francorchamps: Start-finish en jokerlap
Spa-Francorchamps: Start-finish en jokerlap
Op 11 en 12 mei wordt met de Spa World RX of Benelux op het circuit van Francorchamps de derde manche verreden van het World RX, gecombineerd met de tweede wedstrijd van het World RX2 en het Euro RX Super1600. Team Hansen MJP won met de broers Kevin en Timmy Hansen de eerste twee wedstrijden en is uiteraard opnieuw torenhoog favoriet. Wat we nu al weten, is dat Spa voorlopig het grootste deelnemersveld zal tellen binnen het WK RX 2019. Naast de zestien permanente rijders worden nog vijf piloten aan de inschrijvingslijst toegevoegd. Het wordt dan ook uitkijken naar de prestaties van onze landgenoot en ex-Blancpain GT Sprint-kampioen Enzo Ide die zijn debuut maakt in de rallycross.
Kevin & Timmy Hansen - Peugeot 208 WRX
Kevin & Timmy Hansen - Peugeot 208 WRX
Na de wedstrijden in Abu Dhabi en Barcelona steken de favorieten er torenhoog boven uit. De broertjes Kevin en Timmy Hansen, respectievelijk eerste en derde in de tussenstand met hun Peugeot 208 van Team Hansen MJP, zullen zeker opnieuw een gooi doen naar de zege. Vooral Timmy Hansen, die na zijn aanrijding met de Audi S1 van Andreas Bakkerud een schitterende indruk naliet in Barcelona, zal trachten de kloof met de leider verder te dichten.

Maar gelukkig zijn er nog kapers op de kust. En dan kunnen we niet rond de Audi’s S1 van Bakkerud en Liam Doran van Monster Energy RX Cartel. De Noor was vorig seizoen nog teammaat van Mattias Ekström in de EKS Audi S1. Hij was de boosdoener in de aanrijding en zette zichzelf en Timmy Hansen buitenspel in Abu Dhabi. De Noorse
Bakkerud in het spoor van de broers Hansen
Bakkerud in het spoor van de broers Hansen
toprijder verloor veel punten, maar stond in Barcelona wel op het podium en knabbelde zodoende aan zijn achterstand. In Barcelona was het echter duidelijk dat Peugeot de snelste wagen is op dit ogenblik. De verzamelde concurrentie kon immers geen vuist maken tegen de twee Peugeot's van de broers Hansen. Tijdens de finale zat Bakkerud gevangen achter de beide Leeuwen en deed Kevin perfect het afstoppingswerk waardoor Timmy nauwelijks in de spiegels moest kijken en de ideale rijlijnen kon opzoeken. Misschien moest Bakkerud wat vroeger in de wedstrijd de jokerlap opzoeken, maar dan was de kans vrij groot dat hij in het achterliggende verkeer terechtkwam.

Niclas Grönholm en Hyundai in de rol van derde hond?

Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm, zoon van tweevoudig wereldkampioen rally (Peugeot 206 WRC in 2000 en 2002) en 30-voudig WRC-winnaar Marcus Grönholm, is aan een indrukwekkend seizoen begonnen met de Hyundai i20 WRX van GRX. Vorig seizoen liet de vliegende Fin zich al positief opmerken door het kampioenschap af te sluiten op een zevende plaats als beste niet-officiële rijder na de fabriekswagens van Volkswagen, Audi en Peugeot. Zijn Hyundai was eveneens een toonbeeld van betrouwbaarheid. Hij behaalde elfmaal de halve finales en driemaal de finale op de twaalf verreden wedstrijden. Hij was ook achtmaal de betere van ploegmaat en ex-Europees kampioen Timur Timerzyanov. Grönholm is bovendien razendsnel en lijkt klaar om Hyundai een eerste WK-zege te schenken in het World RX. Grönholm won in Abu Dhabi, maar werd door de koersdirectie naar de tweede plaats verwezen na een aanrijding met Kevin Hansen. In Barcelona werd hij vierde. Hij staat dan ook zeer knap tweede in de tussenstand van het kampioenschap tussen de broertjes Hansen, met een achterstand van acht punten op Kevin en een voorsprong van tien punten op Timmy.

De inhaalbeweging van Andreas Bakkerud en Monster Energy RX Cartel

Andreas Bakkerud en Liam Doran in hun Audi S1 WRX
Andreas Bakkerud en Liam Doran in hun Audi S1 WRX
Het seizoen starten met een crash, gevolgd door een uitsluiting van de verreden heat is uiteraard niet leuk. Bakkerud is een van de gedoodverfde favorieten voor de titel, maar pakte tijdens de eerste afspraak amper twee punten op dertig. Bakkerud heeft in Barcelona wat plaatsen kunnen goedmaken en staat voorlopig negende op 32 punten van leider Kevin Hansen. Hij staat bovendien ex aequo met ploegmaat Doran die ondanks een podiumplaats in Abu Dhabi zijn start wat miste. De Brit verloor vooral veel punten tijdens de kwalificaties waarin al 16 van de 30 punten te verdienen zijn. En daarin zijn de broertjes Hansen voorlopig superieur. Er zijn tijdens de twee verreden wedstrijden acht kwalificatieheats achter de rug waarvan zes snelste chrono’s voor Timmy en twee voor Kevin. Bij Monster Energy RX Cartel hebben ze dus nog wat werk voor de boeg als ze hun ambities willen waarmaken.

Spa kent het voorlopig grootste deelnemersveld van 2019

Deelnemers Spa World World RX of Benelux 2019
Deelnemers Spa World World RX of Benelux 2019
Naast de zestien permanente inschrijvingen wordt het veld aangedikt met vijf wagens. 21 wagens dus voor 12 plaatsen in de halve finales. De voornaamste extra inschrijvingen zijn uiteraard die van ex-wereldkampioen Mattias Ekström met een Audi S1 (naar eigen zeggen zijn ex-kampioenenwagen van 2016), samen met onze landgenoot Enzo Ide, ook in een ex-EKS Audi S1 en beide ingezet door JC Race Teknik. GRX zet ook opnieuw een derde wagen in voor de Fin Joni Wiman, terwijl we met Gregoire Demoustier een derde Belgische licentiehouder aan de start krijgen. Demoustier zweert net zoals vorig seizoen bij een Peugeot 208 uit de stal van Sébastien Loeb. Ook Hervé Knapick zal na zijn tuimelperte in Barcelona opnieuw present tekenen. Bij Team Stard zal Pal Try na Abu Dhabi opnieuw zijn zitje innemen dat in Barcelona werd ingenomen door Jani Paasonen.

Foto's: Johnny Loix - Niels Vaeck / Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op dinsdag 7 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa World RX of Benelux.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons