van der Horst

Spanje: Nieuwssprokkels vanuit de paddock

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Van 2014 al was het geleden dat een McLaren nog een plaatsje kon bemachtigen in Q3 maar eerder vandaag was het Fernando Alonso die daar eindelijk verandering in bracht door zich voor het Engelse team in de top 10 te kwalificeren. De tweevoudige wereldkampioen was achteraf een tevreden man toen hij de media aansprak: ”Het is de eerste keer in lange tijd dat ik de kwalificatie niet hoef te volgen op tv. Dus het is fijn om deel uit te maken van de show.” Teamgenoot Jenson Button wist zich op een twaalfde plaats te kwalificeren. “We maken vooruitgang als team en nu met onze eerste vertoning in Q3 zonder enige incidenten is goed nieuws voor ons”, ging Alonso verder. “Ook al genieten we een beetje nu, moeten we al aan morgen denken.” De Spanjaard vond het echter wel een handicap om geen vrije bandenkeuze voor de wedstrijd te hebben maar hoopt deze obstakel te overwinnen. “We moeten vooral denken aan onze vooruitgang. In Barcelona gaat het normaliter over de start en de pitstops.” Verder hoopt de thuisfavoriet dat zijn team elk GP-weekend in Q3 terecht komt en ’s anderdaags punten pakt.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Scuderia Ferrari bleek heel dicht bij WK-leider Mercedes AMG aan te sluiten tijdens de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag maar tijdens de kwalificatie ging het echter mis. Zowel Sebastian Vettel als Kimi Räikkönen belandden niet enkel achter de Zilverpijlen maar ook achter de twee Red Bull Racing-rijders: Daniel Ricciardo en Max Verstappen. “Het was een grote verrassing voor ons”, aldus Vettel aan de media na de kwalificatie. ”Momenteel begrijpen we nog niet wat er gaande is.” Gans het weekend liet het Steigerend Paard haar competitiviteit zien maar tijdens de kwalificatie vonden de rode bolides niet voldoende grip. “In de laatste sector verliezen we het meeste tijd”, aldus Iceman Räikkönen.”We hebben de afstelling net voor de kwalificatie verandert maar dat heeft niets met het resultaat te maken. Onze tijd nu is sneller dan die van deze ochtend.” Of Red Bull Racing nu voorbij het Italiaanse team is gesprongen gaat viervoudig wereldkampioen Vettel niet mee akkoord: “Ik denk niet dat ze voor ons zijn want we zijn sneller dan hen. Door de omstandigheden vandaag hadden we gewoon geen goede dag.”

Cyril Abiteboul - Renault
Cyril Abiteboul - Renault
Renault topman Cyril Abiteboul bevestigde eerder vandaag aan motorsport.com dat er een aanbieding op tafel ligt om ook volgend seizoen samen te werken met Red Bull Racing. Vorig jaar probeerde het Engelse team nog te scheiden van de Franse motorleverancier maar kon geen alternatief vinden. Er werd een contract opgemaakt voor één seizoen en de motor werd herdoopt naar Tag-Heuer. Voor volgend seizoen is er echter nog geen akkoord gesloten maar volgens Abiteboul ligt er een offer klaar. “Wat ik kan zien is dat de relatie tussen Renault en Red Bull Racing beter is”, aldus de Fransman. “Het is erop vooruit gegaan, zeker met betrekking tot de verbetering van ons product.. Ik hoop en verwacht dat er van beide kanten interesse is om door te gaan wanneer wij blijven aantonen dat ons product verbeterd kan worden en dat we een krachtbron leveren waarmee gestreden kan worden om podiumplaatsen en titels.” Volgende week test Renault hun laatste nieuwe spec tijdens de testen na de Grote Prijs van Spanje op het Circuit de Barcelona-Catalunya en zal tijdens de wedstrijd in Canada gebruikt worden.

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo hoopt om zijn derde startplek voor de Grote Prijs van Spanje om te toveren naar zijn eerste podium van het seizoen. Tijdens de kwalificatie bleek Red Bull Racing de enigste bedreiging te zijn voor Mercedes. Max Verstappen, die zijn debuut maakt bij het eerste team van de frisdrankgigant, kwalificeerde zich op een knappe vierde plaats. Hiermee evenaarde de Genkenaar de beste startpositie voor een Nederlander in de F1, namelijk die van Jan Lammers. Lammers behaalde in 1980 op het stratencircuit van Long Beach ook een vierde stek. Na de kwalificatie zei Ricciardo aan de media heel tevreden te zijn om terug aanwezig te zijn bij de top 3 persconferentie. “Ik ga proberen om hier terug te zijn morgen”, aldus de Australiër. “Ik ben tevreden om voor beide Ferrari’s te staan. Wij allebei.” Over de jonge Verstappen is de breedlachende man van Down Under zeker positief. “Max deed het heel goed. We staan beide op de tweede startrij en dat is geweldig!” Verder zei Ricciardo dat het circuit in Barcelona het chassis van Red Bull goed ligt en ook bewijst één van de beste te zijn.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 14 mei 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Spanje.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons