van der Horst

Spanje: Rosberg en Hamilton botsen - Verstappen wint!

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Drama voor Mercedes in de eerste ronde: Nico Rosberg en Lewis Hamilton botsten en eindigden beiden in de grindbak, een incident dat ongetwijfeld nog veel inkt zal doen vloeien. Met de dominante bolides aan de kant lag de strijd open voor een erg mooie wedstrijd tussen de beide rijdersduo's van Red Bull en Ferrari. Uiteindelijk was het de achttienjarige Max Verstappen die in zijn allereerste wedstrijd bij een topteam meteen met de zege ging lopen. Onder druk van de ervaren voormalige wereldkampioen Kimi Raikkonen bleef Verstappen op indrukwekkende wijze foutloos.
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Bij het doven van de lichten was Hamilton het snelst weg. Rosberg koos echter voor een aanval aan de buitenkant en dat loonde, de Duitser dook als leider de tweede bocht in. Tussen bocht drie en bocht vier kon Hamilton profiteren van de zuigkracht van de bolide van zijn teamgenoot. Hij deed een aanval naar rechts maar Rosberg deed net hetzelfde om te verdedigen. Hamilton zag geen andere oplossing dan uit te wijken naar het gras, verloor de controle en botste tegen zijn ploegmakker. Een spraakmakende   aanrijding waarbij het laatste woord over de (eventuele) schuldvraag nog lang niet is gesproken. Niki Lauda vond alleszins de regerende wereldkampioen veel te agressief. Eén ding was zeker: voor het eerst in tien races zou de zege niet naar Mercedes gaan en voor het eerst dit jaar niet naar Rosberg.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Nadat de safety car in de vierde ronde het veld weer los liet was het publiek klaar voor een erg aangename wedstrijd tussen Red Bull en Ferrari. Daniel Ricciardo had de leiding gevolgd door Max Verstappen, een uitstekend gestarte Carlos Sainz Jr. in de Toro Rosso, Sebastian Vettel en Raikkonen. Sainz hield aanvankelijk de Ferrari's wat op maar in de achtste ronde geraakte Vettel toch voorbij de Spanjaard. Na de eerste reeks pitstops, waarbij alle rijders overschakelden van zacht naar medium rubber, bleef de top drie ongewijzigd. Raikkonen was inmiddels eveneens voorbij Sainz geraakt. Na een derde van de wedstrijd bevond de top drie zich in een mooi treintje. Verstappen naderde lichtjes op Ricciardo terwijl Vettel stevig terugkwam. Toch bleven de wagens telkens uit elkaars DRS-zone. Ook Raikkonen zou zich net voor de volgende reeks pitstops bij het strijdende groepje komen voegen.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Ricciardo en Vettel kwamen vervolgens binnen voor zachte banden terwijl Verstappen en Raikkonen wat langer doorreden en vervolgens medium banden schoeiden. Al snel bleken de Nederlander en de Fin te profiteren van het snel degraderende rubber van de Australiër en de Duitser waardoor Vettel de opmerkelijke beslissing nam om snel weer binnen te komen en ook naar medium over te stappen. Ricciardo reed wel door ondanks dat hij al snel twee seconden per ronde verloor. Na veertig ronden had Ricciardo de leiding gevolgd door Verstappen, Raikkonen en Vettel.

Sebastian Vettel feliciteert Max verstappen
Sebastian Vettel feliciteert Max verstappen
Met nog twintig rondjes te gaan kwam Ricciardo dan eindelijk binnen voor zijn setje medium banden. Hij kwam als vierde weer buiten maar naderde snel op Vettel. Met alle pitstops nu afgewerkt leek Verstappen een grote kans te maken op een sensationele zege al gaf Raikkonen zich nog niet gewonnen. De Fin kwam dichter op Verstappen en een vijftal seconden daarachter sloot Ricciardo aan bij Vettel voor plaats drie. Raikkonen zou echter nimmer een echte aanvalspoging kunnen wagen ook al bevond hij zich vaak in de DRS-zone. De Nederlander kwam met het koppel van de Renault-motor telkens met voorsprong genoeg uit de bochtige derde sector waardoor de paardenkrachten van de Ferrari op de rechte lijn telkens net te kort schoten. De Nederlander boekte een ongelooflijke zege terwijl Raikkonen voor de tweede maal in twee races op het podium stond.

Kimi Raikkonen - Max Verstappen - Sebastian Vettel
Kimi Raikkonen - Max Verstappen - Sebastian Vettel
Voor de derde plaats was het spannender want Ricciardo waagde wel zijn kans. De Australiër deed verschillende aanvalspogingen op Vettel, één keer leek het zelfs te zullen lukken maar hierna miste hij de bocht. Uiteindelijk leek het drama compleet toen Ricciardo in de voorlaatste ronde een lekke band kreeg. Hij kon echter nog wisselen en Valtteri Bottas achter zich houden, toch een bewijs dat de hele wedstrijd maar om vier man leek te draaien, zo dominant waren Red Bull en Ferrari tegenover andere teams. Achter Bottas werd Sainz knap zesde voor eigen publiek. Die andere Spanjaard verging het minder goed. Fernando Alonso leek op weg naar een top acht notering maar de Honda motor besliste er anders over. In de stand om het kampioenschap staat Rosberg uiteraard nog steeds stevig aan de leiding. De Duitser heeft nu 39 punten voor op, opvallend, Raikkonen. Bij de constructeurs verliest Mercedes echter wel stevig op Ferrari. De Zilveren Pijlen hebben nog 'maar' 48 punten voorsprong op het Steigerende Paard.

Uitslag Grote Prijs van Spanje 2016

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull1u41:40.017
2.Kimi RaikkonenFerrari+0.616
3.Sebastian VettelFerrari+5.581
4.Daniel RicciardoRed Bull+43.950
5.Valtteri BottasWilliams+45.271
6.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+1:01.395
7.Sergio PérezForce India+1:19.538
8.Felipe MassaWilliams+1:20.707
9.Jenson ButtonMcLaren-1 ronde
10.Danill KvyatToro Rosso-1 ronde
11.Esteban GutiérrezHaas-1 ronde
12.Marcus EricssonSauber-1 ronde
13.Jolyon PalmerRenault-1 ronde
14.Felipe NasrSauber-1 ronde
15.Kevin MagnussenRenault-1 ronde
16.Pascal WehrleinManor-1 ronde
17.Rio HaryantoManor-1 ronde
 Romain GrosjeanHaasOpgave
 Fernando AlonsoMcLarenOpgave
 Nico HülkenbergForce IndiaOpgave
 Lewis HamiltonMercedesOpgave
 Nico RosbergMercedesOpgave

Foto's: Georges de Coster

 



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons