van der Horst

Spanje: Ogier drijft tempo op

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier is halfweg de Rally van Spanje, de voorlaatste ronde van het WRC, nog altijd de leider. De achtvoudige wereldkampioen vergrootte zaterdag zijn voorsprong. Gus Greensmith zorgde na een crash voor een vroegtijdig einde van de ochtendlus.
Thierry Neuville (Hyundai) was het best wakker op de openingsproef. De Belg klokte de snelste tijd maar kocht daar amper negen tienden mee. Sébastien Ogier (Toyota) diende de Oostkantonner meteen van antwoord met de besttijd op de tweede proef van de ochtend en diepte zo zijn voorsprong uit. De laatste proef werd geannuleerd na een (nieuwe) crash van Gus Greensmith (Ford) Neuville komt in zijn jacht op de leider wel dichter bij de Kalle Rovanperä (Toyota) die het teamspel, met de merkentitel in het achterhoofd, lijkt te spelen.

Ogier heeft nu 9.7 seconden voorsprong op de Finse wereldkampioen en 14.2 op Thierry Neuville. De Belg ontdeed zich wel van Ott Tänak (Hyundai) die vooraan de rol moest lossen en nu op bijna een halve minuut van de leider hangt.

Daarachter is een mooie strijd aan de gang om plaats vijf. Elfyn Evans (Toyota) heeft zijn zitten gezet op de positie van Dani Sordo (Hyundai) die zaterdag uit zijn rol viel, toen hij midden de proef plots begon te vloeken. De Spanjaard kent niet zijn beste weekend tot dusver. Ook Craig Breen (Ford) maakt nog kans op die vijfde stek, maar de moet de Ier wel uit een ander vaatje gaan tappen. Deze strijd speelt zich wel al af op ruim een minuut van de leiders.

Ook plaats acht ligt nog niet vast. Takamoto Katsuta (Toyota) heeft de bovenhand, maar Adrien Fourmaux (Ford) krijgt opnieuw wat vertrouwen en zit maar op een handvol seconden van de Japanner. Gus Greensmith (Ford) had ook nog een rol kunnen spelen maar de Brit ging dus van de baan en bezorgt M-Sport een nog wranger gevoel na wat al een moeilijke rally was.

In WRC2 voert Teemu Suninen de forcing. Grégoire Munster is voorlopig tiende in Rally2. In het ERC, want deze wedstrijd telt ook mee voor het Europese kampioenschap, is Yoann Bonato heer en meester.

Deze middag wordt de ochtendlus herhaald.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 22 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons