van der Horst

Spanje: Uitgekiende strategie loodst Hamilton naar Spaanse zege

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft zijn honderste pole positie verzilverd met winst in de Grote Prijs van Spanje in Barcelona. De Brit haalde het uiteindelijk vrij simpel dankzij een perfecte bandenstrategie bij Mercedes. Max Verstappen moest zich weerom tevreden stellen met een tweede stek. Valtteri Bottas zette een tweede Mercedes op het podium.
Lewis Hamilton (Mercedes) en Max Verstappen (Red Bull Honda) vertrokken beide goed van op de eerste rij, maar de Brit kon zijn honderdste pole positie niet vasthouden. Verstappen hield de binnenkant in de eerste bocht en kwam als eerste uit de start. Ook de tweede rij wisselde van plaats. Charles Leclerc (Ferrari) schoof voorbij Valtteri Bottas (Mercedes), een beetje opgehouden door Hamilton, naar een virtuele podiumstek.

Na een vlekkeloze start moest de safety car toch uitrijden na een tiental ronden. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) viel stil in bocht tien en kon geen kant meer op. Williams haalde hun wagens binnen en ook Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), slachtoffer van een lekke band, zocht de box op, maar veel veranderde er niet.

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Een minder goede pitstop voor Verstappen, onder druk van Hamilton, deed de Nederlander zijn kansen even kantelen. Hij kwam net achter Daniel Ricciardo (McLaren) en teamgenoot Sergio Perez (Red Bull Honda) terug de baan op, maar Perez liet zijn teamgenoot voorbij en Ricciardo dook op zijn beurt de pits in. En Hamilton bleef te lang op de baan waardoor er opnieuw weinig veranderde vooraan. Bottas ging wel Leclerc voorbij, richting plaats drie. 

Carlos Sainz - Ferrari
Carlos Sainz - Ferrari
De meeste leken het met de mediums te houden op één pitstop, maar Hamilton verraste, als eerste, door exact na twee derde wedstrijd nog een keertje de pits in te duiken. Met enkele snelle ronden dwong hij Verstappen om door te gaan tot het einde. Mercedes haalde om dezelfde reden ook Bottas nog eens binnen voor een setje zacht rubber. "Ik weet niet hoe we het gaan redden tot het einde", aldus Verstappen die ruim een seconde per ronde verloor. Kort later zorgde Perez voor een van de mooiste passages van de wedstrijd door voorbij Ricciardo naar plaats vijf te gaan, wat alsnog een tweede golf pitstops inluidde.

Met nog een zevental ronden te gaan was het zover. De wereldkampioen ging gemakkelijk voorbij Verstappen, waarop de Nederlander alsnog besliste om ook binnen te komen, op zoek naar het extra puntje van de snelste ronde. De overwinning was op dat moment toch weg voor de Nederlander. Het leukste om te volgen in de slotfase was het gevecht tussen een kransje oud-wereldkampioenen met Fernando Alonso (Alpine), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) en Sebastian Vettel (Aston Martin), weliswaar buiten de top tien. Räikkönen haalde het, en eindigde twaalfde.

Lewis Hamilton pakt dus zijn derde seizoenszege, voor Verstappen en Bottas, en vergroot zijn voorsprong in de WK-tussenstand. Leclerc pakt een mooie vierde stek, voor een goede Sergio Perez, Daniel Ricciardo en Carlos Sainz (Ferrari). Al de rest werd op een ronde gereden. Lando Norris (McLaren) noteert zijn minste resultaat van het seizoen als achtste. Esteban Ocon (Alpine) en Pierre Gasly (Alpha Tauri), die nochtans vrij snel een penalty opliep, besluiten de top tien.

Binnen twee weken strandt de F1-karavaan in Monaco, waar Hamilton een voorsprong van inmiddels veertien punten verdedigd. De Brit telt 94 punten, de Nederlander 80. Bottas is derde, met exact de helft van de punten van Hamilton. Bij de constructeurs is Mercedes riant leider met 141 punten.

Foto: Georges de Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons