van der Horst

Spanje: 79ste winst voor het fenomeen Loeb - Ogier WK-leider

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Loeb heeft een van de meeste spraakmakende wedstrijden van het WRC-seizoen gewonnen. In de Rally van Catalonië was hij een fractie sneller dan Sébastien Ogier die op kop komt in het WK. Thierry Neuville reed nog lek op de Power Stage.
Een nagelbijter, dat werd het. Loeb (Citroën C3) verloor op de voorlaatste proef nog een pak tijd waardoor Sébastien Ogier (Ford Fiesta) plots nog uitzicht had op de overwinning, maar dat lukte hem niet. Ogier komt wel op kop van het WK, dankzij enkele Power Stagepunten. Het verschil tussen beide bedroeg uiteindelijk 2.9 seconden.

De strijd om de laatste podiumplaats was uitermate spannend. Thierry Neuville (Hyundai i20) moest vol voor zoveel mogelijk punten gaan, terwijl Elfyn Evans (Ford Fiesta) de druk op de Belg moest hoog houden. Dani Sordo (Hyundai i20) was de derde hond in het spel. De drie werden op de laatste proef gescheiden door 2.6 seconden. Neuville reed in het slot lek en verloor zo de derde podiumplek, en kostbare punten voor de Power Stage. Evans was dus net iets sneller en besloot met een derde stek, op 16.5 seconden van de winnaar en met een halve seconde voorsprong op Neuville.. Dani Sordo eindigde op plek vijf, na een meer dan degelijke rally.

Achter de top vijf een trio Toyota's. Uiteindelijk pakte Ott Tänak nog de zesde plaats na zijn lekke band op zaterdag. Ook Tänak is mathematisch nog niet uitgeteld voor de titel maar dan moet alles al meezitten en moeten zowel Ogier als Neuville ver in de achterhoede eindigen. Esapekka Lappi werd zevende, Jari-Matti Latvala was de verliezer van de dag. Deze ochtend stond de Fin nog aan de leiding. 

Of dit de eindstand wordt is nog maar de vraag. Zullen Ford en/of Hyundai ergens nog een tijdstraf nemen om toch maar niet te moeten vegen straks in Australië? Ogier telt nu 204 punten, Neuville 201. In ieder geval, als Neuville straks voordeel haalt uit zijn startpositie dan kan de lekke band op de Power Stage wel eens heel cruciaal zijn geweest. Alles te herdoen in Kangoeroeland.

In WRC2 stond er voor de twee keer op rij geen maat op Kalle Rovanperä. De Fin hield Jan Kopecky, zijn teamgenoot, op 8.5 seconden. Petter Solberg schenkt de nieuwe Volkswagen Polo R5 een eerste overwinning.

Foto: M-Sport

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 28 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons