van der Horst

Speelt Loeb rol in WRC-titelstrijd?

Sébastien Loeb - Citroën C3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën C3 WRC
Komend weekend kan Thierry Neuville in Catalonië de wereldtitel rally binnenhalen, al lijkt dat scenario té optimistisch gezien het verloop van de jongste wedstrijden. De Belg verdedigt zeven schamele puntjes voorsprong op Sébastien Ogier en 21 op Ott Tänak. Het is uitkijken of Sébastien Loeb zich tussen de grote drie kan mengen.
Catalunya is een buitenbeentje op de kalender met een openingsdag op gravel en dan nog twee volle dagen op breed, vlak asfalt. Niet meteen de beste situatie voor Thierry Neuville die op dag één zal moeten vegen. Misschien wordt hij wel een beetje geholpen door de overvloedige regen van de jongste weken. Ook de asfaltdagen worden lastig, want de Hyundai i20 voelt zich minder goed op thuis op asfalt, denk onder meer aan Duitsland en Corsica.

Sébastien Ogier zit na zijn winst in Wales terug op koers om een zesde titel te boeken, maar moet dus wel nog voorbij de Belg in de WK-tussenstand. Ogier won de jongste vijf edities wel drie keer, en dat hadden er eigenlijk vier moeten zijn had hij in 2015 zijn VW niet in een vangrail geplant, wat de weg opende voor een eerste overwinning voor Andreas Mikkelsen. Ogier en Neuville zullen elkaar zeker ook in het oog houden, want de startpositie in Australië kan binnen enkele weken beslissen over de titel. Als het in Spanje tot een scenario komt waarbij één van beide de andere de startpositie kan opdringen in Australië, kan het in een tactisch steekspel eindigen.

Toch houden ze best ook Ott Tänak in de gaten. Hij hoeft na zijn opgave in Wales niet meer te rekenen en te tellen. De Est kan enkel nog kampioen worden als hij in Spanje en Australië de twee favorieten voor de titel op afstand rijdt. Geen onmogelijke opdracht gezien het parcours dat hij al aflegde dit seizoen.

Belangrijk wordt zeker de rol van Sébastien Loeb. De Fransman is zowat de koning van Catalonië met acht overwinningen en niet te vergeten, Kris Meeke won er vorig jaar met de Citroën C3. Hij zou dus wel eens zijn zegje kunnen hebben in de strijd om de titel.

Donderdag is er de shakedown en de showproef in Barcelona. Daarna wachten de deelnemers nog zeventien proeven. De laatste proef is meteen ook de Power Stage, zondagmiddag. Autosport.be bezorgt u de informatie rechtstreeks vanuit Spanje via onze verslaggever ter plaatse!

Foto: WRC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 24 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons