van der Horst

Spielberg: Alexis van de Poele: "Ik lag op kop..."

Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Voor zijn derde optreden in de Audi TT Cup zette Alexis van de Poele koers naar Oostenrijk en het circuit van Spielberg, dat allicht beter bekend is als de Red Bull Ring. Wat een verschil met Hockenheim, en zeker met de Norisring: "Ik vind het best een aantrekkelijk circuit, met meerdere snelle bochten en twee duidelijk tragere stukken. Helaas was mijn auto niet top tijdens de vrije oefenritten en verloor ik kostbare tijd om een aantal instellingen op punt te krijgen. De kwalificatie verliep gelukkig een stuk beter, zodat ik uiteindelijk toch de 4e plaats op de startgrid veroverde voor de eerste race… en vervolgens de poleposition voor de tweede ronde.
Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Het reglement van de Audi TT Cup is op dat vlak een beetje bijzonder: de beste chrono van iedere piloot bepaalt zijn startpositie in de manche op zaterdag, de startgrid op zondag wordt vastgelegd op basis van de tweede tijd van de piloten. Ik heb alles uit mijn bolide gehaald om twee goede rondetijden neer te zetten en zo de pole te veroveren voor de tweede race!"

Op zaterdag hadden Edoardo Mortara en Jamie Green in de DTM-kwalificaties al twee Audi's naar de kop van de grid gestuurd, zodat Alexis in de vroege namiddag vanop de tweede startrij vol vertrouwen van start kon gaan, vastbesloten om zijn vel duur te verkopen. Helaas besliste de mechaniek er anders over: "Vanaf de eerste kilometers voelde ik dat de motor niet zijn volledige vermogen ontwikkelde. Ik verloor bijna 4 seconden per ronde en kwam zo in dezelfde situatie als bij de openingsmanche op Hockenheim. In het dashboard flikkerde constant een waarschuwingslampje en dus draaide de auto in veiligheidsmodus, waardoor ik niet van het aanzuigeffect kon profiteren om aansluiting te houden bij m'n rivalen… Ik heb geprobeerd om die handicap te compenseren door zoveel mogelijk aan te vallen, maar daardoor werden de banden zwaarder belast en verloren ze al snel een deel van hun grip. Ik kon mijn goede startpositie dus niet echt verdedigen en eindigde zo uiteindelijk als 17e…"

Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Alexis van de Poele - Audi TT Cup
Enkele uren later sloeg het weer boven Stiermarken helemaal om en zo kregen de deelnemers van de Audi TT Cup zondagochtend regen op hun bord: "In die bijzonder lastige omstandigheden besliste de raceleiding om achter de safety car te starten. We legden vier rondes in kolonne af alvorens het licht op groen ging. Ik kwam goed weg en kon meteen een kloof slaan met de rest van het pak… maar bij het uitkomen van de derde bocht zag ik de baancommissarissen de rode vlag zwaaien: in het peloton waren vijf of zes wagens op elkaar geknald, waardoor de baan volledig versperd was. De verantwoordelijken van de Audi TT Cup beslisten daarop om niet nog meer risico's op te zoeken en dus werd de race stilgelegd… Jammer, want ik voelde me goed en ik had het gevoel een knap resultaat te kunnen neerzetten, zelfs in deze moeilijke omstandigheden. Maar uitstel is geen afstel: de volgende afspraak is op 12 en 13 september in Oschersleben, op een boeiend circuit. Met die manche beginnen we aan het tweede deel van het seizoen, waarin ik absoluut voorin zal meestrijden in de Audi TT Cup!"

Belgian Audi Club Press
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 3 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons