van der Horst

SRO maakt 26 Pro Cup deelnemers bekend

Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
Start Blancpain GT Endurance Cup Barcelona
SRO maakte vorig jaar al bekend dat het de toegangspoorten tot de Blancpain GT Series Endurance Cup strikter zou bewaken, in het bijzonder de Pro Cup. In een poging om de broodnodige 'amateurs' niet te vervreemden werd het aantal Pro Cup deelnemers voor komend seizoen dan ook beperkt tot 26. Nadat er in 2017 al 32 GT3's aan de start waren verschenen van de topklasse van het endurance-kampioenschap, bestond er geen twijfel over de vraag of de zelfopgelegde kaap wel zou gehaald worden. Op minder dan een maand voor de officiële testdagen gaf SRO vandaag de identiteit van de 26 deelnemers vrij.
  • Oeste Kart
Total 24 Hours Spa Parade
Total 24 Hours Spa Parade
Er vallen geen grote verrassingen te noteren. Ondanks het inkrimpen van de klasse is de diversiteit toegenomen, zo staan er met Audi, Mercedes-AMG, BMW, Porsche, Ferrari, Lamborghini, Lexus, McLaren, Bentley, Aston Martin en Nissan maar liefst elf verschillende constructeurs aan de start in de Pro Cup. De meeste teams hadden hun plannen reeds bekendgemaakt, maar deze lijst bevestigt ook het engagement van AF Corse, SMP Racing (Mercedes), Black Falcon, Attempto Racing, RJN Motorsport (Nissan 2018-spec), Rowe Racing en Team Lazarus. Concrete rijdersbezettingen werden nog niet meegedeeld, evenmin als de deelnemers aan de Pro-Am en Am Cup.

De enige opmerkelijke afwezigheid is die van Honda, dat wel aan de start staat van de ADAC GT Masters maar de Blancpain GT Series blijkbaar links laat liggen.

Aan het succes van de Total 24 Hours of Spa wordt niet geraakt, het aantal Pro Cup deelnemers voor het seizoenshoogtepunt blijft dan ook ongelimiteerd. Pro-teams die zich tijdig inschrijven voor Spa mogen bovendien ter voorbereiding deelnemen in Paul Ricard (6H/1000 km).

"We hebben duidelijk aangekondigd dat we deze limiet gingen opleggen en ik ben verheugd dat we ons woord hebben gehouden", liet Stéphane Ratel optekenen. "Het zou ongetwijfeld mogelijk geweest zijn meer deelnemers aan te trekken, maar het was belangrijk om ons hernieuwde engagement voor de Pro-Am klasse te benadrukken. Mijn ervaring met volledige Pro-kampioenschappen heeft mij geleerd dat een gezonde balans tussen pro's en am's essentieel is."

Hoewel er geen vuiltje aan de lucht is in de Endurance Cup, lijkt de Sprint Cup net wel het slachtoffer geworden van een doorgedreven professionalisering de voorbije twee seizoenen. Het blijft vooralsnog opvallend stil rond het kampioenschap dat in Zolder van start gaat.

BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP PRO CUP DEELNEMERS 2018
BLANCPAIN GT SERIES ENDURANCE CUP PRO CUP DEELNEMERS 2018Foto's: RIP & Marnik Mouchaers
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op dinsdag 20 februari 2018.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons