van der Horst

Stand van zaken in Belcar Endurance Championship en Belcar Skylimit Sprint Cup

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Afgelopen weekend werd op Circuit Zolder veertig jaar New Race Festival gevierd, met de openingsraces van het Belcar Endurance Championship, de Belcar Skylimit Sprint Cup en de Belcar Historic Cup. Met een mooie publieke opkomst van bijna 10.000 toeschouwers, mooi weer en spannende races werd deze editie 2022 een prima start van het autosportseizoen 2022 op Circuit Zolder. We kunnen meteen ook een eerste balans opmaken en die bevestigt alleen maar dat dit seizoen erg spannend zal verlopen.
Tip Top Rent - Porsche Cayman
Tip Top Rent - Porsche Cayman
In het nationale uithoudingskampioenschap Belcar was de zege algemeen voor het trio Guelinkckx-Longin-Longin, dat in de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 de zege binnenhaalde. Echter door de puntentelling van het Belcar Endurance Championship die prestaties algemeen en in de klasse honoreert, is de voorsprong van de Hasseltse formatie nog niet groot. Tip Top Rent, dat met Peters-Gulicher (Porsche Cayman) de zege in GTB wegkaapte volgt op amper vier punten, terwijl de broers Wauters (Belgium Racing Porsche) en de familie Stevens (Stevens Motorsport BMW M2) op acht punten volgen. Die laatste waren overigens winnaar in TA. De winnaars in TB, JFT Engineering, met het duo Van Eenaeme-Van Haeren in de Clio, zijn vijfde in de tussenstand op negen punten van de leiders. In de respectieve klassen zijn de leiders ook de winnaars van de voorbije openingsrace, dat spreekt vanzelf.

Harry Steegmans (Algemeen Directeur Circuit Zolder): “Het feit dat er vier verschillende merken in de vier klassen wonnen, doet mij inderdaad bijzonder veel plezier, want dat bewijst ook de kracht van het concept met toerwagens en GT’s. Er zijn zeker nog merken die erbij moeten komen, om een nog aantrekkelijker startveld te krijgen, met nog meer kanshebbers op succes. We kijken daarom nu al uit naar de volgende manche van het kampioenschap, op 4, 5 en 6 juni in het Franse Magny-Cours en daar zullen we binnenkort zeker meer nieuws over hebben. Ik wil ook nog eens alle teams en rijders bedanken die van meet af aan in het seizoen 2022 investeerden en roep al de andere op om ons te vervoegen.”  

Evenveel diversiteit
 
MSE - BMW M3
MSE - BMW M3
In de Belcar Skylimit Sprint Cup werden uiteraard twee races afgewerkt en het zijn nieuwkomer Xander Pryzbylak en Bart Van Samang die het weekend als leiders verlieten. In hun BMW E92 Coupé hebben ze die leidersplaats echter niet alleen in handen, want er is co-leider in de persoon van Wiebe Wijtzes, ook met een BMW, maar dan een E90 WTCC M3. Davy Cooreman is de nummer drie in de tussenstand en de Honda-rijder telt exact drie punten minder dan de beide BMW-rijders.
 
In de diverse klassen voeren Xander Pryzbylak, Bart Van Samang en Wieb Wijtzes uiteraard de klasse 4 aan, terwijl Davy Cooreman in klasse 2 de eerste plaats in handen heeft. Routinier Philippe Huart heeft met zijn Ford Fiesta voorlopig de beste kaarten in handen in klasse 1, terwijl Wouter Manderveld (Clio) het doet in klasse 3. Michiel Smulders (BMW) is tot slot primus in klasse 5.
 
Op 21 juli werkt de Belcar Skylimit Sprint Cup zijn tweede meeting af, ook op Circuit Zolder. 

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op maandag 23 mei 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons