van der Horst

STARD stelt elektrische RX wagen voor

Ford Fiesta ELECTRX
Ford Fiesta ELECTRX
Nadat World RX promotor IMG en later ook het Oostenrijkse STARD (Stohl Advanced Research and Development) een tijdje geleden communiceerden over de komst van “project E” of elektrisch rallycrossen is er nieuwe info omtrent de evolutie van het project.
  • Hamofa Performance
Janis Baumanis
Janis Baumanis
612 pk voor een koppel van maar liefst 1100 Nm en een top van 240 km/uur. Dat zijn de cijfers die STARD voorlegt bij zijn Ford Fiesta ELECTRX zoals het team zijn creatie zelf noemt. Volgens STARD moet dit sneller zijn dan de huidige rallycross-wagens, maar eveneens goedkoper en gebruiksvriendelijker. De basis van het concept is volledig compatibel met elk type auto in het B-segment of hoger, waardoor de wagens alleen verschillen op vlak van keuze van het omhulsel of de carrosserie. Bovendien belooft het Oostenrijkse bedrijf dat de elektrische bolides een aandrijving krijgen op beide assen, waardoor de deur dus openligt naar voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving.

Uiteraard is het nu uitkijken of IMG en STARD dit verkocht krijgen richting FIA en de teams en hoe de constructeurs hier op zullen reageren. STARD blijft enorm karig met informatie, maar het is duidelijk dat men tracht IMG het hof te maken. Momenteel is STARD actief binnen het World RX met twee Ford's Fiesta voor vaste rijder Janis Baumanis, de Noor Pal Try (Abu Dhabi & Spa) en de Fin Jani Paasonen (Barcelona, Silverstone, Hell).

Foto's: STARD Press / Johnny Loix
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 17 juni 2019.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons