van der Horst

Stephan & Mauro Polderman: Het verhaal van de appel en de boom

Stephan & Mauro Polderman
Stephan & Mauro Polderman
Wie de naam Polderman uitspreekt binnen de autosport, denkt automatisch aan Renault Clio Cup omdat de Nederlander vergroeid lijkt aan het Franse merk en diens vermaarde cupraces. De restauranthouder uit het grensstadje Sluis is reeds enkele decennia actief in deze spectaculaire merkencup. Ook in andere kampioenschappen zoals de Supercar Challenge in Nederland of de toenmalige BTCS en DSMEC in België liep de Renault Clio als een rode draad door zijn autosportcarrière. En de opvolging is verzekerd, want zoon Mauro zal vader Stephan vergezellen vanaf dit seizoen. Dus eens te meer valt de appel niet ver van de boom.
Stephan Polderman: Clio Euro Cup
Stephan Polderman: Clio Euro Cup
Het aantal zeges en titels zijn amper bij te houden van de immer snelle Stephan Polderman. De Zeeuw wordt trouwens bestempeld als een van de betere Clio-rijders van zijn generatie. Steeds de limieten aftastend of steeds op het randje van de tracklimits, verzorgde deze kamikaze altijd het spektakel. Hij reed ondermeer samen met René Steenmetz, Jaap van Lagen, Jens Schippers, enz. Hij start nu zijn 15de seizoen in de Clio Cup waarin hij actief was in de kampioenschappen binnen België, Nederland, Benelux, Euro Cup en Central Europe.

En Stephan is op zijn 53ste levensjaar nog lang niet versleten. Vorig jaar pakte hij voor de tweede maal de titel in de Gentlemen Drivers Cup van de Clio Cup Europe. En daarin ben je reeds gentlemen vanaf je 26ste. De oppositie is dus bijzonder groot. Hij klopte in 2022 de Italiaan Stefana en zijn land- en teamgenoot bij het Spaanse Chefo Sport, René Steenmetz. Polderman start zijn 15de seizoen in deze snelle merkencup en zal zich ook dit seizoen vooral toeleggen op zijn zoon Mauro die de microbe van zijn vader erfde.

Mauro Polderman Tijdens race 1
Mauro Polderman Tijdens race 1
Mauro moet zorgen voor de aflossing van de wacht. Polderman junior deed reeds ervaring op in karting en zit momenteel voor het eerst achter het stuur van een heuse racewagen. Om te wennen aan de wagen en kilometers te maken, staan vader en zoon aan de start van de Renault Clio Ice Trophy. Dit kampioenschap is nog maar aan zijn tweede editie toe en wordt verreden over vier weekends in Andorra op Pas de la Casa Circuit dat telkens wordt hertekend.  


Stephan Polderman
Stephan Polderman
“Geen sinecure maar enorm plezant,” aldus Stephan Polderman. “Dat gooi en smijtwerk is op het lijf geschreven van jongens uit de rally en rallycross. Voor ons als circuitrijders is het aanpassen om te rijden op nagelbanden en met een rallywagen. Maar momenteel is het de enige oplossing om Mauro te laten wennen aan de auto en ervaring op te doen”.
Mauro wil voorlopig in de voetsporen van zijn vader treden. De piepjonge getalenteerde ex karter wil zijn snelheid bewijzen met identiek materiaal als de concurrentie. Dus niet de wet van de rijkste met het snelste materiaal, maar de wet van de snelste en/of de slimste. En van wie kan hij de stiel van het cupracen beter leren dan van papa Stephan die duizenden kilometers achter het stuur van een Clio toefde en ook alle evoluties van deze racewagen meemaakte.

Mauro Polderman
Mauro Polderman
Het tweede weekend is nu achter de rug in Andorra en beiden maken duidelijk progressie in deze aparte discipline op ijs en sneeuw. De start van de tweede ontmoeting afgelopen weekend eindigde wel in mineur toen de motor stuk ging. De wagens blijven gedurende de vier weekends ter plaatse in Andorra en in zeer koude omstandigheden. Blijkbaar had het team van Driveland iets over het hoofd gezien bij het klaarstomen van de wagen waardoor de motor quasi onmiddellijk verdere dienst weigerde tijdens de vrije training. Er diende te worden gezocht naar onderdak in een ander team en dat vonden ze bij Pit Stop France (Mauro) en RX Evolution (Stephan). Tijdens de eerste manche deelden ze een wagen bij Driveland waardoor ze elkaar niet konden tegen komen op de piste. Deze keer dus wel waardoor ze samen in hun finale achter elkaar stonden met een respectievelijke vierde en zesde startplaats voor Mauro en Stephan. Mauro kon even doorstoten naar de tweede plaats, maar werd naar buiten gedrukt en verloor belangrijke tijd en enkele plaatsen. Hij kon evenwel terugvechten naar de vierde plaats in het zog van zijn voorganger en een mogelijk eerste podium.   

Leider David Bouet
Leider David Bouet
“Het is voor een circuitrijder heel moeilijk om in een rally-Clio op sneeuw een vuist te maken tegen ervaren rallyrijders en rallycrossers”, gaat Stephan Polderman verder. “Dit kampioenschap wordt steeds op hetzelfde circuit verreden, maar telkens wordt het hertekend. We ondervinden duidelijk dat ervaring hier toch een cruciale rol speelt. Maar we boeken progressie en vooral Mauro doet hier veel ervaring op inzake het gedrag van de Renault Clio in extreme omstandigheden. Hij zit momenteel op 2 seconden van zijn eenmalige ploegmaat en rallyrijder in Clio Trophy France, de Fransman Enzo Lucotte die de pole op de tabellen zette tijdens de eerste race.”

Ondertussen heeft Mauro in de tussenstand postgevat op een voorlopige 8ste plaats terwijl Stephan iets verder volgt in 15de positie.   

David Bouet won zijn tweede wedstrijd op rij en versterkt zodoende zijn leiderspositie tegenover Dylan Dufas. Er zijn nog twee races te gaan.

Foto's: Alpine Media



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op woensdag 1 februari 2023.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons