van der Horst

Etappe 10: Peterhansel leidt, Sainz out en Mini lijdt

Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Mr. Dakar Stéphane Peterhansel heeft in de tiende proef een gouden zaak gedaan in de strijd om de algemene overwinning. Hij verpletterde de tegenstand in de duinen richting wijnstad La Rioja. Het nieuwe feestje bij Peugeot wordt wel overschaduwd door de opgave van Carlos Sainz.
Een nieuwe dag in de 38ste Dakar, en opnieuw één waar het weer zijn zegje in had. De proef werd met 30 kilometer ingekort omdat in het slot een rivier buiten zijn oevers was getreden. Zo stonden er tussen Belén en La Rioja nog ongeveer 250 wedstrijdkilometers op het programma.

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Zoals voorspeld werd de tiende proef een scherprechter. Er stonden namelijk heel wat duinenpartijen op het programma. Na de proef van gisteren leek het een uitgelezen moment voor Mini om toe te slaan, maar daar had Peterhansel duidelijk een ander idee over.
Mr. Dakar schoot als een bezetene uit de startblokken om zijn teamgenoot Carlos Sainz zo snel mogelijk terug bij te benen en de leidersplaats opnieuw in handen te nemen. Die verbeten ingesteldheid leek uiteindelijk niet zo belangrijk, want de belangrijkste concurrenten van Peter Pan vielen één na één weg.
Carlos Sainz moest al snel beseffen dat hij de leidersplaats opnieuw zou moeten afstaan. De Spanjaard reed onderweg verloren en moest constant terrein prijs geven. Uiteindelijk werd het een dramatische rit voor de ex-leider want hij moest in de slotfase halt houden met een kapotte versnellingsbak.

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Met Sebastien Loeb, inmiddels helemaal weggezakt in het klassement, gaat het van kwaad naar erger. Hij stak opnieuw vast in het zand, en moest weerom terrein prijsgeven. Peugeot verliest in een paar dagen twee van zijn sterkhouders in de bovenste regionen van het klassement.Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah leek na de goede prestatie van Mini gisteren een goede zaak te kunnen doen, maar de Qatarees ging overkop. In het slot kwam hij wel nog wat dichter, maar hij verloor alsnog 52’25” op Peterhansel, en lijkt nu helemaal uitgeteld voor winst. Ook zijn Finse teamgenoot Mikko Hirvonen verloor 56’04”.Cyril Despres-David Castera - Peugeot 2008 DKR
Cyril Despres-David Castera - Peugeot 2008 DKR
Wel in goede vorm was Cyril Despres. Gisteren lag de Fransman nog op winstkoers maar hij koos ervoor te stoppen om een band te geven aan Peterhansel. Vandaag bevestigde de oud-motorijder al het goede dat hem toegedicht wordt. Hij hield Peterhansel in het zicht en eindigde op 5’40”, een peulschil, want er werd  woensdag met minuten gegoocheld.
Giniel De Villiers-Dirk Von Zitzewitz - Toyota
Giniel De Villiers-Dirk Von Zitzewitz - Toyota
Peterhansel neemt een optie op de eindoverwinning, want hij heeft nu precies een uur voorsprong op Al-Attiyah. De jongste dagen rustte er wel een vloek op de eerste plaats. Met het wegvallen van Sainz en Loeb rust nu alle hoop van Peugeot op Peterhansel. Omdat Hirvonen ook een mindere dag kende, kon hij niet doorstoten naar het podium. Die rol is voorlopig weggelegd voor Giniel De Villiers die in zijn Toyota al bij al de schade wist te beperken.

Rond acht uur waren er nog maar een tiental deelnemers aangekomen. De stand kan dus nog door elkaar geschud worden.

Bij de motoren legt Stefan Svitko zich nog niet neer bij het meesterschap van Toby Price. Hij won de rit en pietst bijna 6 minuten af van zijn achterstand op de Australische KTM-rijder. Svitko volgt nu op ongeveer 20 minuten.

Donderdag gaat het van La Rioja naar San Juan, over een lengte van 431 wedstrijdkilometers. Er staat nog steeds wat zand op het programma, maar ook heel wat gravel en vooral rechte stukken waar Peugeot zijn snelheid maximaal kan uitspelen, zoals vorige week al werd aangetoond.

Foto's: Willy Weyens - Dakar.com - Mini MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 13 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons