van der Horst

Stéphane Peterhansel zet remonte in

Stéphane Peterhansel - Peugeot 3008 DKR
Stéphane Peterhansel - Peugeot 3008 DKR
Na een geannuleerde etappe in de 40ste Dakar ging Stéphane Peterhansel dinsdag voluit in de rit naar het Argentijnse Belen. De recordwinnaar won de rit en pakte maar liefst dertien minuten terug op leider Sainz. Voor Nasser Al-Attiyah lijkt een tweede eindzege opnieuw een pak verderaf door een half uur verlies.
Een pittige rit van La Paz naar Belen met opnieuw een pakje navigatie voor de boeg. Vooral enkele motorrijders hadden een pak problemen en enkele outsiders voor de eindzege, zoals Toby Price, reden hopeloos verloren. 

Peterhansel (Peugeot 3008 DKR) en Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) begonnen het best en hadden na 40 kilometer dezelfde tijd. Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR)  leek eerder af te wachten en zag zich geruggesteund door teamgenoot Cyril Despres die de leider opwachtte om hem zo, in geval van nood, bij te staan.
Na die eerste kilometers moest Al-Attiyah dan toch Peterhansel laten gaan. De Qatarees kende in het slot nog problemen en verloor zelfs een half uur, terwijl Peterhansel voluit doorstoomde. Het is duidelijk dat de recordwinnaar niets meer te verliezen heeft en voor niets minder gaat dan een nieuwe overwinning. Want die behoort plots weer tot de mogelijkheden. Door een rustige aanpak verloor Sainz dertien minuten. Peterhansel is dankzij zijn dagwinst opnieuw tweede, op "amper" 50 minuten van de Spanjaard. Al-Attiyah blijft derde op een uur en een kwart.

In het dagklassement werd Giniel De Villiers (Toyota Hilux) tweede op ruim acht minuten, voor Sainz. Khalid Al-Qassimi pakte een knappe vierde tijd in zijn privé-Peugeot, voor Bernhard Ten Brinke. De Nederlander blijft nog net zijn Zuid-Afrikaanse teamgenoot De Villiers voor in de algemene stand. Ze zetten wel drie Toyota's in de top vijf. Zesde zijn Jakub Przygonski en Tom Colsoul. Ze zijn tevens eerste Mini.

Bij de motoren sloeg Oostenrijker Matthias Walkner zijn slag. Hij won de etappe op zijn KTM terwijl dichtste belager Joan Barreda Bort op zijn KTM ruim een half uur verloor. De Spanjaard blijft wel nog net tweede in de algemene stand. Beide profiteerden van een val van Adrien Van Beveren. De Franse leider moest de strijd staken.

Resultaten onder voorbehoud: situatie 23u15

Foto: Willy Weyens

 

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 16 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons