van der Horst

Steve Claeys: "Ik vond het interessant om de race eens vanuit het standpunt van een track marshal te zien"

Steve Claeys actief als track marshal tijdens de Terlaemen Cups
Steve Claeys actief als track marshal tijdens de Terlaemen Cups
Dit weekend kregen de baancommissarissen bij ploeg 21 een opmerkelijke gast, Steve Claeys. De Brabander, die vooral bekend is uit de VW Fun Cup, Belcar en zelfs simracen, was dit weekend voor een keer stagiaire track marshal. Samen met een hele hoop andere mensen in het oranje pak, leidde hij mee de wedstrijden afgelopen weekend op Circuit Zolder. "Dit is een aanrader voor alle piloten om de autosport eens te beleven vanuit het standpunt van een marshal": zo verklaarde Claeys achteraf.
De piloten en het publiek kennen ze allemaal: het oranje legioen. Nee, niet de supporters van Max Verstappen, maar de baancommissarissen oftewel track marshals die elk weekend vrijwillig langs de baan staan om elke autosportwedstrijd in goede, en vooral veilige, banen te leiden. Maar dit weekend mocht een piloot eens proeven van wat dat nu is om een heel weekend te fungeren als track marshal. De gelukkige was Steve Claeys en dat op uitnodiging.

Steve Claeys in actie als track marshal tijdens de Terlaemen Cups
Steve Claeys in actie als track marshal tijdens de Terlaemen Cups
Claeys: "Ik werd uitgenodigd door Patricia Ceyssens van ploeg 21. Ze had al eens meegereden tijdens een trackday om het racen vanuit ons standpunt te zien. Daarom kwam van haar de vraag om eens de rollen om te draaien. Ik wist niet dat dit mocht maar heb dan toegezegd en dit om mijn steun te betuigen aan de vele vrijwilligers die ervoor zorgen dat wij onze favoriete sport in alle veiligheid kunnen beoefenen. Zij deden een aanvraag bij de RACB of ik als stagiaire mocht optreden en die werd direct goedgekeurd."

Claeys mocht samen met de anderen van ploeg 21 bij het inkomen van de eerste Linkse staan, waardoor hij op een mooie positie stond om heel het weekend te volgen en om de races te leiden natuurlijk. "Ik werd hartelijk onthaald en kon de wedstrijden vanuit een bevoorrechte positie volgen. Natuurlijk met mijn voorkennis van de vlaggen, diverse racesituaties in het racen in verschillende klassen had ik al een voordeel. Ik heb me vooral bezig gehouden met het zwaaien van de blauwe vlag. Deze ervaring is echt een aanrader voor alle piloten om de autosport eens te beleven vanuit een ander standpunt. Een echte steunbetuiging. Achteraf heb ik meerdere felicitaties ontvangen van mede-piloten en marshals, tot zelfs de chef veiligheid van Circuit Zolder toe. Ik kan echt zeggen dat ik mij geamuseerd heb en altijd open sta om dit nog eens te doen."

Marshalls Spa
Marshalls Spa
Naast de verklaring van Claeys kunnen wij bevestigen dat we van anderen hoorden dat dit ten zeerste geapprecieerd werd door de andere commissarissen die dit weekend aan werk waren. Ook werd er geconfirmeerd dat andere piloten altijd welkom zijn om dit ook eens over te doen. Maar niet alleen piloten, ook als deze taak je aanspreekt en je vrijwillig een weekend opoffert om achteraf appreciaties te krijgen van menig racepiloot op de baan, kunnen zij je verder helpen. Want zoals in elke vrijwilligerssector, kampen de marshals ook met een tekort aan personeel om alles goed en veilig te laten verlopen. Misschien ben jij de volgende man in het oranje die naast de wedstrijd te volgen van op de eerste rij, het ook veilig houdt.

Marshalls
Marshalls
Maar hoe word je track marshal? Wel er zijn veel manieren, zo horen we bij Ronald Janssens, ploegverantwoordelijke bij ploeg Jos Snoeckx. "De meesten zijn begonnen omdat zij een marshal kenden en zo er in gerold zijn. Anderen vinden dan wel info op de website van RACB. Ook aan ons komen ze geregeld wel vragen wat ze moeten doen om marshal te worden. Eens je aangenomen wordt als stagiaire kom je ook uit in een team van jouw landstaal. En van daaruit kan je altijd in een ploeg belanden waar de verantwoordelijke uit dezelfde stad of provincie komt. Mijn team zelf is een mix van iemand uit de Kempen, de Vlaamse Ardennen, tot het Antwerpse toe, terwijl mijn roots in Limburg liggen."

Marshalls 2023 F1 GP van België
Marshalls 2023 F1 GP van België
Eens je in een team zit, kan je aanwezig zijn op de mooiste wedstrijden van de wereld. Natuurlijk zullen Circuit Zolder en Spa-Francorchamps geregeld op je kalender verschijnen, maar ook buitenlandse ervaringen zoals een Formule E-wedstrijd in Berlijn, de 24 uren van Le Mans, tot zelfs de Formule 1 in Monaco. Heeft het jouw interesse opgewekt? Neem dan zeker een kijkje op deze website en wie weet zien we je wel binnenkort naast de baan. En voor de piloten, hoor zeker eens bij de mensen in het oranje om een gelijkaardige ervaring als Steve te beleven!

Foto's: Steve Claeys - Thomas Smets - Niels Vaeck - Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Nationaal op dinsdag 9 april 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons