van der Horst

Stienes Longin mikt samen met Nicolas Saelens en Q1 Trackracing op titel in GT Cup Europe 2024

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Ze werden in 2022 al samen Europees kampioen in de Fanatec GT2 Series, en in 2024 doen Stienes Longin en Nicolas Saelens opnieuw samen een gooi naar een Europese titel, in de GT Cup Europe dit keer. Ze doen dat aan het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup van het meervoudig bekroonde Q1 Trackracing.
Het GT Cup Europe-kampioenschap werd in 2019 opgericht, en wordt op zes F1-circuits afgewerkt, in het voorprogramma van de International GT Open. Het staat in de eerste plaats open voor Pro-Am en Am rijdercombinaties en elk raceweekend staan er twee sprintraces van 55 minuten op het programma, met een verplichte pitstop.

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
“Dat concept spreekt me enorm aan”, stelt Stienes Longin onomwonden. “En zeker als ik die sprintraces met een Porsche kan afwerken. Daar kijk ik ontzettend naar uit. Ik heb wel wat ervaring met die auto, maar zo goed als altijd was dat tijdens enduranceraces. Dit is een sprintkampioenschap, met veel wagens op de baan. Het wordt om vingers en duimen bij af te likken, dat weet ik nu al.”


Longin vormt een Pro-Am duo met Nicolas Saelens, waarmee hij in 2022 al Europees kampioen werd in de Fanatec GT2 Series. “Ik kijk er naar uit om opnieuw met Nicolas aan de slag te gaan”, legt Longin uit. “Samen een Europese titel behalen is niet min, en het is iets wat we graag zouden herhalen.”

“Opnieuw met Stienes en Bert Longin samenwerken, daar heb ik een goed oog in”, stelt Nicolas Saelens duidelijk. “Ik heb in het verleden met een Porsche ook wel wat goede herinneringen gecreëerd, en wil die lijn graag verder trekken. De circuits op de kalender spreken me ook enorm aan, en ik heb op elk van die omlopen wel al wat ervaring. Tijd om nog wat bekers te veroveren en zeges bij elkaar te rijden!”

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup
Om dat doel te bereiken doen Longin en Saelens beroep op een Porsche 911 GT3 Cup uit de ateliers van het Maaseikse Q1 Trackracing. “Q1 heeft een heel mooi palmares in de GT Cup Europe”, legt Longin uit. “Vorig jaar teamkampioen, twee jaar geleden pakten ze de titel bij de rijders. We zaten al heel snel op dezelfde golflengte en we delen ook hetzelfde doel.”

“Als je dit kampioenschap met een Porsche wil rijden, dan zijn wij wel een beetje de ‘obvious choice’, inderdaad”, glimlacht team manager Nicolas Vandierendonck. “We zijn een Porsche-specialist en we kennen de GT Cup Europe door en door. Het is geen evident kampioenschap, want door de verplichte pitstop, de belangrijke rol van het bandenmanagement, en langere pitstoptijd voor de succesvolle rijders en teams speelt strategie hier een hele belangrijke rol. Je moet je ‘battles’ goed weten te kiezen. Ik ben er van overtuigd dat Stienes en Nicolas in Pro-Am een winnende combinatie kunnen vormen.”

De GT Cup Europe 2024 gaat tijdens het laatste weekend van april van start in het Portugese Portimão, waarna het kampioenschap in actie komt in Hockenheim (11-12 mei), Spa-Francorchamps (25-26 mei), Circuit Paul Ricard (20-21 juli), Barcelona (28-29 september), met op 19 en 20 oktober een seizoensfinale in het Italiaanse Monza.

Racemail Press teamDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op donderdag 7 maart 2024.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons