van der Horst

Bahrein: Stoffel Vandoorne heeft eerste zege beet

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Pole position, snelste ronde en zege, Stoffel Vandoorne heeft van bij de eerste race zijn titelambities kracht bijgezet. Vandoorne was de sterkste in Bahrein, toch moest hij nog vechten voor de zege, een safety car procedure in de vierde ronde maakte dat enkele rijders die op softs gestart waren al een ronde later binnen kwamen om over te schakelen op mediums en daarbij veel tijd wonnen. Vandoorne, die op de hardere band gestart was, moest later in de race nog komen pitten om de zachte banden te laten monteren, maar klom daarna gestaag op in het klassement om alsnog leider Alexander Rossi te verschalken en naar de overwinning te rijden. Rio Haryanto gebruikte dezelfde tactiek als Vandoorne en wist zo net de tweede plaats te pakken.
  • Hamofa Performance
Start race 1
Start race 1
Vandoorne was het best weg, maar zijn teamgenoot Matsushita die naast hem van op de eerste lijn vertrok miste zijn start volledig en viel ver terug. Nato, die was opgerukt naar de derde stek, was in een gevecht gewikkeld met Marciello en Pic, in de derde ronde verremde de Fransman zich en tikte zijn beide opponenten aan... waarna ook Gasly nog inreed op Pic. Met vier gestrande wagens op de baan moest de safety car wel naar buiten. Vandoorne leidde op dat moment voor Haryanto en Leal terwijl verschillende rijders binnen kwamen om van banden te wisselen.

Podium hoofdrace Bahrein
Podium hoofdrace Bahrein
Vandoorne had nu tot taak om zijn voorsprong zover mogelijk uit te bouwen wou hij de leiding behouden na zijn pitstop. Met 10 seconden voorsprong op Rossi dook hij uiteindelijk de pits in, maar die voorsprong bleek duidelijk niet voldoende te zijn om zijn koppositie te behouden, de Belg kwam als achtste terug de baan op. Op zachte banden was Vandoorne wel duidelijk sneller dan zijn tegenstanders die bijna door hun mediums zaten en hij haalde de een na andere wagen zonder problemen in. Op twee ronden van het einde moest ook leider Rossi zich zonder slag of stoot gewonnen geven. Vlak voor de meet moest de Amerikaan ook nog Haryanto, die eveneens op zachte banden reed, voorbij laten.

Jordan King (Racing Engineering) werd vierde voor Robert Visoiu (Rapax) en Mitch Evans (Russian Time). Zondag is er nog de sprintrace, die Stoffel Vandoorne als winnaar van de hoofdrace zal moeten aanvatten van op de achtste startplaats. Na de eerste oordeelde de organisatie Norman Nato verantwoordelijk voor de crash waarbij ook Pic, Marciello en Gasly betrokken waren, de Fransman wordt drie plaatsen teruggezet op de grid voor de tweede race en zal vanuit de pitlane starten.

GP2; Bahrein; uitslag race 1:

Stoffel Vandoorne - ART GP
Stoffel Vandoorne - ART GP
01. Stoffel Vandoorne (ART GP) 32 ronden
02. Rio Haryanto (Campos) +5.056
03. Alexander Rossi (Racing Engineering) +5.497
04. Jordan King (Racing Engineering) +12.322
05. Robert Visoiu (Rapax) +20.048
06. Mitch Evans (Russian Time) +25.543
07. Nathanaël Berthon (Lazarus) +27.729
08. Julian Leal (Carlin) +28.463
09. André Negrão (Arden) +29.502
10. Nobuharu Matsushita (ART GP) +29.664
11. Marlon Stockinger (Status) +36.875
12. Sergey Sirotkin (Rapax) +38.516
13. Artem Markelov (Russian Time) +41.021
14. Sergio Canamasas (MP Motorsport) +41.391
15. Richie Stanaway (Status) +43.375
16. Zoel Amberg (Lazarus) + 44.062
17. René Binder (Trident) +44.682
18. Daniël de Jong (MP Motorsport) +48.421
19. Alex Lynn (DAMS) +1:05.421

Foto's: Georges De Coster
   • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons