van der Horst

Stralende winterzon tijdens BNL KickOff in Genk

Rotax Senioren
Rotax Senioren
De kop is eraf! Het internationale kartingseizoen is al een tijdje aan de gang maar dit weekend sloegen de tweetaktmotoren in Genk weer aan voor de BNL KickOff. Al enkele jaren is dat de start van het nationale kartseizoen, al is de BNL een nationaal kampioenschap noemen misschien wat oneerbiedig. Ook dit jaar tekenden weer heel wat buitenlanders present op de Horensbergdam in Genk voor een flink potje karten in een heerlijke lentezon, en dat in februari!
  • Skylimit Events
Rotax Micro Max
Rotax Micro Max
In de MicroMax leverde de BNL Karting Series de afgelopen jaren steeds waardige kampioenen af. Die van de voorbije twee seizoenen, Douwe Dedecker en Tom Braeken, zijn dit seizoen aan de slag in de prestigieuze WSK-kampioenschappen. Ook Lenn Nijs proefde eind 2018 en begin dit jaar al enkele keren van die kampioenschappen en dat legde hem geen windeieren. De GKS-rijder gaat dit jaar vol voor de titel en wou ook in de KickOff al scoren. De wedstrijddag begon goed voor Nijs met de pole in de kwalificaties. Nando Weixelbaumer en Kasper Schormans reden naar een tweede en derde tijd. In een mooie eerste race kwamen de mannen van de eerste lijn goed weg maar het was Tommie Van Der Struijs die zich al snel vooraan kwam mengen in de strijd. De eerste race werd door hem gewonnen voor Weixelbaumer en Nijs. Ook de tweede race verliep spannend en de kopgroep bleef lang samen. Tommie Van Der Struijs zette zich kort voor het einde van de race definitief op kop en wanneer Nijs met nog twee ronden te gaan niet mee voor de verdedigende lijn koos, verloor hij zijn tweede plek aan Kasper Schormans. Die dook binnendoor en Van Der Struijs kon een klein gaatje slaan dat groot genoeg bleef tot het einde. Twee op twee voor Van Der Struijs, voor Nijs die toch nog P2 kon veiligstellen en Kasper Schormans die derde werd.

De broertjes Tim en Nick Gerhards waren een van de kanshebbers op winst in de MiniMax vandaag. Terwijl Tim naar P3 reed in de kwalificaties, werd Nick pas zevende. De pole was voor Jayden Thien, die Jasper Lenaerts op twee tienden reed. Lenaerts kende geen al te makkelijke openingsfase en verloor enkele plekken. Jayden Thien kon de kop vasthouden, maar Tim Gerhards kwam al snel aanzetten. Daarachter was ook Nick Gerhards goed vertrokken en hij schoof stilaan op in het veld. Vooraan kon Tim Gerhards zijn concurrent Thien afhouden en de winst op zijn naam schrijven. Nick Gerhards werd derde, al was dat al op meer dan zeven seconden. Race 2 kende dezelfde hoofdrolspelers als race 1, al verdween Tim Gerhards halfweg koers van het terrein na een crash. Vooraan wist zijn broer wel stand te houden. De Nederlander won de tweede race voor Jayden Thien en Simon Birch Kirstensen.

Rotax Junioren
Rotax Junioren
36 deelnemers, daar lag de limiet voor de inschrijvingen in de Rotax Junioren. Een limiet die werd overschreden, want de organisatie moest een wachtlijst aanleggen om eventuele laatkomers toch nog een kans te geven. In ieder geval, een startveld gevuld tot de spreekwoordelijke nok, verscheen gisteren aan de start. Er werd in twee groepen gekwalificeerd waarbij groep 2 misschien licht in het voordeel was. Thuisrijder Jef Machiels zette de snelste tijd neer voor Dani Van Ruiten en Oli Pylka. Wie de races van de Junioren wou volgen kwam ogen tekort! Race 1 stond bol van de incidenten, wat maakte dat de kopgroep van een achttal rijders een klein gaatje kon ontwikkelen op de achtervolgers. Oli Pylka toonde zich de sterkste van de groep in de eerste race, en herhaalde dat in race 2. Daarin maakte hij handig gebruik van de herstart na een fullcourse yellow door een incident in de buik van het peloton. Eerst moest Daniel Guinchard eraan geloven, en daarna nam Pylka ook de kop van de race in handen. Hij won voor Wilgot Edqvist en Daniel Guinchard.

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Eén duizendste van een seconde: de poletijd werd door het kleinst mogelijke verschil gescheiden van de tijd voor P2. Ilian Bruynseels haalde het zeer nipt voor Kai Hunter en Mick Nolten. Het zat dus allemaal zeer kort op elkaar! Kai Hunter kon het tempo vooraan niet volgen, in tegenstelling tot Bruynseels die goed meeging met Jordan Brown Nutley. De Brit knokte zich een weg naar voren en schreef race 1 op zijn naam. In de tweede race van de dag bleef de groep vooraan vrij lang samen maar opnieuw was het Nutley die aan het langste eind trok. Lewis Gilbert en Mick Nolten stonden nog mee op de foto, maar kwamen uiteindelijk net tekort voor winst.

Xander Przybylak
Xander Przybylak
Xander Przybylak en Jan Schwitter maakten er in de DD2 een mooie strijd van. Uiteindelijk was het wel steeds Przybylak die aan het langste eind trok. Hij reed in de ochtend naar de poleposition en won beide races, steeds met Schwitter erg kort in zijn buurt. Daarachter was Sebastien Degrande de derde man op het podium. Ook in de DD2 Masters was de winst twee keer voor dezelfde piloot; Andreas Schindler. De sympathieke Brusselaar Christophe Adams werd twee keer tweede terwijl Konrad Bayer de derde plaats in de wacht sleepte.

Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
Voor het eerst in de geschiedenis van de BNL was er plaats voor de vrij nieuwe OK- en OKJ-categorie. Die klasse is op internationaal vlak een erg druk bezet en met de komst van het Europees kampioenschap karting OK en OKJ naar Genk, in het weekend van 11 en 12 mei, kon dat weleens wat animo lokken. Helaas bleven de grote startvelden voor deze mooie maar dure klasse uit en verschenen er zes piloten aan de start. Gilles Stadsbader was een klasse apart en won met overmacht voor Mads Riis en Gert-Jan Arijs. In de OKJ-klasse was Maxime Furon Castelai de snelste voor Jarno Sutens en Jules Castro.

Foto's: Kartphoto - Michael Melis
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 25 februari 2019.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons