van der Horst

Strauven en Eyckmans openen EK met top tien plaatsen in Portimao

Portimao
Portimao
De opener van het Europees kampioenschap Karting OK en OK-Junioren vond afgelopen weekend plaats in het Portugese Portimao. 140 piloten, verdeeld over de twee klassen, verschenen er aan de start en onder hen opnieuw een handvol landgenoten. Ean Eyckmans (OK) en Thomas Strauven (OK-J) blonken uit in de finales, al ging alle aandacht achteraf naar OK winnaar Artem Severiukhin. De Rus bracht op het podium namelijk de nazigroet en zorgde zo uiteraard voor de nodige commotie.
OK: Manche zege voor Eyckmans, anticlimax voor winnaar Severiukhin.
De Rus kende een prima zondag met pole voor de finale en uiteindelijk ook de zege, maar verloor uiteraard alle respect en geloofwaardigheid na wat er zich een tiental minuten na de finish afspeelde. Artem Severiukhin, die uitkomt onder neutrale vlag omdat dat als Rus de enige manier is om in een FIA kampioenschap te mogen starten, klopte zich op het podium stevig op de borst waarna hij de nazigroet bracht. Het leidde tot een storm aan verbaasde reacties en ook de FIA zal volgens een statement 'gepast reageren'. WARD Racing, het Zweedse team van Severiukhim was sneller met het nemen van een beslissing, distancieerde zich van de Rus en wees hem meteen de deur. Als Severiukhim zijn zege behoudt, zal het nog maar de vraag wezen of hij de leiding binnen twee weken kan en mag verdedigen in het Spaanse Zuerra.
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Het valt allemaal wat in de schaduw van de gebeurtenissen op het podium maar het werd in ieder geval een één-twee-drietje voor TonyKart dat ook Joe Turney en Oscar Pedersen het podium zag halen na een stevige finale. Die begon met onze landgenoot Ean Eyckmans in kansrijke positie. Helaas moest Eyckmans bij de start meteen breed, half door het grind en volgden er heel wat schuivers verderop in het veld. Onder andere Tuuka Taponen zag zijn kansen op een goed resultaat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Eyckmans bleef rond de top tien hangen en finishte uiteindelijk nog mooi negende in zijn eerste EK wedstrijd in de OK klasse. Een derde tijd algemeen in de kwalificaties en een zege in de kwalificatieheat doen alvast het beste vermoeden voor wat nog komen moet.
OK-Junioren: Thomas Strauven dicht bij eerste podium, zege voor Dmitry Matveev.
Thomas Strauven is aan zijn eerste EK toe, maar liet meteen van zich horen in de finale van de OK-Junioren. Onze landgenoot mocht de finale als achtste aanvangen en schoof meteen door naar voren. Hij had halfweg de wedstrijd de derde plaats in handen maar moest uiteindelijk toch de duimen leggen voor René Lammers die de derde plaats veroverde. Dat gebeurde enkele seconden achter het leidende duo Matveev en Khavalkin. Die strijd werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Dmitry Matveev die zijn landgenoot Anatoly Khavalkin van de zege hield. Ook onze twee andere landgenoten wisten door te stoten naar de finale. Douwe Dedecker, die zijn tweede wedstrijd afwerkte voor zijn nieuw team; Ricky Flynn Motorsport en zo uitkomt op een Lando Norris-kart werd uiteindelijk 31e na enkele incidenten. Ook Lenn Nijs werd niet gespaard en kreeg na enkele ronden al af te rekenen met technisch malheur. De Limburger werd uiteindelijk als 34e geklasseerd. 

In het weekend van 1 mei gaat het EK verder met de tweede manche in het Spaanse Zuerra. 

Foto's: Ean Eyckmans en CIK FIADit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 11 april 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons