van der Horst

Street-Art Racing proeft van de mythe van Monza

Na het Circuit Paul Ricard en de Hungaroring, heeft Street-Art Racing met zijn Aston Martin Vantage AMR GT3 en GT4 een derde legendarisch circuit bezocht, door zijn tenten op te slaan op de Autodromo Nazionale Monza. Het weekend van het Belgische team en zijn rijders was er een van veel contrasten, maar vooral talloze positieve punten.
Street-Art Racing beleeft in 2022 een overgangsseizoen. Het team onder leiding van Albert Bloem en Damien Hellebuyck betwist immers een gedeeltelijk programma in de International GT Open en de GT Cup Open Europe, met de bedoeling om ervaring op te doen en 2023 voor te bereiden. Met het oog op de toekomst heeft het team eveneens zijn website nieuw leven ingeblazen, zoals u kunt zien op www.streetart-racing.com.

Maar terug naar de sportieve actualiteit! Tijdens het eerste weekend van de herfst vormde de legendarische Autodromo Nazionale Monza het decor voor de International GT Open. Na een eerste, erg bemoedigend optreden in Le Castellet en vervolgens een weekend getekend door… een voedselvergiftiging in Boedapest, zat Pascal Bachmann in de ‘snelheidstempel’ opnieuw aan het stuur van zijn sublieme Aston Martin Vantage AMR GT3 Art Car.

“Wat een plezier om deze bolide te besturen”, liet de Zwitser noteren. “Ik beleefde een heel goed weekend bij mijn derde deelname met de GT3. De weergoden waren ons nochtans niet gunstig gezind! De vrije trainingen hadden plaatsgevonden op een droog circuit, maar de regen kwam alles in vraag stellen in de kwalificatiesessie op zaterdagochtend. Tijdens de race van 70 minuten waren er heel wat incidenten, maar ik vermeed fouten en het ritme was relatief goed. Ik finishte op de veertiende plaats in het algemene klassement en de derde in Am. Ik stond dus voor het eerst op het podium met de GT3!”

Een dag later deed de gewezen kampioen in de Am Cup van de GT4 European Series nog beter tijdens de kwalificatiesessie, die hij afsloot op de twaalfde plek algemeen en de tweede in de Am Cup, nochtans op een heel delicate omloop. “In de race was ik te voorzichtig bij de start”, geeft Pascal toe. “Het moet gezegd dat het erg indrukwekkend is om te weten dat hele peloton aan meer dan 250 km/u afstormt op de remzone van de eerste chicane van Monza! Ik verloor enkele plaatsen… maar hoopte ze terug te winnen. Jammer genoeg verdween ik door een technisch probleem uit de wedstrijd. Maar dat is niet wat telt. Het belangrijkste is dat ik plezier heb beleefd aan het stuur en progressie heb geboekt. Laat het vervolg maar komen!”

Street-Art Racing is ook aanwezig in de GT Cup Open Europe, de ‘tweede divisie’ van de meetings georganiseerd door GT Sport, voorbehouden aan de Porsche 911 GT3 Cup en GT4-wagens. Jahid Fazal-Karim en zijn coach Julien Darras, ingeschreven met een Aston Martin Vantage AMR GT4, kenden een meeting boordevol emoties.

“Tijdens de eerste vrije oefensessie ging Jahid van de baan in de eerste rechter van Lesmo”, legt Teammanager Damien Hellebuyck uit. “De wagen was zwaar beschadigd. We moesten een beroep doen op onze tweede Vantage AMR GT4 voor de rest van het weekend, maar het belangrijkste was dat Jahid en Julien konden rijden."

Voor Jahid Fazal-Karim, die dit seizoen debuteert in de autosport, werd het dus een geanimeerde ontdekkingstocht in Monza. “Het lijkt misschien bizar, maar het ongeval maakt integraal deel uit van het leerproces”, schat Julien Darras in. “Ik zou zelfs zeggen dat het bijna een verplichting is voor iedere rijder. Het is de daaropvolgende reactie die van tel is en ik ben erg gelukkig dat Jahid op de juiste manier heeft gereageerd. Hij nam meteen weer het stuur en het vertrouwen kwam stap voor stap terug. In de race was hij erg regelmatig en won hij aan consistentie, waardoor we efficiënter kunnen werken aan wat beter moet. In dit kampioenschap waarin de Porsche 911 GT3 Cup een stuk competitiever is dan onze GT4, hebben we geen echte concurrentie om ons mee te meten, maar de vooruitgang spreekt voor zich.”

Na deze Italiaanse etappe hebben de vrachtwagens van Street-Art Racing koers gezet richting Spanje, voor de laatste manche van de International GT Open en de GT Cup Open Europe geprogrammeerd op 14, 15 en 16 oktober op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Street Art RacingDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in International GT Open op dinsdag 27 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons