van der Horst

Strijd om titel wordt thriller

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
De strijd om de wereldtitel in het WRC begint hoe langer hoe meer als een beklemmende thriller te lezen. De jongste twee manches, in Turkije en Wales, stonden bol van het drama en wellicht wordt ook het slot van het seizoen een ware nagelbijter. Echter, optimist als we zijn, geven we dit mee: de enige die in Catalunya al wereldkampioen kan worden is Thierry Neuville.
Werkelijk alles hebben we meegemaakt afgelopen weekend. Van een droomscenario voor Thierry Neuville toen hij tweede lag en Sébastien Ogier op een hoopje reed, tot een droomscenario voor Ott Tänak die los op weg leek naar de kop van de WK-tussenstand, tot een droomscenario voor Sébastien Ogier die uiteindelijk ook het dichtst de uitkomst van de rally benaderde.

Even recapituleren. Ott Tänak nam bijna van meet af aan de kop. Toen al was duidelijk dat enkel pech de Est van winst zou houden. Maar met Thierry Neuville op twee en Sébastien Ogier op vijf hoefde dat geen rampscenario voor onze Belg te betekenen.

Dat werd het echter wel toen Neuville zaterdagochtend in een gracht gleed en plots zelfs even naar plaats negen zakt. Dit terwijl Tänak verder afstand nam en Ogier de tweede stek in handen greep. Neuville noemde het zijn eerste fout sinds Monte-Carlo maar we willen de Belg toch ook even herinneren aan zijn schuiver in Finland die hem zeker wat punten kostte.

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Op zaterdagmiddag leken de kansen voor de Belg te keren toen Ott Tänak wegviel en zowel Esapekka Lappi, als Jari-Matti Latvala, en zelfs Craig Breen de druk verhoogden op de Franse wereldkampioen. Op zondag toonde Ogier echter waarom hij al vier titels heeft. De Fransman reed wellicht zijn beste dag van het seizoen, weerstond alle druk, pakte zijn 44ste winst en nadert op amper zeven punten van de Belgische WK-leider.

Niemand kan na twee rally's die de ene omwenteling na de andere kenden, voorspellen hoe het straks zal verlopen in Spanje en Australië. Het enige dat we weten is dat Thierry Neuville straks opnieuw als eerste de baan op moet en in Spanje weerom schade zal moeten beperken, letterlijk en figuurlijk, want Neuville-Hyundai en Catalunya, dat is geen droomhuwelijk. Echter, als er één iemand straks mathematisch kampioen kan worden is het de Oostkantonner, een gedachte die ons dik twee weken zoet moet houden. Voor Ott Tänak is het een pak simpeler geworden. Hij moet vol gaan en mag geen punten meer laten liggen, maar dat moeten ook Ogier en Neuville doen, want met een ontketende Tänak wil je straks niet naar de eindmeet.

Er is nog één openliggend vraagstuk. Wat als blijkt dat het drietal straks op een zakdoek zal komen te staan met Australië in het vooruitzicht? Zal er dan tactisch gespeeld worden om de startpositie in iemand anders zijn schoenen te schuiven? Hopelijk hoeft het niet zover te komen en kunnen we binnen drie weken al beginnen tokkelen aan een laudatio voor die jongen uit Sankt-Vith.

Foto's: Hyundai Motorsport en RIPSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 8 oktober 2018.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons