Overtuigende winnaars tijdens eerste BNL in Genk

Rotax Senioren
Afgelopen weekend sloegen de BNL Karting Series hun tenten op in de paddock van Karting Genk voor de eerste wedstrijd van het kampioenschap, jaargang 2019. Meer dan 160 deelnemers, verdeeld over verschillende klassen, kwamen in actie op de Horensberg tijdens wedstrijden op zaterdag en zondag. Veel internationele piloten maakten hun opwachting en we zagen dan ook spannende en mooie races!
De BNL Karting Series, dat staat voor drie wedstrijdweekends met op zaterdag en zondag een identiek programma. Een training, een kwalificatie en twee races, dat stond de piloten ook dit weekend te wachten. De Rotax Senioren en Rotax Junioren weken daar van af. Noodgedwongen, want de inschrijvingen liepen zo vlot dat er meer deelnemers dan startplaatsen (36) waren en dus werd er gereden in heats die de 36 beste piloten richting de finale brachten.

Micro Max
Micro Max
De MicroMax piloten hadden daar allemaal niet zo veel last van. Zij begonnen op zaterdag en zondag als eerste aan hun kwalficaties. Tommie Van Der Struijs  tekende twee keer voor de snelste tijd. Het verschil met de nummer twee bedroeg twee keer enkele tienden, wat toch vrij veel is in deze klasse. De concurrentie was dus gewaarschuwd maar de jonge Nederlander liet zich niet van de wijs brengen. Zaterdag en zondag wist hij de twee races te winnen. Twee keer pole, vier keer winnen, dat kan onmogelijk beter. Het verschil met de achtervolgers was vrij groot, temeer omdat de strijd daar wel spannend was. Verspreid over de vier races wist Max Sadurski de tweede plaats te behalen voor Thomas Strauven. Strauven werkte vooral op zondag sterke races af door twee keer als tweede te finishen. Zijn strijd met Sadurski, Kasper Schormans, Dries Vanlangendonck en Olivier Jonckers was mooi om volgen. Ferrazzano, Radenkovic, Staut en Tom Vanlangendock maakten de top tien compleet.

Tien deelnemers verschenen aan de start van de MiniMax. Jayden Thien pakte hier de pole op zaterdag terwijl hij zondag zijn meerdere moest erkennen in Tim Gerhards. Gerhards was trouwens ook hier oppermachtig want net zoals in de MicroMax zagen we een Nederlander die alle wedstrijden op zijn naam schreef. Jayden Thien werd vier keer tweede, Enzo Bol vier keer derde en zo kenden we meteen de weekenduitslag.

Rotax Junioren
In de Rotax Junioren liepen de inschrijvingen storm. 39 piloten kwamen dit weekend in actie maar er kon er maar één de snelste zijn. Op zaterdag was dat Tom Adams die twee hondersten sneller ging dan Dani Van Dijk en de Britt Daniel Guinchard. Adams en Van Dijk hadden het op zaterdag niet onder de markt en moesten in de races beiden plekken toegeven. Het waren Mike Van Vugt en Kris Haanen, die van buiten de top vijf naar voren kwamen, die zich vooraan kwamen mengen. Van Vugt scoorde een twee op twee terwijl Haanen tweede en derde werd. Guinchard werd derde in de eerste race maar viel door het geharrewar in de tweede race op zaterdag terug.

Mike Van Vugt
Van Vugt en Haanen begonnen ook op zondag prima aan de dag met respectievelijk de pole en P2 in de kwalificaties. Dani Van Dijk sloot als derde aan, Jef Machiels en Max Stemerdink reden de vierde en vijfe tijd. Van Vugt wist zijn pole ook op zondag prima te benutten en kwam twee keer als winnaar voorbij het zwart-wit geblokt na hele mooie wedstrijden met spanning van start tot finish. Haenen sloot twee keer als tweede aan terwijl Daniel Guinchard ondanks een crash in de derde race als derde het weekendpodium mocht betreden. Milan Coppens deed het vooral op zondag zeer goed en werkte twee keer een mooie inhaalrace af die hem net buiten het podium naar P4 bracht. Wie eigenlijk nog iets hoger in het klassement moest staan is Kai Rillaerts die een hele sterke zondag niet beloond zag worden. Hij vocht mee voor het podium maar een crash deed de CRG Holland rijder terugvallen naar P8 in de eindstand.

Amper 0,013 seconden scheidden Rhys Hunter en Iliian Bruynseels van elkaar tijdens de eerste kwalificatiesessie in de Rotax Senioren. Charlie Turner reed naar een derde tijd, ook op slechts 0,020 seconden van de pole. Dan weet je dat de races van start tot finish boeiend zullen zijn. En zo geschiedde! Ook hier zagen we een mooie strijd om de winst met Bruynseels die op zaterdag en op zondag een overwinning boekte. Ook Dylan Lahaye wist het maximale van 25 punten binnen te rijven op zaterdag en dus zaten we met twee zeer goed presterende Belgen vooraan het veld. Zondag werd echter een dag vol pech voor de Waal en Lahaye moest twee keer puntenloos toekijken hoe de concurrentie verder uitliep. Ondanks een dubbele nulscore sloot Lahaye het weekend als vierde af. Op zondag mocht Ilian Bruynseels de finale vanaf de pole starten en dat deed de jonge Tony Karter van het Bouvin Power team voortreffelijk. Na enkele ronden voerden de Britten de druk op en nadat eerst Charlie Turner voorbij Bruynseels schoof, deed ook Clayton Ravenscroft dat enkele bochten later. Ravenscrofft ging daarna nog mooi voorbij Turner en won zo zijn eerste race van het weekend. Het bracht hem tot de tweede plaats in de eindstand. Turner sloot de laatste race af als tweede, genoeg voor P3 in de uitslag. Winnaar was Ilian Bruynseels, oververdiend! Hij is uiteraard ook meteen de leider in de tussenstand.

Xander Przyzbylak
Een duidelijke winnaar kenden we ook in de DD2 en DD2 Master klasse. Xander Przybylak knalde met een 53.472 naar de pole in de DD2 en wist de daaropvolgende races ook te winnen. Zondag maakte hij het zichzelf een beetje moeilijker door slechts een vijfde tijd neer te zetten. Jan Schwitter was de snelste in deze sessie voor de verrassende Jarne Geussens. Geussens, die op een Fernando Alonso chassis van Schepers Racing Service uitkomt, deed het ondanks zijn jonge leeftijd uitstekend. In de races op zondag kon hij het tempo vooraan net niet volgen, absoluut geen schande gezien het niveau. Dj Liveris en David Rehme kwamen in de races wel goed mee met Przybylak die al snel weer vooraan kwam postvatten. Hij kwam tot P2 in de derde race maar wist race vier wel te winnen en dus scoort hij een zo goed als perfect rapport. Dj Liveris en David Rehme werden tweede en derde. In de DD2 Masters was Carl Cleirbout oppermachtig door alle vier de races te winnen. Michael Bekker en Patrick Weinstock werden tweede en derde.

OK & OKJ
OK & OKJ
De OK en OKJ zijn dit jaar twee nieuwe klassen in de BNL Karting Series en gezien het Europees kampioenschap OK en OKJ dit jaar in Genk zal plaatsvinden is dat geen slechte zet. Evann Mallet pakte op zaterdag de pole in de OK voor Ries Viverette en Franck Chappard. Enzo Peugeot was dan weer de snelste in de OKJ. Zondag was Thomas Imbourg het snelst op het Limburgse asfalt. Opnieuw werd Viverette tweede voor Oliver Goethe. Jules Castro was op zijn beurt de snelste in de OKJ kwalificaties. Na vier races was Franck Chappard de snelste van het pak. Enkel race drie werd een zwarte vlek op het uitslagenblad maar drie overwinningen maakten dat goed. Evann Mallet en Nicolas Picot werden tweede en derde. Bij de Junioren werd Enzo Peugeot de winnnaar na twee eerste plaatsen. Daniel Gregor en Lois Delbart, die deel uit maakt van de Academy Trophy selectie, werden tweede en derde.

Foto's: Kartphoto

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 25 maart 2019.