van der Horst

Stuurwiel RACB National Team: de vijf finalisten zijn bekend

RACB Sport
RACB Sport
206 kandidaten hebben zich ingeschreven voor het Stuurwiel RACB National Team dat in samenwerking met Peugeot Sport België-Luxemburg wordt georganiseerd. Van zaterdag tot maandag toonden ze hun kunnen op de simulator van Kinetic09 Simulation. Over enkele dagen zullen de vijf finalisten het opnemen tegen de vijf best geplaatste Belgische rijders van het Belgian Junior Rally Championship. Verdict op 18 februari.
  • STX Motorhomes
Van 1 tot 3 februari legden de 206 kandidaten voor het Rallystuurwiel van het RACB National Team hun eerste testen af, waarna de vijf finalisten werden weerhouden. In alfabetische volgorde gaat het om: Gino Bux (23 jaar) uit Malmedy, Romain Delva (21 jaar) uit Vierset-Barse, Guillaume De Ridder (21 jaar) uit Seneffe, Simon Pirard (19 jaar) uit Andrimont en Arthur Tanghe (18 jaar) uit Komen.

De sfeer in de lokalen van de RACB was gedurende de drie dagen tegelijk ernstig en ludiek. Het gros van de kandidaten was zeer onder de indruk van het realisme van de simulator.

Stuurwiel RACB National Team
Stuurwiel RACB National Team
“Ik had echt de indruk dat ik de rallyversie van de Peugeot 208 op een smal bergweggetje aan het besturen was”, stelde één van de deelnemers. “De uitgetekende klassementsproef had alles wat een in een goede KP hoort te zitten: snelle bochten, haarspelden, blinde bochten. Met de handen rond het stuur geklemd en stevig in de kuipzetel gezeten was het kwestie om gedurende de 7,5 km. van de chronorit heel geconcentreerd te blijven.”

Iedere kandidaat mocht een verkennende doortocht maken, waarna de rit tegen de klok volgde, aan de hand van de nota’s voorgelezen door een ervaren corijder. Voor de Franstaligen was dat Nicolas Gilsoul, voor de Nederlandstaligen Lara Vanneste. Nadien werden de kandidaten onderworpen aan een interview door een jury bestaande uit Marc Duez, Bas Leinders en Geoffroy Theunis.

Stuurwiel RACB National Team
Stuurwiel RACB National Team
Michèle Mouton, FIA WRC Manager, liep op zondag even langs op de RACB en wist de ontegensprekelijk succesvolle organisatie van het Rallystuurwiel ten zeerste te appreciëren.
“Dit initiatief is een heel mooie promotie voor de autosport”, benadrukte de voormalige vicewereldkampioene rally.
“Het succes valt niet te ontkennen. Er werden een honderdtal kandidaten verwacht, uiteindelijk werden het er meer dan het dubbele. Bovendien was ik ten zeerste onder de indruk van het niveau van de organisatie van deze test.”

Na de drie selectiedagen kwam de jury bijeen om vijf namen over te houden.
“De finalisten werden gekozen op basis van hun chrono, maar ook voor de motivatie waarvan ze tijdens het gesprek met de jury blijk wisten te geven”, stelt Geoffroy Theunis, Directeur van het RACB National Team.

Op 17 februari zullen de vijf ‘simulator’-finalisten het opnemen tegen de vijf beste Belgen uit het Belgian Junior Rally Championship 2013 (Matthias Boon, Polle Geusens, Ghislain de Mevius, Guillaume de Mevius en Thibault Radoux) in de Martin’Spa van Genval om er fysieke testen af te leggen.
’s Anderendaags gaan de tien jonge wolven de strijd aan tijdens de finale van het Rallystuurwiel van het RACB National Team. Op het Circuit Jules Tacheny zullen de tien finalisten een test op ware grootte afleggen, aan het stuur van een Peugeot 208 R2, voor een jury die onder andere Freddy Loix, Bruno Thiry en Marc Duez in zijn rangen telt. De laureaat, die aan het eind van de dag zal worden bekendgemaakt, zal
zes rally’s afwerken aan het stuur van een zwart-geel-rode Peugeot 208 R2 die door DG Sport in samenwerking met Peugeot Sport België-Luxemburg zal worden klaargestoomd. De jonge rallyrijder, die zal worden opgenomen in het RACB National Team, zal samen met zijn corijder starten in de Rally’s van Ieper en de Condroz en in vier manches van het Europees kampioenschap ERC.



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 5 februari 2014.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons