van der Horst

Spa Euro Race: Zumbrinck zet Volvo op de pole

Zumbrink - Volvo S60 V8
Zumbrink - Volvo S60 V8
Volvo-coureur Henry Zumbrink heeft de pole position weten te bemachtigen voor de zaterdagrace van de Supercar Challenge powered by Pirelli op Spa-Francorchamps. De strijd om de pole position was zeer spannend, met de top zes binnen twee seconden, maar Zumbrink trok uiteindelijk aan het langste eind. Arjan van der Zwaan en Robert de Graaff kwalificeerden zich voor de race op zaterdag op de tweede plaats, voor het duo Bailey/Schulz en Kelvin Snoeks. In de GT-divisie werd de snelste tijd gereden door het duo Jonkheere/Van Glabeke met de Ferrari 458 GT3 voor de Lamborghini Gallardo GT3 van Thierry Verstraete en Piter Dubois., in de GTB-divisie ging de pole naar Ferdinand Kool en Max Koebolt, in de Supersport-divisie naar het duo De Groot/Stakenburg en in de Sport-divisie naar Erwin van Dijk.
Van Glabeke-Jonckheere - FMA Ferrari 458 GT3
Van Glabeke-Jonckheere - FMA Ferrari 458 GT3
De rijders van de Supercar Challenge hebben tot nu toe niks te klagen over het weer. Evenals de trainingen werd ook de kwalificatie onder een stralende zon verreden. Bij het begin van de kwalificatie gingen de rijders van de Super GT-divisie meteen snel van start. Kelvin Snoeks en ook Bob Herber waren meteen snel en ook de andere coureurs lieten zien dat de strijd om de pole position niet zomaar gestreden zou zijn. Na een kwartier had Henry Zumbrink de pole in handen met een seconde voorsprong op zijn achtervolgers, maar in de slotminuten naderde de RaceArt Viper de snelste tijd van Zumbrink nog bijna. Arjan van der Zwaan en Robert de Graaff kwamen uiteindelijk 0.8 seconden tekort voor de pole position. Derde eindigden Paul Bailey en Andy Schulz met de Aston Martin Vantage GT3, vlak voor Kelvin Snoeks in de Volvo S60 V8 Silhouette en Martin Lanting en Bob Herber in de Ferrari 458 GT2.  Niels Bouwhuis en René Wijnen reden achter Niek Hommerson en Louis Machiels de achtste tijd, maar Bouwhuis moest zijn auto al na een paar ronden met technische problemen langs de baan parkeren en kon dus geen snellere tijd meer rijden. Berry van Elk eindigde met zijn Mosler op de negende positie.

Verstraete-Dubois - NSC Lamborghini Gallardo GT3
Verstraete-Dubois - NSC Lamborghini Gallardo GT3
In de GT-divisie hadden Pieter Dubois en Thierry Verstraete lange tijd de pole position in handen, maar bij de Lamborghini-coureurs werd na afloop de snelste tijd afgenomen omdat zij met alle vier de wielen van hun auto te vaak buiten de witte lijn waren geweest. Hierdoor ging in deze divisiede pole position naar Patrick van Glabeke en Frédérique Jonkheere in de Ferrari 458 GT3. Achter Dubois en Verstraete kwalificeerden Aaron Scott en Craig WIlkens zich op de derde plaats, voor de Radicals van Henk Thuis en Philip Daniels.


Kool-Koebolt - Corvette GT4
Kool-Koebolt - Corvette GT4
Max Koebolt en Ferdinand Kool reden in de GTB-divisie ook op Spa-Francorchamps de snelste tijd in de kwalificatie. Het snelle Corvette-duo, waarvan Max Koebolt pas 16 jaar is, reed in de kwalificatie een tijd van 2:30.917 en was daarmee 0.8 seconden sneller dan Patrick Lamster en Marc Neyens in de Porsche 997 GT3 Cup. Tom en James Webb kwalificeerden zich met hun BMW op de derde plaats. De top drie zat binnen een seconde en met ook equipes zoals Vanbellingen/Sluys, Marcel van Berlo, Roger Grouwels, Ludvig/Bailly en Vandereyt/Detavenier niet ver van de snelste tijden verwijderd lijkt de strijd in de GTB-divisie een zeer spannende te gaan worden. Voor Daan Meijer zullen de races op zaterdag en zondag een flinke uitdaging worden, want de leider in het kampioenschap kon in de kwalificatie door een kapotte sensor geen tijd noteren.

Stakenburg-de Groot - BMW E46 M3 GTR
Stakenburg-de Groot - BMW E46 M3 GTR
In de Supersport-divisie was de strijd om de pole position weer zeer spannend. Lange tijd had Cor Euser, dit weekend samen rijdend met Luc de Cock, de snelste tijd in handen maar in de slotfase waren het toch weer Dennis de Groot en Jan Stakenburg die onder de tijd van Cor Euser doken. Spakenburg en De Groot pakten dus de pole positon voor Cor Euser en Luc de Cock. Tristan en Yorick Boorsma reden met hun BMW M3  GT4 de derde tijd. Philippe Bonneel en Erik Qvick kwalificeerden zich met hun BMW E92 M3 GTR op de vierde plaats, voor Koen Bogaerts en Mark van der Aa.

Van Dijk - Lotus Exige
Van Dijk - Lotus Exige
Erwin van Dijk pakte met zijn Lotus Exige de pole position in de Sport-divisie van de Supercar Challenge. De Lotus-coureur reed in de kwalificatie een tijd van 2:47.527 en was daarmee ruim sneller dan wie dan ook. Dennis de Borst en Martin de Kleijn kwalificeerden zich met hun Clio op de tweede plaats, voor Wesley en Maurits Caransa. Spirit-equipes Rob Nieman en het duo Kars/Rutgers kwalificeerden zich op de posities vier en vijf.

Uitslagen

Final classification
Final classification by 2nd fastest lap

Foto's: Supercar ChallengeDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op vrijdag 6 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons