van der Horst

Spa Euro Race: Groot startveld voor de Supercar Challenge

Wim Lumbeeck - Viper GTS-R GT1
Wim Lumbeeck - Viper GTS-R GT1
Na races op Circuit Zolder en de Slovakia Ring strijkt de Supercar Challenge powered by Dunlop komend weekend neer op het fameuze Circuit de Spa Francorchamps. Op de Superlights-divisie na komen alle divisies van de Supercar Challenge in actie. Spa Francorchamps is daarbij voor de Supercar Challenge extra speciaal, omdat de divisies daar in één groot startveld rijden. De Supercar Challenge verwacht ditmaal rond de zestig auto’s aan de start.
  • De Swert Opticiens
United Autosports - McLaren MP4-12C GT3
United Autosports - McLaren MP4-12C GT3
In de Super GT-divisie is de spanning aan de top om te snijden. Veel verschillende deelnemers stonden de eerste twee raceweekenden al op het podium, zoals vader en zoon Geddie met de McLaren MP4-12C GT3, Henry Zumbrink met de Volvo V8 Silhouette en Jan Versluis en het duo Lanting Herber beiden met een Ferrari 458 GT2. Daarnaast toonden ook andere rijders, zoals Jan Storm, Peter Hoevenaars, Barry Maessen en Roger Grouwels al hun snelheid. Ook zij zijn gebrand op een goed resultaat op Spa Francorchamps, om nog maar te zwijgen over Berry van Elk. Van Elk werd de eerste twee raceweekenden getroffen door mechanische pech en heeft dus nog een hoop recht te zetten. Gastrijders in de Super GT-divisie zijn komend weekend Niek Hommerson en Louis Machiels met een door AF Corse geprepareerde Ferrari 458 GT3 en waarschijnlijk ook Ric Wood met zijn V8 Star.


Ook in de GT-divisie was er in de eerste twee raceweekenden een spannende strijd. Koploper in het kampioenschap is hier Wim Lumbeeck met zijn Viper, gevolgd door Steve Vanbellingen en Ward Sluys met de BMW M3 Silhouette. Daarnaast kende Pierre Etienne Bordet een aantal sterke optredens in de eerste races en lieten ook Craig Wilkens en Aaron Scott op de Slovakia Ring met de Dodge Viper zien dat met hun dit seizoen serieus rekening gehouden moet worden. Tot slot kan ook van Jan van der Kooi veel worden verwacht, mits bij zijn Lotus de technische problemen achterwege blijven. Kanshebber op de dagoverwinning is C.O. Jones met een Renault Mégane Trophy.


Euroseal - EMG Motorsport - Porsche 997 GT3 Cup
Euroseal - EMG Motorsport - Porsche 997 GT3 Cup
De GTB-divisie kent op Spa Francorchamps een sterke groei van het aantal inschrijvingen. Tot op heden hebben zich namelijk al negen bolides voor deze divisie aangemeld, wat de strijd in deze divisie alleen maar spannender maakt. Op de Slovakia Ring maakten Rudy Lemmens met de KTM X-Bow, Patrick Lamster met de Porsche 997 GT3 Cup, Gerard de Jong met de Porsche 996 RSR en Werner van Herck met de Mazda 3 nog de dienst uit, maar zij krijgen op Spa Francorchamps veel concurrentie. Zo keren Charlie Frijns en René Wijnen terug en verschijnen uit de stal van Lammertink ook Dirk Schulz en Daan Meijer weer aan de start. Daarnaast is ook Jacky van der Ende weer present met zijn BRL Mondeo V8. Nieuw in de divisie is Marcel van Berlo, die tot op heden altijd in de Sport-divisie uitkwam met een BRL Focus Sport. Van Berlo heeft de oude Porsche 997 GT3 Cup van Jochen Habets overgenomen en gaat het nu dus een stapje hogerop proberen.

Ook op Spa Francorchamps is de Supersport-divisie de grootste divisie van de Supercar Challenge, met ditmaal bijna twintig auto’s aan de start. Koplopers in het kampioenschap zijn hier Robin en Ferry Monster met de Seat Leon SuperCopa, maar zij worden op de voet gevolgd door het duo Bogaerts/Van Soelen, Luc de Cock en het duo Schouten/Van der Aa. Daarnaast presteerden ook het duo Poland/Van der Zweerde en Jimmy Adriaenssens sterk tijdens de eerste twee evenementen, maar zij konden door technische mankementen nog niet hun volle potentie laten zien. In de Supersport-divisie keren komend weekend ook een paar oude bekenden terug. Zo verschijnen Philippe Bonneel en Bruno Vermote met een BMW M3 WTCC, de oude auto van Andy Priaux, aan de start. Zij namen vorig seizoen al eenmaal deel aan de Supercar Challenge tijdens het Racing Festival op Spa Francorchamps en hebben zich dit jaar al voor vijf evenementen ingeschreven. Ook terug van weggeweest is Ruud Olij. Zijn team heeft de afgelopen maanden een nieuwe BMW E92 GTR opgebouwd die we op Spa Francorchamps dus voor de eerste maal aan het werk gaan zien.


ABW Racing - Lotus Exige 240 Cup
ABW Racing - Lotus Exige 240 Cup
In de Sport-divisie gaat Aart Bosman op dit moment aan de leiding in het kampioenschap, gevolgd door Eric van den Munckhof en Rob Nieman. Vierde in het kampioenschap staat momenteel John van der Voort, maar hij was afwezig op de Slovakia Ring waardoor hij daar geen punten heeft gescoord. Van hem kan dus op Spa Francorchamps weer veel worden verwacht. Ook de gebroeders Caransa, het duo Bédorf/Kars en Michael Verhagen presteerden sterk de eerste raceweekenden. Ook Dennis de Borst en Martin de Kleijn zijn na hun motorpech op de Slovakia Ring weer present. Op Spa Francorchamps verschijnen Ruud Steenmetz en Stephan Polderman voor de eerste maal dit jaar aan de start van de Sport-divisie. Zij gaan met een door Madeno Racing geprepareerde Renault Clio strijden voor de overwinning. Ook Eline Braspenning en Iman van Schelven keren terug in de klasse met een door Braspenning Racing opgebouwde BMW.


In de loop van de jaren is de Spa Euro Race een onmisbare afspraak geworden in de agenda van iedere raceliefhebber. De toegang is er al jaren gratis en dat, samen met 6 kampioenschappen en 16 races op twee dagen, maakt van 8 en 9 juni werkelijk een niet te missen afspraak en dat echt voor iedereen die van vier wielen houdt. Met eenzitters, GT-wagens en toerismewagens vindt iedereen er bovendien zijn ding! Meer informatie over het evenement en gratis tickets zijn te vinden op www.racspa.be/2013/ser2013/.

Supercar Challenge pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op woensdag 5 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons