Supercar Madness Finale Races: Tomas De Backer van vijfde startrij naar volle winst

Podium Ford Fiesta Sprint Cup Belgium race 1 Assen
Hoewel hij door de omgekeerde grid pas vanop de vijfde startrij aan zijn race begon, stond er, halfweg Race 2, geen maat op de heerschappij van Tomas De Backer! Achter het stuur van de #97 Ford Peerlings Wiseco won De Backer ‘overall’ van Sen Roodenburg en Gianni van de Craats.
Tomas De Backer - Ford Peerlings
Om dat doel te bereiken, diende De Backer wel wat geduld te oefenen. Na de start verloor hij enkele plaatsen en noteerden we hem pas als zevende, maar zat hij niettemin op een zakdoek samen met leider Huart, Czyz, Olejniczak, Van Soelen, Rajala en Roodenburg! Aan de spits had Huart de leiding in handen, maar de rijder van de #98 Ford Peerlings voelde constant de hete adem van onze Pool Czyz en in de vierde ronde was Huart eraan voor de moeite. De rijder van de #46 Nowicki Auto Serwies gaf Huart en de anderen het nakijken en liep zelfs lichtjes uit op de bende waarin Huart op zijn beurt moest opletten voor Van Soelen, Olejniczak en… terug-van-weggeweest Tomas De Backer! Iets verderop moest Ellis Spiezia afrekenen met Tom Vanderheyden in de #102 Ford Peerlings en even kwam het Belgische duo in de buurt van Van de Craats-Rajala.

Terwijl Czyz zijn voorsprong ronde na ronde verstevigde, moest Pool Olejniczak afhaken en kleefde, met de tweede plaats als inzet, de #97 aan de bumper van de groene auto van Huart! In de negende ronde sneed evenwel… De Backer als kopman de Geert Timmer-bocht aan, voor Van Soelen en Ford Peerlings-maat Huart! De 16-jarige Poolse rijder zag zich, eens te meer, verraden door de mechaniek. Roodenburg geraakte voorbij Huart – niet helemaal op een correcte manier waarvoor hij straftijd zou krijgen - en De Backer had het daarop aan de stok met Van Soelen, maar hij bleef mooi de meerdere van de Nederlander. Zonder Huart, dan 5de, kibbelden Roodenburg en Van de Craats om de derde stek. In de dertiende ronde ontbrak Senna van Soelen op het appel: hij moest de #24 Bas Koeten Racing met schade aan de kant zetten! De Backer zat hierdoor op rozen en stevende alzo naar een vierde overwinning in de match België-Nederland!

“Zonder de tegenslag van Czyz had ik wellicht vrede moeten nemen met een tweede plaats,” stelde Tomas na afloop. “Hij was outstanding! In de beginfase van de race ging het er enorm ‘hot’ aan toe en was het ronde na ronde millimeterwerk. Op het ogenblik dat ik aan de leiding kwam en Senna van Soelen mij achternajaagde, voelde ik dat ik hem achter mij kon houden en dat hij geen kans maakte om mij ergens aan te vallen, laat staan een poging kon ondernemen om mij voorbij te gaan. Plotseling zag ik hem snelheid verminderen en ja, wist ik dat er een zich een technisch probleem had voorgedaan. Na de start had ik niet echt gedacht dat ik als winnaar over de finish zou kunnen rijden. Ik heb ervoor gevochten en werd een beetje geholpen door de pech van enkele tegenstanders. That’s racing!

Philippe Huart - Ford Peerlings
In de Belgische hiërarchie won natuurlijk ook Tomas De Backer. Hij kreeg op het podium het gezelschap van Philippe Huart en Ellis Spiezia, die Tom Vanderheyden achter zich kon houden. Amerikaan Spiezia was tweede in de Junior, achter De Backer en met deze laatste pakte Ford Peerlings uiteraard de grootste beker in het Ford Dealer Team Championship. Tom Feyaerts tenslotte won op de piste de mooie strijd van Filip Zagorski.

In het kampioenschap is Tomas nu echt wel zeker van de Belgische titel. Zelfs al wint Huart Race 2! In de Dutch Belgian Super Star daarentegen maakt Nederlander Sen Roodenburg nog een kans om De Back daar van de bekroning te houden. Dat moet hij in Race 2 wél overall winnen en mag De Backer niet hoger finishen dan achtste. Met een zevende plek zou hij daarentegen Roodenburg met één puntje verschil van de winst houden in de match België-Nederland!

Race 2 volgt op zondag 30 oktober, klokke 11u05. Dertig minuten later valt dan het doek over het vijfde seizoen van de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup.

Uitslag Race 1 (PROVISIONEL): 1. T. De Backer, 15 ronden; 2. S. Roodenburg, op 2.668; 3. G. van de Craats, op 5.061; 4. P. Huart, op 8.938; 5. V. Rajala, op 9.166; 6. S. Barewijk, op 16.387; 7. E. Kosterman, op 18.837; 8. E. Spiezia, op 22.189; 9. T. Vanderheyden, op 27.089; 10. M. de Wit, op 39.506; 11. T. Feyaerts, op 55.710; 12. F. Zagorski, op 1.08.449; 13. S. van Soelen, op 3 ronden; 14. A. Czyz, op 9 ronden; 15. A. Olejniczak, op 6 ronden