van der Horst

Superprix: Negen podia voor de VW Golf GTI TCR

Mathieu Detry
Mathieu Detry
Wat een weekend! Door hun twee zeges en daarnaast zeven plaatsen op het ereschavot hebben de VW Golf GTI TCR een hoofdrol gespeeld tijdens de vijf races van de TCR Benelux afgelopen zaterdag en zondag op Circuit Zolder. Na afloop van de vierde afspraak van het seizoen werd de bolide van het merk uit Wolfsburg logischerwijs verkozen als ‘Car of the Weekend’.
Team WRT - VW Golf GTI TCR
Team WRT - VW Golf GTI TCR
Aan het stuur van de VW Golf GTI TCR #52 van Team WRT hebben Mathieu Detry en Maxime Potty het grootste aantal punten gescoord over de volledige meeting. Na een tweede plaats voor het duo tijdens de Qualifying Long Race op zaterdag, domineerde Mathieu zijn twee Sprints. “Wat een ongelofelijk gevoel om voor het eerst te kunnen zegevieren!” vierde de 20-jarige Brusselaar. “Dit is loon naar werken! Na heel wat oefenen waren mijn starts op niveau. In plaats van opgeslorpt te worden door het peloton, zoals dat het vorige weekend het geval was, bevond ik mezelf vooraan en kon ik mijn eigen ritme bepalen en de banden sparen. Dit doet deugd, niet alleen voor mij maar ook voor WRT, dat prachtig werk heeft geleverd!”

Ook al vertrok Maxime vanop de pole positie, zijn teamgenoot imiteren kon hij niet. “Dankzij de lagere cilinderinhoud is de Peugeot 308 een stuk lichter dan de Golf, waardoor die auto telkens een kanonstart kan nemen”, legt de amper 17-jarige inwoner van Hamoir uit. “Tweemaal moest ik aansluiten achter de Fransman Aurélien Comte, maar zonder dat ik in staat was om hem voorbij te gaan. Ik wou niet te veel risico’s nemen omdat ik vooral een goede zaak wou doen in het kampioenschap. En de tweede plaats betekent nu ook eenmaal heel veel punten!”

Maxime en Mathieu zijn inderdaad teruggekomen naar de derde plaats in de tussenstand, op amper 34 lengtes van de leider, met nog 250 beschikbare punten tijdens de twee laatste weekends van het jaar.

Delahaye Racing Team - VW Golf GTI TCR
Delahaye Racing Team - VW Golf GTI TCR
In het huidige klassement worden ze voorafgegaan door Guillaume Mondron, aan het stuur van de VW Golf GTI TCR #4 van Delahaye Racing Team. Guillaume werd voor het eerst gekoppeld aan Lorenzo Donniacuo op de auto in de kleuren van de 25 Hours VW Fun Cup en samen kwamen ze op de derde podiumplaats terecht tijdens de Qualifying Long Race. Op zondagochtend eindigde hij zijn twee Sprints op de tweede plaats, op korte afstand van Mathieu Detry. “Telkens kon Mathieu een kleine kloof slaan”, legt Guillaume uit. “Vervolgens was ik, ondanks een evenwaardig tempo, niet in staat om hem echt onder druk te zetten. Hoe dan ook, ik neem heel veel punten voor het kampioenschap mee naar huis!”

Bovendien kon Guillaume, zoals bepaald door het reglement, ook gebruikmaken van de punten die zijn teamgenoot Lorenzo Donniacuo uit de brand kon slepen. De man die tweede werd in de 25 Hours VW Fun Cup (achter… zijn teamgenoot Guillaume Mondron), werd voor het eerst dit seizoen ingeschreven op een Golf GTI TCR en leverde knap werk af. Na een tik in de beginfase van zijn eerste Sprint kwam hij in aanraking met de vangrail en verloor hij een ronde. Maar in de allerlaatste race van twintig minuten van het weekend, trok hij – bijna – alle aandacht naar zich toe met een geweldige inhaalrace. “Ik vertrok op de achtste plaats”, doet de man uit Bergen zijn verhaal. “In de voorgaande race had ik het rubber kunnen sparen en op die manier had ik het juiste ritme meteen beet. Ik nam een correcte start en kon opklimmen dankzij een foutje hier en daar van mijn tegenstanders. Vervolgens zat ik vast achter Sam Dejonghe, die zijn derde plek schitterend verdedigde ondanks de druk die ik probeerde uit te oefenen. Maar in de laatste chicane remde hij net iets te laat en zo kon ik in de laatste rechte lijn in extremis naar de kleinste podiumtrede rijden. Het was een prachtige wedstrijd en ik hoop dat ik dit seizoen nog meer in actie kan komen!”

Bij het verlaten van de paddock van Zolder staat Guillaume Mondron tweede in het kampioenschap, maar hij is teruggekomen tot op amper drie punten van Benjamin Lessennes. Dat belooft voor de races in Mettet (23 en 24 september) en Assen (21 en 22 oktober), waar spanning en sensatie van de partij zullen zijn.

In afwachting van dat laatste hoofdstuk van het seizoen werd een derde VW Golf GTI TCR ingezet in Limburg, ter gelegenheid van de vierde afspraak van de campagne 2017. Bij zijn eerste race op dit niveau deed Jonas De Kimpe meer dan alleen zijn kansen verdedigen, aangezien hij zelfs een pole positie liet noteren met de auto van DK Racing. Maar een gemiste start en enkele kleine foutjes stonden een beter resultaat dan een vijfde plek in de Qualifying Long Race in de weg. Hoe dan ook, de Ninovenaar heeft bewezen dat hij zijn plaats verdient in het peloton van de TCR Benelux.

“Het was een prachtig weekend voor Volkswagen”, verheugt Charles-Henri Bonnet zich, de Voorzitter van de Belgian VW Club. “Ik wil alle rijders en teams feliciteren die met een VW aan de start kwamen. Het is dankzij hen dat de Golf GTI TCR tot ‘Car of the Weekend’ werd verkozen en dat er slechts zeven punten nodig zijn om ‘Car of the Year’ te worden! Bravo aan Mathieu Detry en Maxime Potty voor hun prachtig weekend dat hen opnieuw lanceert in het kampioenschap. Bravo aan Guillaume, die meer dan ooit een titelkandidaat is, en hoed af voor Lorenzo, die indrukwekkend was tijdens zijn eerste TCR-race van het seizoen. Ik wil ook de goede Balance of Performance tijdens deze race onderlijnen. Alle constructeurs hadden een rol in de zegestrijd en de verschillen waren erg beperkt. Dat is wat de TCR Benelux nodig heeft om spectaculaire gevechten te leveren. Afspraak in Mettet voor het vervolg van het seizoen!”

Belgian VW Club PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op dinsdag 18 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder Superprix.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons