van der Horst

Suzuka: Kevin Ceccon lukt maiden zege voor Alfa Romeo

Eerste zege voor Kevin Ceccon en Alfa Romeo
Eerste zege voor Kevin Ceccon en Alfa Romeo
Kevin Ceccon schreef zaterdag andermaal geschiedenis. Na daags tevoren reeds een eerste pole voor de hoofdrace te hebben versierd, zorgde de Italiaan andermaal voor een primeur door zijn Alfa Romeo Giulietta TCR probleemloos naar een eerste zege te loodsen. Polesitter Aurélien Comte diende vrede te nemen met de tweede plaats, Yvan Muller mocht na een wedstrijd die tot tweemaal toe werd geneutraliseerd mee op het podium en hijst zich in de tussenstand naast puntenleider Gabriele Tarquini, achtste.
Suzuka - Start Race 1
Suzuka - Start Race 1
De startgrid zoals gisteren genoteerd werd naderhand ietwat hertekend nadat zowel Thed Björk als Esteban Guerrieri, Yann Ehrlacher, Timo Scheider, Norbert Michelisz en Gabriele Tarquini drie plaatsen achteruit moesten. Dit om tijdens de sessie al te traag te zijn gegaan teneinde de concurrentie een slipstream te ontzeggen. Een bestraffing die vooral Guerrieri, Ehrlacher en Tarquini trof want auteur van resp. de derde, vierde en vijfde tijd.
 
Kevin Ceccon gaat Aurélien Panis vooraf
Kevin Ceccon gaat Aurélien Panis vooraf
Aurélien Comte behield bij de start weliswaar de leiding maar moest die al snel inleveren aan Kevin Ceccon, na een mooi inhaalmaneuver bij het aanremmen van de chicane. Ceccon, aan boord van een op het rechte eind snelle want net als de Peugeot ballastvrije Alfa Romeo, nam daarop moeiteloos afstand. Zelfs twee safety car-interventies - een eerste om een door Thed Björk ( na contact met Gordon Shedden) verplaatste bandenstapel terug te plaatsen, al snel gevolgd door een tweede neutralisatie nadat Yann Ehrlacher in een grintbak was verzeild -  konden de voormalige eenzitterpiloot niet van een oververdiende zege houden. Ceccon lukte onderweg ook afgetekend de snelste wedstrijdronde, ruim een halve seconde sneller dan Yvan Muller's chrono.

Tiago Monteiro - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Tiago Monteiro - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
 Comte werd racelang belaagd door Yvan Muller maar tot een splijtende aanval van de Hyundai-rijder kwam het nooit in een voorts rustig verlopen race. Esteban Guerrieri kroonde zich met een vierde stek tot beste Honda-rijder, voor Bennani, Vernay, Homola, Tarquini, Vervisch en Oriola. Denis Dupont tikte als 16de aan, net voor Tom Coronel.
Met deze overwinning vervoegt de door Romeo Ferraris geprepareerde Alfa Romeo als laatste merk het kransje racewinnaars. Ceccon zelf wordt maar liefst de veertiende rijder die het dit seizoen tot op de hoogste podiumtrede schopt. Morgen gaat ie mogelijk voor de dubbel aangezien hij in de hoofdrace vanop de pole van start gaat.
 
Tom Coronel: razend populair
Tom Coronel: razend populair
In de puntenstand doet Yvan Muller een goede zaak. De viervoudige WTCC-kampioen deelt nu de leiding met Tarquini die mede door zijn terugzetting op de grid pas als achtste finishte. Thed Björk die na zijn treffen met de bandenstapel diende op te geven blijft derde, zij het op 17 punten van het leidersduo. Jean-Karl Vernay springt over Pepe Oriola naar de vierde plaats en ook Guerrieri wipt over de Spanjaard  die  morgen in de openingsrace weliswaar vanop de pole van start gaat. Ook Frédéric Vervisch boekt plaatswinst, de Comtoyou-rijder wipt voor één punt over Norbert Michelisz naar de zevende plaats.

Uitslag Race 1  - Suzuka

Kampioenschap:
1.ex aequo Tarquini & Muller 251p
3.Björk 234
4.Vernay 215
5.Guerrieri 213
6.Oriola 209
7.Vervisch 196
8.Michelisz 195
9.Ehrlacher 180
10.Huff 162...
 
Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 27 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Suzuka.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons