van der Horst

Suzuka: Kristoffersson verzilvert pole, nu Guerrieri opnieuw leider (race 3)

Johan Kristoffersson - Sebastien Loeb Racing
Johan Kristoffersson - Sebastien Loeb Racing
Johan Kristoffersson (Sebastien Loeb Racing VW Golf GTI) leidde de afsluitende Suzuka-race van start tot finish om een verdiende tweede seizoenzege te laten optekenen. Esteban Guerrieri (Münnich Motorsport) kreeg de tweede plaats cadeau van Honda-merkgenoot Tiago Monteiro (KCMG), de Portugees verspeelde zijn derde stek nog in extremis aan Alfa Romeo-rijer Kevin Ceccon, auteur van een opgemerkte inhaalwedstrijd. Norbert Michelisz die nog voor de start had meegegeven geen risico's te zullen nemen, finishte als negende en verliest andermaal de leiding in het kampioenschap aan Guerrieri. Frédéric Vervisch maakte vier plaatsen goed en eindigde, mede door tien seconden straftijd voor Benjamin Leuchter, als dertiende. Yvan Muller finisht als vijftiende en lijkt uitgeteld in de titelstrijd..
Bij de start ging Monteiro in de eerste bocht buitenom aan Kristoffersson voorbij maar de Zweed repliceerde en heroverde binnendoor zijn goed. Mikel Azcona had met een derde startplaats andermaal uitzicht op een podiumplaats maar de jonge Spanjaard liet bij de start de motor afslaan en eindigde pas als twintigste. Guerrieri die als vierde van start was gegaan erfde zo meteen de derde plek.

Kristoffersson, Monteiro en Guerrieri is dan ook de top 3 na de openingsronde wanneer wild card-houder Miyata Tom Coronel's Comtoyou Cupra zowat in de vernieling rijdt, een clash waarbij ook Ma Qing Hua in de klappen deelt. Wanneer de uitgerukte safety car de baan vrij geeft blijft vooraan alles bij het oude. Tot Alfa Romeo-topper Kevin Ceccon zijn duivels ontbindt en achtereenvolgens Huff, Tarquini, Priaulx en Björk het nakijken geeft.

De race wordt achter de safety car beëindigd, een neutralisatie die andermaal door Miyata wordt uitgelokt. Ceccon's opmars lijkt hem dus een sterke vierde plaats op te zullen leveren, tot Monteiro ei zo na de pitlane induikt in plaats van achter de SC de finishlijn te overschrijden. Wanneer de Portugees zijn vergissing inziet is Azcona hem evenwel al voorbijgesneld. Achter Monteiro redt Thed Björk de Lynk&C°-eer met een vijfde plaats, voor Tarquini.

In de puntenstand spelen Michelisz en Guerrieri andermaal haasje over: de Argentijn trekt nu als leider naar Macau, Michelisz volgt op luttele zeven punten. Yvan Muller sprokkelt het puntje voor de vijftiende plaats, diens titelkansen kregen dit weekend een flinke knauw.

Suzuka -Uitslag Race 3 
Suzuka - Stand na Race 3 

Foto: FIA WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 27 oktober 2019.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons