van der Horst

Suzuka: Tarquini op titelkoers na vijfde zege in beklijvende hoofdrace

Suzuka - Start race 3
Suzuka - Start race 3
Gabriele Tarquini's titelkansen kregen een heuse boost nadat de Italiaan zondag in Suzuka naar een vijfde seizoenzege reed. Polesitter Kevin Ceccon overschreed weliswaar als winnaar de finishlijn maar vijf seconden straftijd om zich niet correct op de grid te hebben opgesteld deden de Alfa Romeo-rijder terugvallen naar de derde plaats achter DG Sport-rijder Aurélien Comte, andermaal op het podium. Mehdi Bennani werkte zich in de slotronde voorbij Aurélien Panis en claimde de vierde plaats voor de Fransman. Yvan Muller, temidden een ontketend peloton in strijd voor de zesde stek, zag zijn titelkansen slinken nadat hij in de slotfase met schade diende op te geven na contact met merkgenoot Michelisz.
  • Prospeed Competition
Kevin Ceccon - Mulsanne Racing Alfa Romeo Giulietta
Kevin Ceccon - Mulsanne Racing Alfa Romeo Giulietta
Polesitter Kevin Ceccon verspeelde  de leiding al meteen bij de start aan Tarquini, de Alfa Romeo-rijder viel daarbij terug naar de vierde plaats achter Yann Ehrlacher en Aurélien Comte. Bij aanvang van ronde twee had de winnaar van de zaterdagrace het verloren terrein alweer goedgemaakt en ging op zoek naar de inmiddels ontsnapte Tarquini.
 
Gabriele Tarquini - BRC Racing Hyundai i30N TCR
Gabriele Tarquini - BRC Racing Hyundai i30N TCR
Vier ronden verder was de aansluiting bij de leider een feit, uitgerekend het moment waarop Ceccon te horen kreeg met vijf seconden te worden bestraft om zich op de startgrid niet correct want voorbij de witte lijn te hebben gepositioneerd. Tarquini bood wijselijk geen weerstand toen zijn landgenoot hem even later voorbijsnelde maar zorgde er wel voor de kloof onder vijf seconden te houden, met het gekende gevolg. Aurélien Comte die de derde plek had geërfd nadat Ehrlacher met een lekke band moest opgeven, werd door Ceccon's bestraffing uiteindelijk tweede, voor de held van het weekend.  Mehdi Bennani verschalkte medevluchter Panis in de slotronde om vierde te worden voor de Fransman.
 
Aurélien Comte - DG Sport Compétition
Aurélien Comte - DG Sport Compétition
Ver achter Panis ontspon zich een ongemeen hevige en spectaculaire strijd om de resterende ereplaatsen waarbij vooral Guerrieri, Muller, Huff , Michelisz  en Oriola zich niet onbetuigd lieten. De Spanjaard sneed - lang niet als enige - meermaals de chicane af en werd terecht met een drive through bestraft. In een chaotische en qua intensiteit nooit geziene slotfase kleurden zowat alle sectoren om de beurt geel en waren de contacten niet uit de lucht. Guerrieri belandde naast de baan, een gevolg van bandenproblemen veroorzaakt door contact met Muller in ronde drie. Muller zelf verloor hierbij verschillende plaatsen en verzeilde hierdoor temidden de bouillante groep waarin hij finaal werd aangetikt door Michelisz, met opgave als gevolg. Een ramp voor de Elzasser die zijn kansen op een vijfde toerwagenwereldtitel door de vingers ziet glippen. Ook Dupont en Berthon haalden de finish niet.

Rob Huff wordt uiteindelijk zesde, terwijl ook Frédéric Vervisch (7de) en Thed Björk (8ste) door de vele incidenten onverhoopt punten sprokkelen. Of Michelisz en Vernay zich weten te troosten met een negende en tiende stek is zeer de vraag. Vermelden we nog de onverhoopte elfde plaats van Tiago Monteiro, de Portugees strandde voor zijn come back op een zucht van een eerste en enige kampioenschapspunt aangezien hij wijselijk forfait geeft voor Macau. 
 
Suzuka - Podium Race 3
Suzuka - Podium Race 3
Vijfvoudig racewinnaar Gabriele Tarquini komt vanzelfsprekend als grote triomfator uit deze voorlaatste confrontatie van het seizoen waarin zijn voornaamste concurrenten voor de titel het (vooral in de kwalificatie) lieten afweten. In Macau kan het - uiteraard - nog alle kanten uit, maar met nog maximaal 87 punten voor het grijpen en een riante voorsprong van 39 punten op naaste achtervolger Yvan Muller lonkt de titel voor de 56-jarige veteraan.


Uitslag Race 3  - Suzuka

Kampioenschap na Suzuka:

 
Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 28 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Suzuka.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons