van der Horst

Suzuka: Terugkeer van Darryl O'Young - Hiroki Yoshimoto vervangt Monteiro

Honda Racing Team JAS - Honda Civic WTCC 2012
Honda Racing Team JAS - Honda Civic WTCC 2012
Het Aziatische luik van het WTCC brengt heel wat wijzigingen in de rijderbezettingen mee, zo keert O'Young terug naar Bamboo Engineering en vervangt Yoshimoto bij SUNRED de Portugees Monteiro die met de JAS Honda Civic zal uitkomen datzelfde weekend. Een Honda Civic die zal uitkomen als nationaal gehomologeerde wagen en alzo niet volledig aan het WTCC reglement moet voldoen. Voor de volgende races in China en Macau worden nog meer rijderwissels verwacht als ook de inschrijvingen van enkele lokale teams.
De JAS Honda Civic zal op 21 oktober zijn debuut maken in het WTCC op de omloop van Suzuka. De wagen zal er bestuurd worden door de Portugees Tiago Monteiro die tot hiertoe uitkwam voor het Spaanse SUNRED. De Civic zal aanwezig zijn bij de drie laatste manches van het WTCC alvorens in 2013 aan een volledig seizoen deel te nemen met Monteiro en Tarquini als rijders. Opvallend is dat de Civic voor Suzuka niet ingeschreven is als WTCC wagen, maar zoals voorzien in het reglement mag voldoen aan een nationaal reglement voor S2000 wagens. Wagens die in lijn  zijn met een door de FIA goedgekeurd nationaal reglement mogen deelnemen aan de WTCC races maar kunnen extra beperkingen opgelegd krijgen. Zo voldoet de Civic aan de STCC (Scandinavian Touring Car Championship) reglementering maar moet bij zijn basisgewicht van 1150 kg 40 kg extra ballast toevoegen. Zulke uitzondering op het reglement is niet ongewoon gezien ook de SUNRED Léon 1.6 T ingeschreven is onder de nationale Spaanse reglementering. Ook Volvo maakte vroeger gebruik van die uitzonderlijke technische mogelijkheid. Nu Monteiro vertrokken is naar JAS Honda, was er een plaatsje vrij bij SUNRED en die zal ingenomen worden door de Japanner Hiroki Yoshimoto die dit jaar uitkwam in het Japanse Super GT kampioenschap. Ook vorig jaar reed Yoshimoto de Japanse WTCC manche met een wagen uit de stal van SUNRED.

Ook op Suzuka zien wij de terugkeer van Darryl O’Young bij Bamboo Engineering waar hij één van de Cruze’s zal bemannen. O’Young reed verleden jaar gans het seizoen voor Bamboo Engineering in het WTCC, maar heroriënteerde dit jaar zijn carrière naar het FIA GT1 kampioenschap. Voor de laatste drie manches van het WTCC keert hij dus terug naar zijn vroegere equipe in de wagen die voorheen al in handen kwam van di Sabatino, Holland en Nykjaer. Voor de race op het stratencircuit in Macau verwacht men ook nog dat Fredy Barth en Andre Couto de rangen van SUNRED zullen vervoegen. Ook het China Dragon Racing zal evenals verleden jaar drie Chevrolet Lacetti’s inzetten voor Felipe de Souza, Ng Kin Veng en Celio Alves Dias. Team Engstler zal er ook een derde BMW aan de start brengen voor Jo Merszei terwijl nog twee private BMW’s het veld komen vervoegen.

Foto: Honda RacingDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA World Touring Car Championship op donderdag 11 oktober 2012.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons