van der Horst

Syntix Superprix: Belgen verdedigen leidersplaats tijdens tweede doortocht in Zolder

Jeffrey Van Hooydonk/Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
Jeffrey Van Hooydonk/Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
Wat een seizoen is dit aan het worden voor de Belgische rijders en teams in de Supercar Challenge Powered by Pirelli. Niet alleen stapelen de zeges en de podiumplaatsen zich op sinds het seizoensbegin in Zandvoort, de zwart-geel-rode kleuren staan ook bovenaan in vier divisies van het Benelux-kampioenschap van organisator Dick van Elk. In het kader van de Syntix Superprix trekt de Supercar Challenge voor een tweede keer dit seizoen naar het circuit van Zolder, waar ook de populaire Superlights, de categorie voor kleine, bliksemsnelle prototypes, weer op het menu staan.
Geen Belgen echter vooraan bij in de topklasse van de Superlights, maar Sam Dejonghe en Luc De Cock moeten amper drie punten inhalen op de leiders. “Het doel is dan ook eenvoudig”, geeft de jonge belofte aan. “Als we dit weekend winnen, zijn we zeker van de leidersplaats in het kampioenschap. We hadden wel graag nog wat getest alvorens naar Zolder af te zakken, maar ik vermoed dat we ook zonder die extra kilometers weer helemaal vooraan zullen meestrijden.” De Norma-rijders krijgen in Limburg het gezelschap van Glenn Haverals en Tim Joosen, die met hun Tatuus PY012 al lieten zien dat ze niet voor een figurantenrol naar de Supercar Challenge zijn gekomen.

Belgen primus

Evenmin figurant is Filip Declercq, die zijn Norma M20F tijdens de afgelopen wedstrijden naar de koppositie in de tweede groep van de Superlights stuurde. “Het is enkele jaren geleden dat ik nog een volledig kampioenschap kon betwisten”, doet de Prototype-rijder zijn verhaal. “Het is dan ook even wennen aan die situatie. Maar stress voel ik gelukkig nog niet!” Naast Declercq staan voor Zolder ook Wim Jeuris (Radical SR3SL), Philip Daniels (Radical Prosport) en David Houthoofd (Norma M20F) op de deelnemerslijst. Vooral die laatste hoopt komend weekend afstand te nemen van zijn imago als pechvogel van het kampioenschap.

Ook Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck (SRT) weten na dit weekend weer hoe het voelt om de leidersplaats in de Supercar Challenge te verdedigen. Het Corvette-duo scoort dit seizoen heel regelmatig en hoopt om in Zolder afstand te nemen van de concurrentie. “Vorig weekend, in Spa, was niet meteen onvergetelijk voor me”, geeft de snelle amateurrijder toe. “Ik combineerde toen de races met de Corvette met een ander kampioenschap in Zolder, en die uitdaging heeft met de das omgedaan. Maar in Zolder toonde ik al heel wat potentieel met de C6.R en ik tel dan ook met veel vertrouwen af!” Nog in de Super GT-klasse zien we misschien ook de prachtige Aston Martin Vantage GT3 van Brussels Racing.

Guy Verheyen/Hans Verhelst - Porsche
Guy Verheyen/Hans Verhelst - Porsche
In de GT-klasse maken Guy Verheyen en Hans Verhelst een comeback met hun vertrouwde Porsche, maar in de jacht naar het podium zullen ze wel moeten afrekenen met hun merkgenoten Miguel Vandereyt en het duo Patrick Lamster-Kris Cools, dat Spa-Francorchamps verliet als leiders in de tussenstand. “Het zou geen goed idee zijn om nu al zenuwachtig te worden”, reageert Lamster. “We bekijken het seizoen race per race en presteren erg regelmatig. Zo ben ik twee jaar geleden al eens kampioen geworden in dezelfde klasse, het recept werkt dus.” Met Ward Sluys en Frédérique Jonckheere (BMW M4 Silhouette) komen er nog meer titelkandidaten uit België, al kende het snelle duo geen droomweekend in Spa. “Het werd inderdaad een pechweekend, maar de schade is volledig hersteld en in Zolder kunnen we onze ambities dus opnieuw kracht bijzetten”, aldus Jonckheere, recent nog winnaar op Circuit Zolder.

Nieuwe teamgenoot

Philippe Bonneel/Erik Bruynoghe- BMW E92 EMG
Philippe Bonneel/Erik Bruynoghe- BMW E92 EMG
Ook Steve Vanbellingen heeft dit seizoen voor een BMW gekozen, maar zijn WTCC-uitvoering van de Duitse constructeur komt uit in de Supersport-klasse. De Leuvenaar hoopt dat zijn nieuwe teamgenoot J.K. Norris ondertussen genoeg ervaring heeft om uit te blinken. Ook Philippe Bonneel, enkele weken geleden nog prachtig winnaar in Spa, maakt kennis met een nieuwe ploegmaat. “Bas Schouten zal er door omstandigheden komend weekend niet bij zijn, maar ik kan een beroep doen op iemand met een pak ervaring: Erik Bruynoghe”, verklaart Bonneel. “Erik kent de omloop van Zolder als zijn broekzak!” Ook het Belgische DVB Racing, dat een KTM X-Bow inzet, mag niet vergeten worden.

De Sport-klasse wordt tot slot aangevoerd door twee Belgische rijders. “De zege in Spa was inderdaad een prachtige ervaring, maar op de koop toe namen we het commando in de tussenstand”, herinnert Bart Van den Broeck zich, die een team vormt met Chris Voet op de prachtige Peugeot RCZ. “We hebben bijgevolg heel wat strafseconden voor de boeg, maar we zijn ervan overtuigd dat we, door intelligente races te rijden, toch naar het podium zullen kunnen meedingen.”

Timing:

Vrijdag 19 juni
14.15u – 14.55u: kwalificatie Supersport-Sport
15.25u – 16.05u: kwalificatie Super GT-GTB

Zaterdag 20 juni
11.00u – 11.55u: race 1 Supersport-Sport
13.05u – 13.45u: kwalificatie Superlights
16.20u – 17.15u: race 1 Super GT-GTB
17.25u – 17.55u: race 1 Superlights

Zondag 21 juni
11.20u – 12.20u: race 2 Supersport-Sport
12.35u – 13.35u: race 2 Superlights
13.50u – 14.50u: race 2 Super GT-GTB

Supercar Challenge powered by Pirelli  • Historic Grand Prix Circuit Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons