van der Horst

Syntix Superprix: Filip Declercq houdt Belgische kleuren hoog in Zolder

Filip Declercq - Norma M20F
Filip Declercq - Norma M20F
Filip Declercq heeft het Belgische volkslied laten weerklinken in Zolder. De Norma-rijder reed naar de zege in de tweede categorie van de IDIS Superlights van de Supercar Challenge, maar ook in de andere divisies eindigden de Belgen op het podium. Zo was er het zilver voor Luc de Cock en het brons voor de duo’s Van Hooydonk-Vandierendonck (Super GT), Lamster-Cools (GTB) en Voet-Van den Broeck (Sport).
Nicolas Vandierendonck/Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Nicolas Vandierendonck/Jeffrey Van Hooydonk - SRT Corvette ZR1 GTE
Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck bewezen in Zolder eens te meer hun regelmaat in de Supercar Challenge. Het Corvette-duo van SRT werd derde na een oerdegelijke wedstrijd en vooral een sterke start van Van Hooydonk. “We hebben de rollen omgedraaid om de druk wat weg te nemen van Nicolas, want de start zorgt in de Supercar Challenge toch vaak voor nagelbijtende situaties”, weet de voormalige F3000-rijder. “Veel maakte het uiteindelijk niet uit, al had een lagere bandendruk wel het verschil kunnen maken.” SRT moest tijdens de eerste race in Zolder enkel de Volvo van Henry Zumbrink en de Viper van Roger Grouwels voorlaten.

Geluk bij een ongeluk

Ward Sluys/Frédéric Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Frédéric Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ook in GTB was de derde podiumplaats weggelegd voor Belgische rijders. Patrick Lamster en Kris Cools stuurden hun Porsche naar brons, ondanks een straftijd van twintig seconden voor een te korte pitstop. Ook voor Ward Sluys en Frédérique Jonckheere (BMW M4 Silhouette) had een trofee erin gezeten, maar opnieuw liep het fout bij JR Motorsport. “Plots brak er een velg af en was onze wedstrijd afgelopen”, getuigt de West-Vlaming. “We mogen nog van geluk spreken dat de wagen geen schade heeft opgelopen, want die velg heeft het begeven op een erg snel stuk van de omloop.” Miguel Vandereyt (Porsche) behaalde zijn beste resultaat in GTB, maar viel net naast het podium, terwijl Hans Verhelst en Guy Verheyen (Porsche) vijfde werden in de klasse.

Steve Vanbellingen/J.K. Norris - BMW WTCC
Steve Vanbellingen/J.K. Norris - BMW WTCC
Steve Vanbellingen greep samen met zijn teamgenoot J.K. Norris net naast een podium in de Supersport-categorie, die gewonnen werd door Eric van den Munckhof (BMW Z4), ondanks het feit dat de Brit de wagen voor het eerst bestuurde op de Limburgse omloop. “Ik nam een goede start, vol risico, maar wel met een goede afloop”, lachte Vanbellingen in de pitlane. “Uiteindelijk kenden we een rustige race, aangezien ik het stuur in vierde stelling doorgaf aan mijn teamgenoot, wat ook ons resultaat was aan de meet. J.K. moet nog wat progressie boeken in Zolder, maar hij is op de goede weg.”

Pech voor Bonneel

Minder reden tot vreugde was er voor Philippe Bonneel, die dit weekend een team vormde met ervaren rot Erik Bruynoghe op de BMW van EMG Motorsport. Voor eigen publiek reed de West-Vlaming een sterke rijbeurt, vooraleer hij het stuur doorgaf aan zijn nieuwe teamgenoot. “Jammer genoeg is Erik vervolgens in de fout gegaan, waarna hij de wagen met vreemde trillingen naar de pitlane heeft teruggebracht. Gelukkig is er in de Supercar Challenge altijd een tweede race om revanche te nemen!”

Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart Van den Broeck - Peugeot RCZ
Een podium was er wel voor Chris Voet en Bart Van den Broeck, die na hun zege in Spa de bronzen medaille binnenhaalden in Zolder. Met hun Peugeot RCZ eindigden ze in de Sport-klasse achter de Belgische Renault Clio van Wiebe Wijtzes (EMG Motorsport) en de Clio van Rob Nieman. “Maar Wijtzes wordt vermoedelijk onze grootste concurrent voor het kampioenschap”, aldus Van den Broeck, die als leider naar Zolder was gekomen.

Podia bij de Superlights

Luc de Cock
Luc de Cock
Luc de Cock nam op het einde van de dag de sprintrace van de IDIS Superlights van de Supercar Challenge voor zijn rekening, waarin hij met zijn Norma 20FC naar de tweede plaats reed. “Dit is de eerste race dat ik fysiek weer volledig in orde ben. Ik krijg de rijstijl van de wagen ook beter onder de knie en dat alles heeft tot dit resultaat geleid”, weet de Deldiche-rijder. De zege bij de Superlights ging naar de Radical SR8 van het duo Thuis-van Riet.

Het beste Belgische resultaat kwam echter op naam van Filip Declercq (Norma M20F), die niet te stoppen lijkt in de tweede klasse van de Superlights. Na de twee zeges in Spa-Francorchamps, tikte Declercq ook als eerste aan tijdens de eerste manche in Zolder. “De kwalificatie verliep niet probleemloos door het vele verkeer, maar op de race kon ik toch weer mijn stempel drukken. Morgen wordt een stuk lastiger, want dan spelen ook de strafseconden een rol.” Declercq behoudt uiteraard de leiding in het kampioenschap.

Supercar Challenge powered by Pirelli  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons