Syntix Superprix: Henri Zumbrink en Eric van den Munckhof eerste winnaars van het weekend

Start Supercar Challenge GT's 2015
Zaterdag reden zowel de SuperGT/GTB als de Supersport/Sport divisie hun eerste wedstrijd in het kader van de Syntix Superprix. Bij de GT’s nam Jeffrey Van Hooydonck in de SRT Corvette bij de start de leiding en reed weg van de concurrentie, maar na de rijderswissels was het Henri Zumbrink (Volvo S60) die aan de leiding verscheen. Nicolas Vandierendonck die had overgenomen van Van Hooydonk kon niets beginnen tegen een ontketende Roger Grouwels (Viper) en moest alsnog de tweede plaats afstaan. In de morgen was de zege in de Supersport/Sport race naar de BMW Z4 van Eric van den Munckhof gegaan. Beste Belgen in deze race was Steve Vanbellingen die als vierde over de meet kwam.
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
Van Hooydonk profiteerde optimaal van zijn polepositie en sneed als eerste de eerste linkse aan voor de Viper van Grouwels en de Volvo van Zumbrink. De Belg maakte optimaal gebruik van de vele PK’s die de Corvette onder de motorkap heeft en vergrootte ronde per ronde zijn voorsprong. In de GTB klasse waren we getuige van een mooi duel voor de koppositie tussen de Lamborghini Simon Atkinson en de Corvette GT4 van Milan Dontje. Na 14 ronden kwam de JR Motorsport BMW M4 van Ward Sluys niet meer voorbij, een velg achteraan was afgeknakt en de stuurloze bolide belandde in de grindbak van de Terlamenbocht, een incident dat gelukkig goed afliep en met niet al te ernstige gevolgen voor de bolide.

Henri Zumbrink - Volvo S60 V8
Na de verplichte pitsstop, waar de wagens die bij de vorige race succesvol waren enkele seconden extra moeten stil staan, verscheen de blauwe Volvo van Henri Zumbrink aan de leiding van de wedstrijd. Vandierendonck, die het stuur van de Corvette had overgenomen lag tweede gevolgd op een twintigtal seconden door de Viper van Grouwels, die de langste pitstop moest uitzitten. Deze laatste gaf alles op alles en reed de kloof op de Corvette dicht en met het einde van de wedstrijd in zicht moest Vandierendonck de Viper voorlaten. Berry van Elk bracht zijn Mosler als vierde over de lijn maar op meer dan 50 seconden van de winnaar.

Milan Dontje/Ferdinand Kool - Corvette GT4
De vijfde plaats was voor de winnaar in de GTB klasse de Corvette van Dontje/Kool. De Porsche 997 van Lamster/Cools kwam als tweede binnen maar de wagen had niet lang genoeg stil gestaan bij zijn pitstop waarvoor zij 20 seconden straftijd kregen en als derde werden geklasseerd na de Lamborghini van Atkinson. Miguel Vandereyt werd negende met zijn Porsche 997 GT3 Cup, een plaats voor het identieke exemplaar van Verhelst/Verheyen. De mooie Ginetta LMP3 kende talrijke problemen en bracht het grootste deel van de race in de pitbox door.

Steve Vanbellingen/J.K. Norris - BMW WTCC
In de race voor de Supersport/Sport divisie was het al BMW wat de klok sloeg. De van op de pole vertrokken BMW Z4 van Eric van den Munckhof won de race voor vijf andere wagens van het Duitse merk. Bogaerts/Van Soelen (BMW M3) en van de Maat/Scheurs (BMW E46 GTR) vervolledigden het podium. In het begin van de wedstrijd ondevond de winnaar nog felle tegenstand van twee Lotus Exige’s maar de Britse wagens moesten beiden aan de kant met mechanische pech. Steve Vanbellingen werd met zijn Britse ploegmaat Norris vierde. De eerste niet BMW was de Saker van Rik van Beek op een zevende plaats. De zege in de Sport divisie was voor de EMG Motorsport Clio van Wiebe Wijtzes, Voet-Van den Broeck werden derde in de klasse met hun Peugeot RCZ.

Deldiche Racing - Norma 20FC
De laatste race van de dag was voor de Superlights waar de Deldiche Racing Norma van Luc De Cock op de pole startte, maar bij het vallen van de vlag drumde Pim Van Riet zijn Radical voorbij de Norma en nam de koppositie over. De Nederlander werd niet meer bijgehaald en won de race voor De Cock en de Bas Koeten Racing Wolf van York Schumacher. De Belg Filip Declercq won met zijn Norma de SL2 klasse en werd vijfde algemeen. Door het drukke programma liep het tijdschema wat achterstand op en moest de race voor de Superlights nog ingekort worden.

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels Vaeck