van der Horst

Syntix Superprix: Belgische rijders willen scoren in Zolder

Traxx Racing - Peugeot RCZ
Traxx Racing - Peugeot RCZ
Vooraleer de teams en rijders van de Supercar Challenge Powered by Pirelli mogen genieten van de – hopelijk – zomerse temperaturen tijdens de komende weken, is het dit weekend nog één keer bittere ernst. De Belgische deelnemers zullen de sterke prestaties van de nationale voetbalploeg op het Europees kampioenschap als inspiratiebron willen gebruiken om te schitteren op eigen bodem. De vierde manche van de Supercar Challenge vindt immers plaats tijdens de Syntix Superprix op Circuit Zolder.
  • Skylimit Events
Jurgen Smet/José Manuel Aicart - Renault S.R.01
Jurgen Smet/José Manuel Aicart - Renault S.R.01
Jurgen Smet zag zijn terugkeer naar het Benelux-kampioenschap in Spa-Francorchamps beloond met een overwinning in Super GT tijdens de eerste wedstrijd. Samen met zijn Spaanse teamgenoot José Manuel Aicart en de Renault RS01 heeft hij duidelijk de smaak te pakken, want ook de races in Zolder staan nu op zijn kalender! Een nieuwe triomf behoort dus tot de mogelijkheden, maar dan moeten ze wel rekening houden met enkele sterke tegenstanders als Henry Zumbrink (Volvo) of Berry van Elk (Mosler).

Belgische match

Nicolas Vandierendonck/Manu Van De Ryse - DVB Racing
Nicolas Vandierendonck/Manu Van De Ryse - DVB Racing
In de GTB-divisie spelen twee duo’s met de zwart-geel-rode kleuren een hoofdrol: Ward Sluys en Chris Mattheus (BMW M4 Silhouette) wonnen beide wedstrijden in Oschersleben en leiden ook in het kampioenschap, terwijl Nicolas Vandierendonck en Manu Van De Ryse (Porsche DVB Racing) de tweede confrontatie in Spa op hun naam konden zetten. Opgepast ook voor de Porsche van Jos Jansen, een rallycross-specialist die echter al bij zijn debuutweekend in Zolder op het podium terechtkwam!

Een andere Belgische wagen, maar dan in de Supersport-klasse, is de SEAT Leon Supercopa van Jimmy Adriaenssens, die zijn terugkeer maakt naar de Supercar Challenge, en zijn teamgenoot Kris Van Kelst. “In 2012 heeft Kris al een seizoen voor ons team geracet”, herinnert Adriaenssens zich. “We kennen elkaar dus goed. Hij is bovendien een toffe kerel en daarom vormen we dit seizoen een team tijdens enkele wedstrijden.”

De derde Belg in de Supersport-klasse is Luc Branckaerts. Samen met de Nederlander Danny Wagtmans bestuurt hij komend weekend de prachtige Saker RAPX van VGL Racing.

Op titelkoers

Na een overwinning en een tweede plaats in de Ardennen hebben Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) nu stevig de leiding in handen in de Sport-klasse. “Maar die goede resultaten betekenen dat we naar Zolder trekken met heel veel strafseconden”, weet Chris Voet. “We moeten dus anticiperen op een minder resultaat op zaterdag, om dan hopelijk op zondag opnieuw naar het podium te rijden.” De BMW M235i van Johan en Marc Vannerum was in Spa de enige die de Peugeot kon kloppen. In Zolder is de racende familie er opnieuw bij.

Luc De Cock-Tim Joosen - Deldiche Norma M20FC
Luc De Cock-Tim Joosen - Deldiche Norma M20FC
Ook op titelkoers liggen Luc De Cock en Tim Joosen, die met hun Norma M20FC negen punten voorsprong tellen op hun eerste achtervolgers bij de Superlights. “Het puntensysteem van de Supercar Challenge is bedacht om het kampioenschap het volledige seizoen spannend te houden”, spreekt de zoon van Eddy Joosen, voormalig winnaar van de 24 Uur van Spa. “Een minder resultaat is geen ramp, maar een uitvalbeurt daarentegen wel. Hopelijk leven de weergoden zich komend weekend dus niet uit op het circuit van Zolder…” David Houthoofd, in de tweede Norma M20FC, hoopt dan weer zijn progressie aan te tonen met een nieuwe podiumplaats.

In de tweede categorie van de Superlights zien we één Belgische bemanning: Patrick Engelen en Christian Holtappels in de Ligier JS51. “Een podium moet altijd onze ambitie zijn!” was Patrick Engelen erg duidelijk. Jammer genoeg noteerden we ook het forfait van de Norma M20F van Filip Declercq, regerend kampioen in de categorie. “De auto staat nog niet op punt en ik wil alleen in de beste omstandigheden starten”, was de uitleg van Declercq.

Nieuw dit weekend is tot slot dat de teams in de GT-klassen een deelnemersveld zullen vormen met de Superlights, terwijl de Sport-categorieën het circuit alleen voor zich zullen hebben. Dat belooft voor twee onvergetelijke wedstrijden!

Supercar Challenge Powered by Pirelli

Timing:

Zaterdag 2 juli
  • 14:05-15:35: Race 1 Supercar Challenge - Sport divisies

Zondag 3 juli
  • 10:05-11:05: Race 1 Supercar Challenge - GT's & Lights
  • 12:50-13:50: Race 2 Supercar Challenge - Sport divisies
  • 14:05-15:35: Race 2 Supercar Challenge - GT's & Lights  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons