van der Horst

TAC Rally: Dilley en Hopmans met de Belgian VW Club Polo GTI

VW Club Polo GTI - Peter Hopmans
VW Club Polo GTI - Peter Hopmans
De TAC Rally, de tweede manche van het Belgisch Kampioenschap Rally, wordt de volgende afspraak van de Belgian VW Club. In de regio rond Tielt zullen de twee door RGMI geprepareerde VW Polo GTI’s worden toevertrouwd aan de duo’s Guillaume Dilley-Geoffrey Brion en Peter Hopmans-Robin Buysmans.
  • Powercars
De Rally van Haspengouw zal bij de Belgian VW Club niet meteen goede herinneringen oproepen. Bij de start van zijn nationale campagne met de Polo GTI’s, werd RGMI er met verschillende problemen geconfronteerd. Toch trekken René Georges en zijn mannen een dikke maand later vol optimisme naar Tielt.
 
"Na de Haspengouw hebben we ruim de tijd genomen om alles grondig te analyseren", blikt René terug. "Zo zijn we naar het circuit van Mettet getrokken met de bedoeling de remmen uitgebreid te testen. We hebben diverse types van remschijven uitgeprobeerd en hebben hier heel wat uit geleerd voor de toekomst. Vervolgens stond een oefengalop in de regio van Sankt-Vith op het programma waar we de oplossing van onze elektronische problemen hebben kunnen valideren. We hebben ruim 130 km kunnen testen zonder noemenswaardige problemen. Maar… een test is niet te vergelijken is met een wedstrijd!  Ik kijk dus ongeduldig uit naar Tielt om te kunnen vaststellen of ons harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen."
 
Net zoals in Landen staan ook nu in de TAC Rally twee Polo’s GTI op de deelnemerslijst. "Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om drie wagens in te zetten, hebben we besloten het geweer van schouder te veranderen", verduidelijk Charles-Henri Bonnet, de Secretaris-Generaal van de Belgian VW Club. "We kunnen er niet omheen: het huidige economische klimaat is niet goed. Dit hebben we nu ook mogen ondervinden met Jonas Langenakens wiens budgettaire moeilijkheden sinds de eerste wedstrijd niet zijn uitgeklaard. Alle begrip hiervoor, maar toch vinden we het jammer dat hij zolang heeft gewacht om ons zijn ambities kenbaar te maken. Maar goed het is nu eenmaal zo. Belangrijker is dat er in Tielt twee Polo GTI’s aan de start zullen staan."
 
Om achter het stuur te kruipen van de zwarte Polo GTI in de zeven overige manches van het Belgisch kampioenschap, doet de Club nu een beroep op Peter Hopmans. "Peter zal kunnen bewijzen dat de Polo GTI eveneens geschikt is voor gentlemen-drivers die over een beperkt budget beschikken, maar zich toch willen uitleven aan het stuur van een toffe kleine wagen", aldus Charles-Henri. "Hij is rustig, ervaren en hij zal voor ons een grote hulp zijn bij de ontwikkeling van de wagen. Met Guillaume, een jonge wolf die er meteen wil invliegen met het mes tussen de tanden, beschikken we nu over een complementair duo."
 
Peter Hopmans, voormalig kampioen Groep N, maakt in de TAC Rally zijn comeback en kan daarvoor rekenen op zijn oud co-piloot Robin Buysmans. "Eerlijk gezegd is alles heel erg snel gegaan en ik ben zelf nog wat verrast", lacht de 42-jarige vader uit Balen. "Sinds mijn titel in 2009 heb ik niet meer gereden en ik zal dus wel wat kilometers nodig hebben om weer in het ritme te komen. Het wordt ook weer wennen aan een wagen met voorwielaandrijving, na lang met een 4x4 te hebben gereden. Maar ik ga me vooral geen druk opleggen. In de TAC heb ik slechts een doel en dat is mijn nieuwe wagen leren kennen. Verloopt alles naar wens, dan zal ik beetje bij beetje wel mijn ambities bijstellen."
 
In tegenstelling tot zijn nieuwe ploegmaat, begint Guillaume Dilley de VW Polo GTI beter en beter onder de knie te krijgen. Na al het testwerk sinds de Haspengouw op zich te hebben genomen, lijken Guillaume en zijn ploegmaat Geoffrey Brion nu het goed ritme te pakken te hebben. "Ik denk dat we een mooie stap in de goede richting hebben gezet", klinkt het enthousiast. "Die twee dagen van intensief testen, hebben ervoor gezorgd dat we de rem- en elektronicaproblemen hebben kunnen oplossen, maar het heeft me ook de kans geboden om de wagen nog beter te begrijpen. Zo weet ik nu dat ik mijn rijstijl wat moet aanpassen, meer bepaald hoe ik omga met de versnellingsbak. Trouwens, het parcours van de TAC ligt me wel want vorig jaar behaalde ik er de zege in de R2-klasse. Ook al denk ik dat onze Polo GTI zich nog beter in zijn vel zal voelen in de Rally van Wallonië, toch hoop ik in Tielt te kunnen tonen hoeveel vooruitgang we hebben geboekt."
 
In deze 40ste editie van de TAC Rally krijgen de deelnemers 16 chronoritten voorgeschoteld (mooi verdeeld over vier lussen), goed voor in totaal 175 kilometer tegen de klok. Om 7u45 wordt de rally officieel op gang geschoten en om 8u03 staat de eerste KP op het programma

Belgian Audi Club pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op woensdag 3 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons