van der Horst

TAC Rally: Gino Bux: “Eric geeft me vertrouwen”

Eric Borguet - Gino Bux
Eric Borguet - Gino Bux
Volgende zaterdag beginnen Gino Bux en Eric Borguet in de TAC Rally hun samenwerking aan boord van de Peugeot 208 R2 van het RACB National Team. Een laatste repetitie vooraleer er ’s anderendaags richting Ierland wordt getrokken.
  • STX Motorhomes
Soms steekt het toeval een handje toe: Gino Bux, laatstejaarsstudent architectuur, kan zijn rallyseizoen tijdens de schoolvakanties beginnen. Het programma van de laureaat van het Rallystuurwiel 2014 had oorspronkelijk in het Circuit of Ireland moeten beginnen, maar dankzij de inbreng van Peugeot Sport België-Luxemburg en het RACB National Team is de vuurdoop met een week vervroegd.

Gino en Eric komen dus in de TAC Rally voor het eerst aan de start. Toch heeft het duo niet op de Tieltse manche van het BK Rally gewacht om hun samenwerking te beginnen. “Eric en ik komen twee of drie keer per week samen om verkenningen van fictieve chronoritten af te werken”, legt Gino uit. “We beperken ons vrijwillig tot twee passages, om op die manier zo goed mogelijk de realiteit van het FIA ERC te benaderen. Een realiteit die we binnenkort sowieso onder ogen zullen moeten zien. Door die training kunnen we ons notasysteem verbeteren.”

Hun samenwerking is dan ook veel meer dan samen in de wagen aan de slag gaan. “We werken allebei een trainingsschema af dat werd opgesteld door Christophe Distexhe, de fysiektrainer van het RACB National Team”, vervolgt Bux. “Die oefeningen draaien rond concentratie, uithouding, reactiesnelheid. Door ze samen af te werken verbetert onze verstandhouding ook. Ik ben heel blij dat Eric mijn corijder kan zijn, we zitten helemaal op dezelfde golflengte.”

Dat konden de twee kerels begin deze week ook ervaren toen ze samen een door DG Sport georganiseerde testsessie afwerkten. “Het ging crescendo. Het team gaf me de mogelijkheid om een paar dingen op de Peugeot 208 R2 uit te proberen en zo de verschillende afstellingen onder de knie te krijgen. Marc Duez, coach van het RNT, was ook aanwezig en hij kon me een paar heel waardevolle tips geven. In de wagen slaagde Eric er dan weer in om me vertrouwen te geven.”

Dat leerproces gaat volgende zaterdag verder, op de wegen in en rond Tielt. “Ik ben er nog nooit geweest, ook niet als toeschouwer”, glimlacht Gino “Gelukkig kan ik rekenen op de ervaring van Eric. Hij is er aan zijn vierde deelname toe. Maar het is helemaal uit den boze om risico’s te nemen. Onze deelname aan de TAC Rally kan je eigenlijk beschouwen als een test op ware grootte, voor we volgende week richting Ierland trekken.”

In Tielt komen Gino Bux en Eric Borguet aan de start met de witte Peugeot 208 R2 die ook aanwezig was op de finale van het Stuurwiel, want de zwart-geel-rode bolide in de kleuren van het RACB National Team is al onderweg richting Circuit of Ireland.

RACB pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op woensdag 9 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons