van der Horst

TAC Rally: Nabeschouwing Nissan 350Z Rally Challenge

De TAC Rally eiste dit weekeinde een zware tol van de 105 equipes die zaterdagochtend van start gingen in Tielt. Het begon allemaal met zeer dichte mist met op sommige plaatsen nog geen 30 meter zicht! Op de allereerste klassementsproef vielen dan ook al de eerste uitvallers te noteren en moest de proef vanwege meerdere crashes al meteen worden stilgelegd, waarbij een flink aantal equipes de ‘normtijd’ kregen, waaronder alle deelnemers aan de Nissan 350Z Rally Challenge. Na een mooie rallydag kwamen er zaterdagavond slechts 61 equipes over het finishpodium, met als glorieuze winnaar Kris Princen (Subaru WRC). In de 350Z Challenge ging de zege naar het Belgische rallytalent Matthias Boon, vooraf door menigeen ook getipt als favoriet. Antoine Biesheuvel werd tweede voor de wederom als derde geklasseerde Mike Veldhuisen.
Zaterdag begon de TAC Rally in dichte mist en het duurde tot de eerste service (na 4 klassementsproeven) voordat die echt goed was opgetrokken. De vier ‘boucles’ met elk 4 klassementsproeven brachten de nodige spanning en spektakel mee voor de duizenden toeschouwers die naar Tielt waren gekomen. De verschillende soorten asfalt met afwijkende grip bleken voor veel equipes lastig te ‘lezen’ en daardoor vlogen links en rechts de nodige auto’s van de baan, in de meeste gevallen zonder persoonlijk letsel. Aan de kop van het veld nam de snelle Nederlander Hermen Kobus met zijn Ford Fiesta brutaal de leiding voor de Belgische favorieten als Kris Princen en Freddy Loix. Na vijf proeven nam Loix de leiding over en leek hij naar de zege te rijden, maar op driekwart van de wedstrijd was het dan toch Princen die met de oppermachtige WRC Subaru het heft in handen nam en de overwinning veilig stelde.

Nissan 350Z Rally Challenge

De zeven equipes uit de 350Z Challenge die naar Tielt waren gekomen hadden allemaal moeite met de dichte mist, maar lieten zich niet van de wijs brengen en probeerden gaandeweg de eerste boucle toch in hun ritme te komen. Zoals verwacht zette Matthias Boon de toon. Antoine Biesheuvel moest een paar seconden toegeven, maar liep op de derde proef (van 14,26 km) al snel een lekke band op en besloot die te wisselen op de proef, hetgeen hem ruim 4 minuten tijdverlies opleverde en de laatste plaats bij de Nissans. Hij sloeg op de vierde proef meteen terug met de snelste tijd, maar realiseerde zich ook dat Matthias Boon niet meer te achterhalen zou zijn. Toch wist hij gaandeweg de rally de weg omhoog weer te vinden en toen ook Matthias Boon een lekke band kreeg was er even sprake van hoop op een spannend gevecht. Boon besloot echter met de lekke band nog zo’n 10 km door te rijden en beperkte zijn verlies daarmee tot ruim 2 minuten! Een verstandig besluit derhalve om niet op de proef te wisselen, maar wel een riskante, omdat je nooit weet hoeveel schade dat aanbrengt. Achter Boon en Biesheuvel waren het vooral Roy Clijnk, Arjan Heijstek, Mike Veldhuizen en Roel van der Zanden die een mooie strijd met elkaar leverden, waarbij het jammer was dat Diter Toprek door een ‘uitstapje’ al op proef 7 de strijd moest staken. Een ronde later viel ook Roy Clijnk (op dezelfde plek als Toprek) uit, terwijl Roel van der Zanden de schrik van zijn leven kreeg toen hij met 100 km/uur een betonnen electriciteitspaal omver reed die boven op zijn auto viel! Wonder boven wonder kwamen Van der Zanden en navigator Paul Geerts er zonder persoonlijk letsel van af, maar de schade aan hun auto is groot.

Matthias Boon behaalde in de TAC Rally een welverdiende overwinning en Antoine Biesheuvel was verheugd om na zijn opgave in de Tank S Rally hier zijn eerste punten voor zijn tweede plaats te kunnen noteren. Mike Veldhuisen eindigde opnieuw als derde en de KNAF Talent Fist winnaar van 2013 klimt door zijn constante presteren op naar de 2e plaats in de tussenstand van de 350Z Rally Challenge, waardoor het Deltion Rallyteam nu met Boon en Veldhuisen de eerste twee plaatsen bezet! Arjan Heijstek staat dank zij twee vierde plaatsen nu als derde geklasseerd.

De volgende rally voor de Nissan 350Z Rally Challenge vindt op 13 /14 juni plaats, de ELE Rally in Helmond.

Nissan 350Z Rally Challenge pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 15 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons