van der Horst

TAC Rally: Nederlander Kobus leidt met Ford Fiësta S2000

Hermen Kobus - Ford Fiësta S2000
Hermen Kobus - Ford Fiësta S2000
Met Schuiferskapelle, Ondank, Oosthoek en Poelberg hebben de rijders deze morgen reeds een eerste lus achter de kiezen. Deze lus moet viermaal worden verreden, waardoor de TAC Rally nu reeds een kwart achter de rug is. De dag begon vrij mistig, wat niet bevorderlijk is de reeds verraderlijke en gladde KP’s. Tijd voor een stand van zaken. Zoals we reeds dachten en schreven heeft de winnaar van openingswedstrijd en leider in het kampioenschap, Freddy Loix het niet onder de markt op de smalle en verraderlijke wegen rond het West-Vlaamse Tielt.
  • MF Racing
De Nederlander Herman Kobus zette op Schuiferkapelle zijn Ford Fiësta S2000 op kop van de klassering met 8 seconden voor op de Subaru WRC S12B van Kris Princen die op zijn beurt 4/10 sec. sneller was dan Freddy Loix in de Skoda Fabia S2000. Cherain moest in zijn eerste optreden in de Fiësta R5 al meteen 28 seconden toegeven. Andy Lefevere (Mitsubishi Lancer EVO X) en Melissa Debackere (Peugeot 207 S2000) volgden iets verderop. Opmerkelijk was de zevende chrono algemeen voor de eerste Historiek, nl. de Ford Escort MK2 van Didier Vanwijnberghe die ondermeer sneller was dan de Skoda Fabia WRC van Bonjean en reeds14 seconden voor lag op meervoudig winnaar Paul Lietaer.

De eerste doortocht op Ondank was dan weer voor Princen die het nipt met 6/10 haalde van Loix die anderhalve seconde van zijn achterstand op Kobus afknabbelde.Cherain moest opnieuw 11 tellen toegeven, terwijl Vanwijnsberghe andermaal de snelste chrono neerzette bij de Historics en reeds 20 seconden voorsprong bijeen sprokkelde op Paul Lietaer.

Loix pakte winst op KP3 van Oosthoek voor Kobus en Cherain, terwijl Princen 20 seconden liet liggen en ten voordele van Loix naar de derde plaats schoof in de klassering. Debackere pakte een knappe vierde chrono terwijl Vanwijnberghe blijft verbazen met uitstekende chrono’s die zich situeren tussen de Mitsubishi’s en de WRC’s.

Princen zette uiteindelijk de snelste chrono op de tabellen op Poelberg, de laatste KP van de eerste lus met een minieme voorsprong op Loix, Kobus en Cherain.

Na de eerste lus zien we dus een knappe Kobus aan de leiding met 3,3 seconden voor op Loix en 18,6 op Princen. Een seconde verder zien we de debuterende Fiësta R5 van Cherain die de Fiësta R5 onder de knei krijgt, terwijl Debackere de top 5 afsluit op een halve minuut. Vanwijnsberghe staat aan de leiding bij de Historics en bijzonder knap 7de algemeen voor Lietaer en Vermeirsch.

Het belooft dus een spannende wedstrijd te worden voor de zege.

De voornaamste pechvogels van deze openingslus waren ondermeer Van Parijs die het nummer 1 toebedeeld kreeg en reeds lek reed en nu blijkbaar definitief uit de wedstrijd is met zijn nieuwe Porsche 997 Cup. Even later kreeg Patrick Snijers te kampen met technische problemen terwijl Lefevere zijn Mitsubishi in het opgavepark moest parkeren. Paul Lietaer zou dan weer worstelen met problemen aan de intercom.

Foto: RIPDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 12 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons