van der Horst

TAC Rally: Voorbeschouwing Freddy Loix en Johan Gitsels

Aanstaande zaterdag wordt in Tielt en omstreken de TAC rally gereden, dat is de tweede wedstrijd van het BK rally. Freddy Loix en co-rijder Johan Gitsels wonnen met hun ŠKODA Fabia S2000 eind februari de rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het kampioenschap. Dit weekend wil het duo Loix-Gitsels opnieuw meestrijden voor de zege.
Tussen de Haspengouw en de TAC zijn er 6 weken zonder competitie maar Freddy Loix en Johan Gitsels hebben niet stil gezeten. “De voorbije weken hebben we wekelijks getest voor het bandenmerk Michelin.” legt Freddy Loix uit. “Aan competitieritme hebben we dus geen gebrek. En er wordt deze week nog meer getest want op woensdag en donderdag vertoeven we in Tsjechië waar we de nieuwe ŠKODA Fabia R5 aan de tand voelen. Vrijdagochtend keren we terug naar België en rijden we meteen door naar Tielt waar we de verkenningen zullen afwerken. Het is dus aardig druk.”

Hoe meer tijd we met elkaar doorbrengen hoe beter dat we op elkaar ingesteld raken” pikt co-rijder Johan Gitsels in. “Je leert elkaar beter kennen en kweekt automatismen waardoor de samenwerking nog beter, intenser en efficiënter wordt. Het notasysteem van Freddy hoeft niet verfijnd te worden. Ik moet wel nog werken aan mijn timing. Wat zeg ik in één keer en wat kan ik opsplitsen. In vergelijking met vroeger is dat een totaal andere aanpak.”

Van de ruwe Limburgse betonwegen naar de gladde West-Vlaamse asfaltwegen. De teams zullen zich dus moeten aanpassen al is Freddy Loix het daar niet echt mee eens. “Ik rijd graag in West-Vlaanderen en ik voel me altijd goed op de kleine West-Vlaamse hobbelige wegen. Het asfalt kan er soms verraderlijk glad bijliggen maar ook dat heeft zijn charmes.”

Freddy Loix won de TAC Rally twee keer. Vorig jaar met een Ford Focus WRC en in 2007 aan het stuur van een VW Polo S2000. “Het is dus niet onmogelijk om voor een tweede keer op rij de WRC’s te verslaan” zegt Johan Gitsels. “Waarmee ik niet wil zeggen dat het een evidentie wordt dat we telkens opnieuw die krachtigere wagens kunnen en zullen verslaan. De TAC rally is een compacte, technische wedstrijd met minder lange rechte stukken in vergelijking met de Haspengouw. Dat is in het nadeel van de WRC’s en dus is het niet uitgesloten dat we hen opnieuw te snel af zijn.”

“Mijn ambitie is om het in de TAC rally even goed te doen als in de Haspengouw” glimlacht Freddy Loix. “Maar ik verwacht me aan stevige tegenstand. De concurrentie heeft de voorbije 6 weken ook niet stil gezeten. Makkelijk wordt het zeker niet.”

Freddy Loix pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op woensdag 9 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons