van der Horst

TAC Rally: Allen tegen Princen en Peugeot

Kris Princen - Peugeot 208 T16
Kris Princen - Peugeot 208 T16
Met de TAC Rally in het West-Vlaamse Tielt zijn we aanbeland bij derde wedstrijd van het Belgian Rally Championship 2015. Na de eendagsrally van Haspengouw en de tweedaagse in Spa krijgen we in Tielt opnieuw een wedstrijd over één dag. Het belooft andermaal een spannende editie te worden, want in Tielt blijven de verschillen traditioneel heel klein. Leider Kris Princen komt met zijn Peugeot 208 T16 als leider in het kampioenschap aan de start, maar hij zal het opnieuw niet onder de markt hebben.
  • STX Motorhomes
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Via een overwinning en een derde plaats staat Kris Princen na twee wedstrijden aan de leiding. Freddy Loix, tweevoudig kampioen, boekte een zege en een opgave met de officiële Škoda Fabia S2000 en Cédric Cherain, de officiële piloot van DS Belux, behaalde een vierde en een tweede plaats; goed voor een voorlopige tweede plaats in de tussenstand, op amper 5 punten van leider Princen.

Zestien verraderlijke proeven dienen te worden afgelegd. Kris Princen klopte vorig seizoen al de Škoda Fabia S2000 van Freddy Loix, maar hij kon toen pas halfweg de wedstrijd afstand nemen met zijn Subaru Impreza WRC. Deze keer zijn de wagens, de Peugeot 208 T16 en de Škoda Fabia S2000, aan elkaar gewaagd. Freddy Loix weet hoe hij het verschil kan maken op dit parcours, maar hij zal niet alleen moeten uitkijken voor Kris Princen.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5
Cédric Cherain is oerregelmatig en staat niet toevallig tweede in de tussenstand. Bovendien heeft de Luikenaar ervaring met een R5 op deze proeven. Ook Vincent Verschueren, de man die in Spa uit de race werd gehaald na het missen van een tijdscontrole, zint op wraak. Hij zag een goede klassering in de tussenstand in rook opgaan en ook hij behoort tot de kanshebbers met de DS 3 R5 van GoDrive, net als Bertrand Grooten, die met de DS 3 van D-Max een gooi wil doen naar een dichte ereplaats. Michiel Becx heeft na twee mooie wedstrijden gekozen voor een andere copiloot om nog meer snelheid te halen uit de Fiesta R5. We zijn vooral benieuwd naar de prestatie van Bert Cornelis, die in laatste instantie besliste om met een Ford Fiesta R5 aan de start te komen.

Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
De R5's en S2000 zijn evenwel zeker niet de enige kanshebbers. De Porsches van Patrick Snijers, Timothy Van Parijs en Jochen Claerhout kunnen bij droog weer verrassen, maar of ze de power aan de grond krijgen op glad asfalt, is de vraag. Wie daar zeker geen probleem mee zal hebben, is Benoît Allart, die kennis maakt met de proeven van de TAC Rally met zijn Škoda Fabia WRC. Hopelijk kan hij zijn draai snel vinden op de smalle proeven en blijft hij gespaard van nadelige neutralisaties door zijn minder gunstige startpositie. De koplopers kijken best uit voor de Škoda-piloot, al is een foutje op dit parcours snel gemaakt.

Dilley-Vanneste - Peugeot 208
Dilley-Vanneste - Peugeot 208
In het BRC blijven we ook de snelste voortrekkers op de voet volgen. Guillaume Dilley staat na twee prima wedstrijden zelfs op de derde plaats in het kampioenschap, voor een zekere... Freddy Loix. Kevin Demaerschalk gaf forfait voor de Spa Rally, maar in Tielt is het talent uit Hoeilaart weer van de partij, al moet hij opnieuw met een gewone R3T opboksen tegen de Max van Guillaume Dilley.

De Mitsubishi's R4 en Gr.A zijn misschien iets minder wendbaar dan de R5's, maar met Andy Lefevere, oud-winnaar in Tielt, Bert Coene, de lokale specialist, Tuur Vanden Abeele, Jonas Langenakens, Johan Faes, Philip Barbier en Steen Andersen zal er hard gestreden worden voor de ereplaatsen.

Foto's: Arne Simons, Vincent Wouters & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op donderdag 9 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons