van der Horst

TAC Rally: Nabeschouwing Freddy Loix en Johan Gitsels

Freddy Loix en corijder Johan Gitsels hebben met hun ŠKODA Fabia S2000 de TAC Rally gewonnen, dat is de derde van in totaal negen wedstrijden die meetellen voor het Belgische kampioenschap. Voor Loix-Gitsels is het na de Spa rally de tweede zege dit seizoen. In de tussenstand van het BK loopt het duo enkele punten in op leider Kris Princen.
Het was een sombere zaterdagochtend in Tielt en toen het enkele minuten voor de start van de TAC rally ook nog eens begon te regenen moesten er knopen worden doorgehakt voor wat betreft de bandenkeuze. “Zo’n keuze maak je nooit alleen” zegt Freddy Loix. “Ook dat is teamwork. De ingenieurs bekijken en bestuderen verschillende weersites. Vijf minuten voor de start steken we de koppen bij elkaar, geven we elk onze mening om dan tot een besluit te komen. Eens de beslissing is genomen wijken we daar niet meer van af. Wisselvallige weersomstandigheden, het is niet de eerste keer dat we dat meemaken. Het komt er dan op neer met de gekozen rubbers foutloos de eerste ronde door te komen.”

De bandenkeuze voor de eerste ronde waren zachte slicks. “De vier proeven lagen ver uit elkaar. Je kan onmogelijk een perfecte keuze maken voor al die vier proeven maar je kan wel een keuze maken om op de eerste twee ritten probleemloos door te komen om nadien proberen toe te slaan. De realiteit bleek anders. Na de eerste twee ritten hadden we al een kloof geslagen. Nadien hielden we er een strak tempo op na en bleven we foutloos.” zegt Freddy Loix.

“Wij hadden vertrouwen in onze bandenkeuze maar we wisten niet voor welke banden de concurrentie gekozen had” zegt Johan Gitsels. “Bij de aankomst na de eerste rit is het dan toch altijd even spannend als je de tijden bekijkt. Toen bleek dat we meteen een kloof hadden geslagen gaf dat een goed gevoel. Na vier klassementsritten hadden we een mooie bonus van 25 seconden op eerste achtervolger Andy Lefevere. Princen volgde toen al op 52 seconden. Dat was een mooie kloof maar met nog 12 ritten te rijden en de wispelturige weersomstandigheden was het nog veel te vroeg om dan al beginnen te controleren, laat staan te zeggen dat de koers toen al beslist was.”

“Ik val misschien in herhaling maar ik kan het niet genoeg benadrukken dat onze ŠKODA eens te meer zijn betrouwbaarheid heeft bewezen” zegt Freddy Loix. “Voeg daarbij het uitstekende werk van BMA-Autosport aan toe en de professionele manier waarop Johan mij de nota’s aanreikt, dan moet ik het alleen nog maar afmaken. Een knap staaltje teamwork, nog maar eens. In het kampioenschap sluipen we weer wat dichter maar ik ben niet zo bezig met het telwerk. Ik ben zeer blij met de intense duels die ik kan uitvechten met Kris Princen. We bikkelen voor elke seconde en dat is schitterend.”

“Dit was opnieuw een fantastische wedstrijd en een geweldige zege” glundert Johan Gitsels. “Het grappige is dat niemand nu nog spreekt over een Super 2000 of een R5. Freddy heeft nog maar eens bewezen wat hij met de ŠKODA Fabia S2000 kan. Dat is fenomenaal. De TAC was de derde wedstrijd dit seizoen, goed voor de tweede opeenvolgende zege. Twee op drie is een aardig gemiddelde. We zijn er in geslaagd om weer een paar punten in te lopen op Princen. Ik kijk nu al uit naar de rally van Wallonië begin mei.”  

Loix-Gitsels Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 14 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons