van der Horst

TAC Rally: PJ Maeyaert klopt Paul Lietaer in de sprint

Pieter-Jan Maeyaert - BMW M3 E30
Pieter-Jan Maeyaert - BMW M3 E30
In de vierde manche van het Historic Belgian Rally Championship, de TAC Rally in Tielt, kwamen enkele West-Vlaamse tenoren in actie. Paul Lietaer en Pieter-Jan Maeyaert maakten er een erg spannend duel van. Pas op de allerlaatste proef kon Pieter-Jan Maeyaert met zijn BMW M3 E30 de Opel Manta 400 van Paul Lietaer definitief uit de wielen rijden.
Paul Lietaer - Opel Manta 400
Paul Lietaer - Opel Manta 400
"Alle lof voor Paul," lachte PJ Maeyaert. "Ik wilde hier absoluut winnen, want vorig jaar moest ik nipt de duimen leggen voor Lietaer in de Ypres Historic Rally. Wat Lietaer doet met die Manta 400 is ongelofelijk, want onze BMW M3 E30 heeft toch meer potentieel. En toch bleef hij pushen. Ik heb in de laatste ronde echt maximaal risico's genomen. Op de laatste proef ben ik tot het uiterste gegaan om te winnen. Ik wist niet dat Paul toen remproblemen had. Deze overwinning is een mooi seizoensbegin."

Paul Lietaer was toch teleurgesteld. "Ik moest in het begin wat wennen aan de Manta 400, die toch 40 pk minder heeft dan de Ascona 400 en die minder handelbaar is. Maar, vanaf de tweede ronde kon ik aanvallen. Ik kwam terug tot op 5", maar op de laatste proef viel ik zonder remmen. Jammer...," vertelde een opnieuw fenomenale Paul Lietaer. 

Na het forfait van Cedriek Merlevede, ging ook de tweede BMW M3 E30 "made by MATS" van de baan. Rainer Hermann eindigde op de Poelberg in de eerste ronde aan hoge snelheid in een gracht. Dirk Vermeersch gaf overigens ook forfait omdat de motor niet klaar was. 

De derde plaats ging naar Claude Debue, die zijn eerste nationale wedstrijd als piloot afwerkte. "Ik ben heel tevreden, want de derde plaats was het maximaal haalbare achter die twee kleppers. In de 2de ronde kwam de achteras van onze Opel Ascona A los, wat me 5 minuten extra servicetijd kostte," vertelde de piloot uit Avelgem. 

Mathias Ver Eecke werd vierde in de Opel Kadett, gevolgd door Koen Verhaeghe in zijn Ford Escort. Marijn Hoens, die wat te voorzichtig van start ging, werd zesde. 

BRC Media



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Historic Rally op maandag 10 april 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TAC Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons