van der Horst

Tänak naar Toyota

Sebastien Ogier - Ott Tänak
Sebastien Ogier - Ott Tänak
Ott Tänak trekt volgend jaar naar Toyota Gazoo Racing World Rally Team. Dat heeft het team woensdag bevestigd. De Est schiet daarmee het transferseizoen helemaal op gang.
  • STX Motorhomes
De 30-jarige Est verlaat het vertrouwde nest van M-Sport en trekt samen met zijn co-rijder Martin Jarveoja naar de troepen van Tommi Mäkinen. Geen al te grote verrassing, want de teambaas maakte de Est al een tijdje het hof.

In de aankondiging zat nog nieuws want Toyota liet weten dat ze in 2018 telkens drie wagens zullen inzetten, voor Jari-Matti Latvala, Esapekka Lappi en Ott Tänak. En Juho Hänninen? Wel, zijn rol lijkt uitgespeeld, want zijn co-rijder Kaj Lindström wordt sportief directeur. "Ik wil mijn dank en waardering uitdrukken voor alles wat Juho heeft gedaan voor ons. Hij zal altijd een lid van de familie blijven en speelde een belangrijke rol in waar we vandaag staan", aldus Mäkinen. Of dit een finaal afscheid betekent, is niet duidelijk. Volgend jaar mogen constructeurs immers vier wagens inzetten.

Toyota is in de wolken met de komst van Tänak. "We hadden al een tijdje ons oog op hem. Hij is de perfecte mix tussen jeugd en ervaring, samen met de juiste attitude om ons team te vervoegen. Zoals onze Yaris, Ott heeft alle verwachtingen dit jaar overtroffen. Het zal een sterk partnerschap worden, want beiden toonde snelheid en consistentie op alle ondergronden", aldus Mäkinen.

Voor Tänak wordt het even wennen, want bijna zijn volledige WRC-carriëre verbleef hij onder de vleugels van Malcolm Wilson, weliswaar met de nodige "ups en downs".

De Est zorgt ook dat het transferseizoen nu helemaal op gang komt. Wilson zit stilaan met een probleem want Sébastien Ogier gaf al te kennen dat hij niet zal blijven als Ford niet over de brug komt. Op die manier zou M-Sport zijn spitsenduo verliezen en het is maar de vraag of Elfyn Evans, of een youngster zoals Teemu Suninen, die rollen kunnen overnemen. Wilson moet dus mogelijk op jacht naar een nieuwe nummer één.

Foto: Red Bull Pool



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 18 oktober 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons