van der Horst

Tanner Foust en Scott Speed: “Wat is de VW Fun Cup plezant!”

De Amerikanen Scott Speed en Tanner Foust stonden naast Anthony Kumpen en Maxime Potty op de deelnemerslijst voor de 10 Uur VW Fun Cup van Homestead – Miami. Ze hadden de tijd van hun leven in de leukste Kever voor competitie!
  • Hamofa Performance
De ene heeft een verleden in de Formule 1 en de NASCAR en is een specialist geworden van de Rallycross. Dat bewijzen zijn twee opeenvolgende titels in het Global Rallycross Championship. De andere, zelf vicekampioen in datzelfde GRC, is een ster van de autosport, het stuntwerk en zelfs het kleine scherm. Samen werden ze uitgenodigd door de Belgian VW Club om deel te nemen aan de 10 Uur van Homestead – Miami, de allereerste race van de VW Fun Cup op Amerikaanse bodem. Ze waren meteen ongelofelijk enthousiast. “Wat is de VW Fun Cup plezant om te besturen!” klonk het bij een uitgelaten Scott Speed. “De besturing is eenvoudig door de goede wegligging van de voortrein. Een rijder kan dus spelen en glijden met de auto zoveel hij wil. Ik was ook erg blij met de vele tijd die we op het circuit konden doorbrengen. Maar ik was vooral onder de indruk van de onophoudelijke inhaalbewegingen, zonder kunstmatige ingrepen. De VW Fun Cup is erg gevoelig voor de slipstream en in de kopgroep wisselden de posities dan ook voortdurend. Het was erg opwindend.”

Net als bij zijn teamgenoot in het Global Rallycross, verscheen er tijdens het weekend in Florida een grote glimlach op het gelaat van Tanner Foust. “Deze VW Fun Cup is echt een bron van plezier”, schatte hij in. “Voor een beperkt budget is het mogelijk om te racen met identiek materiaal. De wagens zijn relatief snel en de actie brengt heel wat vermaak met zich mee. De mogelijkheid om een passagier mee aan boord te nemen is ook vrij uniek. Je kan wel over autosport praten, maar de sensaties van een racewagen beschrijven, is zo goed als ondenkbaar. Verder is ook de filosofie geweldig. Een professionele rijder komt vaak in een erg serieuze context terecht. Hier is er geen sprake van druk. Natuurlijk blijven we competitiebeesten, maar tocht neemt de fun hier de bovenhand. Ik koester de hoop om deze ervaring te herhalen. Hebben jullie geen grote race met de naam 25 Uur van Spa?”
Naast de twee Amerikanen kon de Belgian VW Club rekenen op Anthony Kumpen, die al tweemaal aan de start stond van de 25 Uur VW Fun Cup, en Maxime Potty, de jonge laureaat van de Golf GTI TCR Trophy (17 jaar oud) die voor het eerst het stuur nam van een VW Fun Cup.

“Het spreekt voor zich dat ik dit weekend veel zaken zou ontdekken”, lachte Maxime. “Mijn eerste keer in de Verenigde Staten, mijn eerste race in de VW Fun Cup, prestigieuze teamgenoten met ervaring in Formule 1, Rallycross, NASCAR, GT… De tijd vloog voorbij en ik beleefde veel plezier aan het stuur van de auto!”

Ook Anthony Kumpen kon zich opnieuw amuseren. “Sinds mijn twee deelnames aan de 25 Uur VW Fun Cup weet ik in welke mate deze auto voor plezier kan zorgen”, legde de Limburger uit. “Tanner Foust en Scott Speed, toch twee grote Amerikaanse sterren, delen bovendien mijn mening! Ze waren erg verrast en opgetogen toen ze de auto ontdekten. Hun aanpak van de wedstrijd was erg professioneel, aangezien ze nu eenmaal graag wouden winnen. We speelden mee voor de zege tijdens het grootste deel van de tweede manche, maar het geluk stond niet aan onze zijde. Hoe dan ook, dat zou enkel de kers op de taart geweest zijn.”

Op sportief vlak heeft een viertal inderdaad weinig meeval gekend. Op zaterdag was de achtste plaats tijdens de race van 3u30 onder een blauwe hemel het resultaat, na veel tijdsverlies door een lekke band. Op zondag domineerde de auto van de Belgian VW Club de debatten in de hevige regen, maar toen was benzinepech de spelbreker. Scott Speed, Tanner Foust, Maxime Potty en Anthony Kumpen vielen terug naar de negentiende plaats, maar tikten op de vijfde plek aan na een weergaloze inhaalrace. “We hebben samen beslist om een erg gewaagde benzinestrategie uit te proberen”, legt Charles-Henri Bonnet uit, de secretaris-generaal van de Belgian VW Club. “Jammer genoeg zat er wat zand in de machine, maar dat is niet het belangrijkste. We zijn gelukkig met de ontvangst en het enthousiasme van Scott en Tanner. De Amerikanen weten vanaf nu wat de VW Fun Cup is!”

VW Fun Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VW Fun Cup op woensdag 1 februari 2017.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons